Kitaran Hidup Pepatung – Kitaran, Fasa, Urutan, Cara Berkembang dan Gambar

Kitaran Hidup Pepatung – Kitaran, Fasa, Urutan, Cara Berkembang dan Gambar

Kitaran Hidup Pepatung – Pepatung adalah sejenis serangga purba, kerana ia hidup 300 juta tahun dahulu. Seperti spesies serangga lain, badan Libellula depressa / pepatung terdiri daripada 3 bahagian: kepala dengan mata besar, toraks (thorax) dengan 4 sayap yang panjang tetapi tidak boleh dibengkokkan dan 3 pasang kaki dan perut (perut) dengan 10 bahagian. Untuk butiran lanjut, lihat Bahan Kitaran Hayat Dragonfly di bawah.

Kitaran hidup pepatung

Kitaran hidup pepatung

pepatung ia adalah sejenis serangga purba kerana mereka hidup 300 juta tahun dahulu. Seperti spesies serangga lain, badan Libellula depressa / pepatung terdiri daripada 3 bahagian: kepala dengan mata besar, toraks (thorax) dengan 4 sayap yang panjang tetapi tidak boleh dibengkokkan dan 3 pasang kaki dan perut (perut) dengan 10 bahagian.

Semestinya sebelum menjadi pepatung dewasa (Imago) pepatung telah melalui peringkat atau proses sebelum ini manakala proses perkembangan daripada telur hingga dewasa boleh mengambil masa bertahun-tahun. Berikut adalah ringkasan kitaran hidup pepatung, dari telur hingga dewasa, sedia untuk membiak seperti berikut:

Kitaran hidup pepatung

1. Ia dikira

Pembentukan telur pepatung akan berlaku apabila berlaku perkahwinan antara pepatung betina dan pepatung jantan. Bentuk pepatung betina dan pepatung jantan dibezakan dengan bentuk ekornya. Pepatung betina mempunyai ekor seperti gunting, jadi terdapat 2 hujung yang tajam, manakala pepatung jantan mempunyai ekor seperti hujung pena. Untuk mengetahui perkahwinan pepatung betina dan pepatung jantan berlaku. Jika anda melihat terdapat 2 spesies pepatung yang berdekatan, pastikan kedua-dua pepatung itu sedang mengawan.

Selepas perkahwinan haiwan pepatung berjaya, pepatung betina akan hamil. Apabila telur pepatung sedia untuk dilepaskan, pepatung betina akan meletakkan telur di tempat yang sesuai untuk mereka membesar dan berkembang, seperti tumbuhan akuatik dan kolam. Telur yang dihasilkan oleh kawin ini biasanya menghasilkan kira-kira 100,000 telur.

2. Nimfa

Selain itu, nimfa pepatung akan terbentuk apabila telur pepatung telah mencapai umur kira-kira 1 hingga 2 minggu. Dalam keadaan ini telur pepatung akan menetas dan menjadi nimfa. Tempat di mana nimfa ini boleh hidup adalah di dalam air, tetapi jika ia cukup lama untuk hidup di darat, nimfa akan bergerak.

Apabila di dalam air nimfa boleh hidup, nimfa akan mencari haiwan lain sebagai sumber makanan. Apabila mereka menjadi pupa, ikan dan berudu menjadi mangsa larva pepatung. Oleh itu, proses makan dan dimakan pada peringkat ini adalah interaksi antara haiwan, di mana nimfa pepatung menjadi pemangsa. Keupayaan nimfa pepatung untuk bertahan berjaya kerana keupayaannya untuk bertahan dan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

3. Pepatung Dewasa

Pepatung dewasa yang pernah hidup di alam liar pastinya telah melalui proses molting 8 hingga 12 kali untuk menjadi pupa. Semasa pupa berlaku proses penumpahan kulit dan perubahan bentuk badan yang dialami oleh pepatung dari muda hingga dewasa. Proses perubahan kulit pada pepatung mengambil masa yang sangat lama antara 4 hingga 4 tahun. Tempoh pembaharuan kulit pepatung bergantung kepada keadaan persekitaran dan pertumbuhan serta perkembangan pepatung itu sendiri.

Cara membiak pepatung

Cara menanam pepatung

pepatung ia adalah haiwan yang setia. Selepas mengawan pepatung betina kemudian bertelur, pepatung jantan akan sentiasa mengikutnya ke mana sahaja pepatung betina itu pergi. Apabila pepatung betina hendak bertelur, maka ia menjadi masa yang sangat berbahaya untuk keselamatan jiwanya. Apabila ia menumpukan perhatian untuk melepaskan telurnya, ia akan hilang kewaspadaan dan menjadi sasaran mudah pemangsa seperti burung. Jadi untuk melindunginya, pepatung jantan akan terbang di atasnya, tujuannya jika ada pemangsa yang melihatnya, maka ia akan dimakan dan bukan pepatung betina.

Kemudian, apabila telur pepatung itu menetas dan menjadi pepatung (larva naga), ia akan hidup dan membesar di dasar air sehingga berubah menjadi pupa dan akhirnya keluar dari air sebagai pepatung dewasa dengan sayap yang sempurna sedia untuk terbang dan untuk mencari makanan secara bebas.

Kebanyakan kitaran hidup pepatung dibelanjakan sebagai pupa, di bawah permukaan air, menggunakan insang dalaman untuk bernafas. Pada peringkat larva dan pupa mereka, pepatung hidup sebagai karnivor yang agak ganas. Nimfa besar juga boleh memburu dan memangsa berudu dan anak ikan. Selepas ia membesar dan boleh terbang, tetapi selepas menjadi pepatung dewasa, pepatung boleh hidup selama maksimum empat bulan.

Demikian perbincangan kita tentang Kitaran Hidup Pepatung. Ia mungkin berguna.

Read More :   Apple mengakui isu dengan pembesar suara dalam Paparan Studio. menawarkan pembaikan sementara
Share