Kitaran Hidup Belalang – Kitaran, Fasa, Urutan, Cara Ia Tumbuh & Gambar

Kitaran Hidup Belalang – Kitaran, Fasa, Urutan, Cara Ia Tumbuh & Gambar

Kitaran Hidup Belalang – Belalang ialah serangga herbivor daripada suborder Caelifera dalam ordo Orthoptera. Serangga ini mempunyai antena yang hampir selalu lebih pendek daripada badannya dan juga mempunyai ovipositor yang pendek. Untuk butiran lanjut, lihat bahan kitaran hayat Grasshopper di bawah.

Kitaran hidup belalang

Kitaran hidup belalang

belalang ialah spesies serangga herbivor daripada suborder Caelifera dalam ordo Orthoptera. Serangga yang satu ini mempunyai antena yang hampir selalu lebih pendek daripada badannya dan juga mempunyai ovipositor yang pendek. Dan serangga yang satu ini mempunyai kitaran hidup seperti haiwan lain seperti lipas, cengkerik dan pepatung. Jadi, berikut adalah peringkat yang akan anda lalui sebelum menjadi belalang dewasa (Imago):

Kitaran hidup belalang

1. Betina bertelur

Proses bertelur pada belalang disebabkan oleh perkahwinan antara belalang betina dengan belalang jantan. Keupayaan pembiakan boleh muncul apabila belalang telah memasuki peringkat imej, atau biasa disebut sebagai belalang dewasa. Bertelur itu sendiri adalah keupayaan haiwan bertelur. Haiwan itu sendiri yang termasuk dalam ovipositor bukan sahaja daripada jenis kumpulan serangga tetapi juga ayam itik seperti ayam, burung dan lain-lain.

Selepas persenyawaan, belalang betina akan melalui proses bertelur. Masa yang diambil oleh belalang untuk bertelur adalah kira-kira 3-4 hari. Proses ini singkat kerana terdapat kesan daripada keupayaan belalang menghasilkan telur. Selain itu, telur akan diletakkan oleh belalang betina di atas tumbuhan atau di tempat di mana, jika boleh, telur dari belalang betina disimpan.

2. Ia dikira

Selepas 3-4 hari, telur belalang mengambil masa yang lama iaitu sehingga 10 bulan untuk menetas. Apabila telur belalang menetas, belalang kecil akan muncul. Tetapi tidak semua telur menetas kerana keupayaan setiap telur tidak sama. Namun, pada peringkat ini anak belalang belum mempunyai sayap, tetapi secara fizikal bentuk badan bayi belalang tidak jauh berbeza dengan belalang dewasa. Oleh kerana belalang tidak mempunyai sayap, belalang kecil masih mampu bertahan.

3. Nimfa

Tahap perkembangan ini dipanggil pupa. Peringkat pupa berlaku empat kali, dicirikan oleh perubahan saiz badan belalang. Semasa perubahan fasa dari telur ke pupa terdapat satu peringkat iaitu perubahan kulit. Fungsi pembaharuan kulit pada belalang adalah untuk memudahkan pembentukan sel-sel baru. Proses pembentukan sel bagi setiap pupa akan meningkat dari semasa ke semasa supaya sel mempunyai ruang yang cukup, seterusnya aktiviti pembaharuan kulit berlaku. Bukan setakat belalang.

4. Imago (Belalang Dewasa)

Selepas melalui peringkat-peringkat di atas dan selepas molting sebanyak 4 kali, nimfa akan bertukar menjadi belalang dewasa (imago). Belalang dewasa ialah keadaan badan belalang yang sudah sangat besar dan belalang itu mungkin sudah mempunyai sayap supaya ia boleh hidup di alam liar. Proses belalang dewasa untuk mempunyai sayap bermula 14 hari selepas belalang mengalami 4 perubahan kulit pada peringkat pupa.

Oleh kerana mereka mempunyai saiz badan yang besar dan mempunyai sayap, belalang dewasa sudah boleh melakukan aktiviti pembiakan. Walau bagaimanapun, belalang dewasa hanya boleh hidup di alam liar selama kira-kira 2-3 minggu. Kebanyakan saintis, penyelidik dan pemerhati serangga memanfaatkan daya maju belalang ini dengan membuat banyak spesimen supaya pelbagai jenis belalang dikenali berdasarkan keadaan semula jadinya.

Cara menanam belalang

Kitaran hidup belalang

Pertama, belalang membiak secara seksual atau melalui proses mengawan. Belalang jantan yang badannya lebih kecil akan berada di belakang belalang betina, kemudian berlaku proses mengawan dan mengagihkan sperma kepada badan betina.

Belalang membiak dengan bertelur (Ovipar). Selepas persenyawaan berlaku dan kemudian bertelur, telur belalang diletakkan di atas tanah atau di bawah timbunan daun yang gugur. Belalang mampu menghasilkan 10 hingga 300 biji telur. Proses pemijahan berlaku selama 3-4 hari. Telur belalang berbentuk bijian kecil tetapi teksturnya keras.
Telur belalang kemudiannya akan menetas menjadi nimfa, iaitu belalang muda yang belum mempunyai sayap. Jadi ia hanya akan berjalan dan melompat di atas rumput atau daun untuk mencari makanan. Nimfa belalang biasanya berwarna putih atau hijau.

Lama kelamaan warna badan belalang nimfa akan bertukar kepada coklat atau hijau dengan corak hitam atau kuning seperti belalang dewasa. Perubahan warna badan pada nimfa belalang berlaku serentak dengan proses dewasa atau perubahan kulit yang berlaku 5-6 kali sebelum menjadi belalang dewasa.
Apabila mereka mencapai usia dewasa, belalang matang secara seksual dan bersedia untuk membiak semula. Belalang dewasa sudah mempunyai sayap dan struktur badan yang lengkap. Badan Belalang betina lebih besar daripada badan Belalang jantan Klasifikasi Belalang

Demikian perbincangan kita tentang kitaran hidup Grasshopper. Ia mungkin berguna.

Artikel lain:

Read More :   Apakah yang menyebabkan kematian Paul Sorvino? Pelakon meninggal dunia pada usia 83 tahun, penghormatan mencurah-curah di Twitter
Share