Ketidaksamaan pendapatan di Kanada meningkat walaupun gaji meningkat: StatCan

Ketidaksamaan pendapatan di Kanada meningkat walaupun gaji meningkat: StatCan

Menurut Statistik Kanada, kebanyakan pendapatan dan simpanan rakyat Kanada melanda tahun lepas. Tetapi laporan terbarunya menunjukkan bahawa walaupun COVID-19 mempunyai kesan yang ketara, ia tidak menjejaskan semua orang secara sama rata.

Walaupun terdapat “kenaikan berasaskan luas” dalam gaji dan gaji, ketidaksamaan pendapatan telah meningkat.

Melihat pada suku pertama 2022 berbanding tempoh yang sama pada 2021, Statistik Kanada berkata mereka yang berpendapatan terendah lebih teruk. Mereka melihat milik mereka penurunan pendapatan boleh guna dan kawah simpanan.

“Purata simpanan bersih jatuh paling banyak untuk kuintil pendapatan kedua, turun 95.3% daripada suku yang sama tahun lepas. Di samping itu, simpanan bersih untuk isi rumah dalam kuintil pendapatan terendah kekal di bawah paras yang dilihat pada permulaan wabak pada suku pertama 2020.”

Read More :   Bintang Grease Olivia Newton-John Meninggal Dunia Berumur 73 Tahun Selepas Berjuang Dengan Kanser, NewzAcid

Penyelidik menunjukkan program bantuan yang dilaksanakan ketika wabak COVID berada pada tahap paling teruk. Mereka ambil perhatian, walaupun perkara seperti Faedah Respons Kecemasan Kanada telah membantu ramai orang setahun yang lalu, kini setelah CERB sudah lama berlalu, orang ramai mempunyai lubang kewangan yang besar untuk cuba keluar.

Sebaliknya, pendapatan isi rumah mereka yang berada dalam 20 peratus teratas sebenarnya meningkat. Warga Kanada yang lebih tua juga lebih mampu mengharungi ribut kerana alat kewangan dan sumber lain – seperti RRSP dan pencen.

Nisbah hutang kepada pendapatan orang muda Kanada melebihi tahap pra-pandemik pada suku pertama 2022, Statistik Kanada berkata dalam laporannya, “dengan nisbah hutang kepada pendapatan meningkat sebanyak 5.0 mata peratusan bagi mereka yang berumur di bawah 35 tahun dan sebanyak 4.5 mata peratusan bagi mereka yang berumur 35 hingga 44 tahun’.

Read More :   But DLC 2022!!

“Walaupun pertumbuhan pendapatan sejak dua tahun lalu telah mengatasi hutang isi rumah berumur 45 hingga 64 tahun, didorong terutamanya oleh kenaikan gaji dan gaji, nisbah hutang kepada pendapatan untuk warga emas kekal secara relatif stabil.”

Penerbitan Ketidaksamaan pendapatan di Kanada meningkat walaupun gaji meningkat: StatCan muncul pertama kali pada CityNews Montreal.

Share