Ketahui Jenis Personaliti Ekstrovert dan Ciri-cirinya

Ketahui Jenis Personaliti Ekstrovert dan Ciri-cirinya

Adakah anda seorang ekstrovert? Adakah dia seorang ekstrovert? Perwatakan ekstrovert yang peramah dan bersemangat menjadi magnet di sekeliling mereka untuk lebih dekat. Ekstrovert akan mengalami pertumbuhan paling banyak apabila berhadapan dengan orang lain.

Pada tahun 1960-an, pakar psikiatri Carl Jung pertama kali menggambarkan introvert dan ekstrovert apabila dia mengkaji elemen personaliti. Kumpulan kedua-dua jujukan ini mengikut sumber tenaganya.

Ringkasnya, Jung berpendapat bahawa ekstrovert adalah personaliti yang boleh memperoleh tenaga apabila mereka berada di talian dan berhubung dengan dunia luar. Ujian personaliti MBTI. Tidak seperti introvert, mereka memerlukan masa bersendirian untuk mengisi semula dan selalunya lebih terpelihara dalam sikap dan hubungan mereka dengan orang lain.

Berikut adalah beberapa ciri seorang ekstrovert:

  1. Ekstrovert suka menjadi perhatian

Orang yang mempunyai kecenderungan ekstrovert sering menjadi pusat perhatian dan menikmati perhatian. Ekstrovert berkembang maju dalam situasi sosial dan mencari rangsangan sosial. Ekstrovert selalunya tidak takut untuk memperkenalkan diri kepada orang baru dan jarang mengelak situasi luar biasa kerana takut melakukan kesilapan atau mungkin tidak mengenali seseorang.

  1. Saya tidak gembira atau memerlukan banyak masa untuk bersendirian
Read More :   Tidak lama lagi, lebih mudah untuk memperjuangkan pampasan bagi penerbangan yang tertunda dan dibatalkan

Apa yang ada pada extrovert dan introvert ialah mereka semua mahu menghabiskan masa bersendirian. Seorang introvert harus pulang ke rumah atau pejabat selepas berada di khalayak ramai. Sesetengah ekstrovert mendapati bahawa menghabiskan terlalu banyak masa bersendirian menghabiskan tenaga fizikal mereka. Pemilik personaliti ekstrovert mengecas semula “bateri” mereka dengan berada di sekeliling seseorang.

  1. Ekstrovert suka berada di talian

Ekstrovert berasa selesa dalam kumpulan besar. Mereka mungkin lebih cenderung untuk menikmati sukan barisan atau rombongan. Malah, berkemungkinan pemilik personaliti ekstrovert menjadi pencetus idea mengajak pasukannya melakukan aktiviti pada hujung minggu atau selepas bekerja. Ekstrovert jarang menolak jemputan ke majlis perkahwinan, parti dan pertemuan bersemuka yang lain.

  1. Ekstrovert berkawan dengan ramai orang
Read More :   6 Drama Korea Terbaru Akan Ditayangkan pada Julai 2022

Sifat ekstrovert boleh dengan mudah mendapat kawan baru. Ini kerana ekstrovert menikmati tenaga seseorang dan terlibat dengan orang di sekelilingnya. Pemilik personaliti ekstrovert cenderung mempunyai rangkaian sosial yang besar dan ramai kenalan. Dengan mengejar minat dan rutin baru, ekstrovert ingin mengembangkan lingkaran sosial mereka.

  1. Ekstrovert sangat berminat dengan perbualan dan soalan

Antara ciri-ciri ekstrovert ialah mereka tidak kisah menceritakan masalah hidup orang lain untuk dialog dan panduan. Pemilik personaliti ekstrovert boleh dengan bebas menyatakan diri mereka secara terbuka dan menerangkan pilihan atau pilihan mereka.

  1. Peramah dan yakin

Ekstrovert sering digambarkan sebagai gembira, positif, cerah dan mudah berkawan. Mereka cenderung untuk tidak terlalu memikirkan masalah atau memikirkan kesukaran. Apabila berhadapan dengan kesukaran dan masalah seperti seseorang, pemilik personaliti ekstrovert selalunya lebih mampu untuk membiarkannya berakhir seperti itu.

  1. Ekstrovert tidak takut mengambil risiko
Read More :   Satu Tangkapan: Anda Tidak Akan Terbesar Sebegitu

Ekstrovert mungkin suka terlibat dalam tingkah laku berisiko. Terdapat hujah saintifik mengapa mereka ekstrovert. Kajian yang diterbitkan di laman web Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan mendapati bahawa apabila ekstrovert berjaya bertindak berbahaya, otak mereka lebih dirangsang untuk menghasilkan dopamin. Dopamine dalam badan akan mempengaruhi timbulnya hati yang gembira, seperti gembira, jatuh cinta atau optimistik.

  1. Ekstrovert lebih fleksibel

Ekstrovert selalunya boleh menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan dan boleh menjadi inovatif apabila masalah timbul. Walaupun mereka mungkin teratur, tidak semua ekstrovert memerlukan idea masa sebelum mereka boleh memulakan projek, merancang percutian, atau menyelesaikan sebarang kerja. Keputusan spontan boleh dibuat pada bila-bila masa oleh pemilik personaliti ekstrovert.

Share