Kesihatan VS Politik – TV Saya DALAM TALIAN

Kesihatan VS Politik – TV Saya DALAM TALIAN

KHAIRY JAMALUDDIN bertemu dengan Noraini Ahmad bagi mengakhiri sesi Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Kawalan Merokok 2022 bersama pelajar IPT di Parlimen semalam

Pelik dan indah apabila ada pihak yang masih berpolitik mengenai isu kesihatan apabila menentang usaha Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperkenalkan Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Hasil Tembakau 2022 di Parlimen, baru-baru ini.

Ahli Parlimen Bintulu, Sarawak lantang menolak rang undang-undang itu ketika dibahaskan semalam atas alasan ia dilaksanakan secara tergesa-gesa dan kaedah pendidikan perlu didahulukan dalam tempoh yang ditetapkan.

Tidak terhenti di situ, Ahli Parlimen itu turut berhujah bahawa penggubalan undang-undang itu adalah mengenai permohonan baharu yang memerlukan bajet yang besar sebelum diperkenalkan.

Read More :   Rosalia Akmareta Pautan Kemas Kini Twitter Penuh Tiada Penderia

Pada peringkat ini, kita kena fikir kempen anti rokok sudah dilaksanakan sejak di bangku sekolah lagi, namun kesannya tidak begitu ketara dan sudah tentu ia melibatkan perbelanjaan yang sangat besar. Berapa lama anda mahu menggunakan kaedah pendidikan?

Aspek kesihatan tidak boleh dipolitikkan sama sekali dan strategi baharu yang radikal seperti dasar Generation End Game (GEG) dilihat bertepatan dengan hasrat kerajaan untuk menyelamatkan dua juta nyawa daripada merokok menjelang 2040.

Tambahan pula, inisiatif mewujudkan kumpulan bebas asap rokok yang merangkumi mereka yang dilahirkan pada dan selepas 1 Januari 2007 oleh Kementerian Kesihatan harus mendapat sokongan majoriti rakyat Malaysia, apatah lagi di kalangan ahli Parlimen.

Read More :   10 Jenama Minyak Wangi Wanita Terlaris dan Bau Kekalnya

Dalam rang undang-undang yang sama, denda tidak melebihi RM5,000 juga boleh dikenakan ke atas pesalah yang melanggar larangan membeli, merokok dan memiliki produk tembakau atau alat merokok.

Tidak sukar untuk kita memahami bahawa Kementerian Kesihatan memberi tumpuan untuk mewujudkan perasaan positif, termasuk generasi yang lari daripada tabiat merokok yang sehingga kini menyebabkan 400 kematian setiap minggu.

Kita semua harus tahu bahawa kerajaan telah membelanjakan RM6.2 bilion untuk menampung perbelanjaan perubatan bagi rawatan pesakit merokok sepanjang 2020 berbanding kurang daripada separuh kutipan cukai.

Dalam perkembangan sama, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengadakan pertemuan dengan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad akan mengakhiri sesi menarik mengenai Rang Undang-undang Hasil Tembakau dan Kawalan Merokok 2022 bersama pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) di Parlimen semalam.

Read More :   FF10KB849VXB Kod Tebus FF Percuma Terkini Ikuti Instagram -

Turut serta ialah 15 wakil pelajar Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM), Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dan Universiti Multimedia (MMU).

Pertemuan itu bertukar positif apabila Noraini mula menyokong dan berminat untuk menyertai penguatkuasaan undang-undang di peringkat pengajian tinggi.

Share