Kerajaan Indonesia menyekat akses kepada Steam dan EGS kerana tarikh akhir pendaftaran pangkalan data tidak dipenuhi

Kerajaan Indonesia menyekat akses kepada Steam dan EGS kerana tarikh akhir pendaftaran pangkalan data tidak dipenuhi
Semuanya lucu sehingga ia berlaku kepada kami!

Kerajaan Indonesia menarik perhatian dan kemarahan selepas pelaksanaannya peraturan baharu untuk perkhidmatan dalam talian dan etalase permainan digital yang mengakibatkan blok Steam, Epic Games Store dan PayPal untuk orang ramai di negara ini.

Pada akhir November 2020, kerajaan Indonesia mengeluarkan satu set peraturan baharu yang memberi kuasa kepada pihak berkuasa untuk memaksa platform dalam talian menyerahkan data daripada pengguna tertentu kepada kerajaan dan mengalih keluar kandungan yang dianggap menyalahi undang-undang atau “mengganggu ketenteraman awam” di negara itu. Syarikat teknologi mempunyai masa sehingga 20 Julai 2022 untuk mendaftar di bawah peraturan pelesenan baharu negara atau menghadapi halangan. Blok ini sejak itu dikuatkuasakandengan itu menghalang rakyat Indonesia daripada mengakses perkhidmatan yang disebutkan di atas, serta Yahoo dan tapak untuk DOTA 2 dan Serangan balas.

Valve sejak itu berkata ia “berusaha untuk mematuhi keperluan Indonesia.”

Read More :   Makima Chainsaw Man Biografi | Umur, Tarikh Lahir, Identiti

Pihak berkuasa Indonesia menyahsekat PayPal buat sementara waktu untuk tempoh lima hari yang membenarkan penduduk mengeluarkan deposit PayPal. Di samping itu, kerajaan berkata blok itu akan dialih keluar sepenuhnya jika syarikat yang terlepas tarikh akhir menyelesaikan proses pendaftaran lesen.

Bagaimanapun, peraturan kerajaan menimbulkan kekecohan daripada pengguna, menyebabkan hashtag yang dikaitkan dengan blok tersebut trending di Twitter. Ramai berpendapat bahawa peraturan baharu itu akan menjejaskan industri permainan Indonesia dan merugikan pekerja bebas yang bergantung pada PayPal untuk pembayaran dan Yayasan Electronic Frontier. menulis surat terbuka menggesa peraturan itu dimansuhkan, menggelarnya sebagai “menceroboh” dan mengatakan ia mempunyai “kesan mengerikan terhadap hak asasi manusia”.

“EFF menyertai SAFEnet dan sedozen organisasi hak digital dalam menggesa Menteri Perhubungan dan Penerangan Indonesia untuk memansuhkan peraturan pemantauan kandungan yang mengganggu dikenali sebagai Peraturan Menteri Nombor 5 (MR5) dan pindaannya, Peraturan Menteri Nombor 10 (MR10) . EFF telah pun membunyikan penggera tentang kesan mengerikan MR5 terhadap hak asasi manusia, daripada memaksa platform dalam talian untuk memantau kandungan jana pengguna secara proaktif kepada mengubahnya menjadi penguatkuasa negeri dan memerlukan pendaftaran ID sebelum menawarkan perkhidmatan mereka di Indonesia. Pada akhir Jun 2022, Kementerian Komunikasi dan Maklumat (Kominfo) Indonesia telah menetapkan tarikh akhir yang singkat untuk pengendali perkhidmatan elektronik (ESO) swasta untuk mematuhi kewajipan pendaftaran ID. Platform yang tidak patuh menghadapi perkhidmatan mereka disekat di Indonesia. Ini sangat berbeza dengan kewajipan hak asasi manusia antarabangsa Indonesia dan akan menyekat hak rakyat Indonesia dengan ketara untuk menerima dan menghantar maklumat serta bercakap secara bebas dalam talian. MR5 dan MR10 harus dimansuhkan.”

Mengiklankan

Share