Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun? Ia mungkin datang minggu depan.

Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun?  Ia mungkin datang minggu depan.

Masa terdesak memerlukan langkah terdesak, dan masa mungkin menjadi lebih dan lebih terdesak. Inflasi tinggi yang berterusan boleh memaksa Rizab Persekutuan membuat kenaikan terbesar dalam kadar faedah penanda aras AS dalam tempoh lebih 40 tahun.

Selepas satu lagi laporan inflasi AS yang suram, ahli ekonomi di firma broker Nomura Securities pada hari Selasa adalah Wall Street pertama yang meramalkan DJIA dengan peningkatan mata peratusan penuh dalam kadar faedah penanda aras jangka pendek Fed sebanyak -3.94%.

“Kami terus percaya bahawa pasaran memandang rendah betapa tekanannya inflasi A.S. dan sejauh mana Fed akan bertindak balas untuk menangani perkara ini,” kata ahli ekonomi Nomura kepada pelanggan dalam satu laporan.

Kali terakhir Fed mengambil langkah drastik sebegitu adalah pada awal 1980-an—satu lagi era yang ditandai dengan inflasi yang melangit.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan, yang menetapkan dasar monetari, meningkatkan kadar sasaran sebanyak 0.75 mata dalam dua mesyuarat terakhirnya.

CPI meningkat hanya di bawah 0.1% pada bulan Ogos, terutamanya disebabkan satu lagi kejatuhan mendadak dalam harga tenaga. Dan kadar inflasi tahunan perlahan daripada 8.5% kepada 8.3%.

Tetapi itu hampir semua berita baik. Barangan runcit, sewa, pakaian, perabot, kereta, rawatan perubatan, dsb. Kos hampir semuanya telah meningkat pada bulan lepas, termasuk

Untuk melihat: Kos bahan api terus menyumbang kepada kenaikan kos makanan

Hasilnya: Satu lagi penunjuk harga yang Fed lihat sebagai peramal yang lebih baik bagi arah aliran inflasi masa depan meningkat dengan mendadak pada bulan Ogos, mencecah kadar tahunan tertinggi dalam tempoh lima bulan.

Inflasi pengguna teras yang dipanggil meningkat kepada 6.3% pertumbuhan tahunan pada bulan Ogos daripada 5.9% pada bulan sebelumnya, menurut data Biro Statistik Buruh.

Read More :   Cara Menukar Tema Google Chrome PC 2022

Nomura berkata mendapatkan kadar teras adalah seruan tindakan yang lebih berani. “Kami percaya semakin jelas bahawa laluan kenaikan kadar yang lebih agresif akan diperlukan untuk memerangi inflasi yang semakin usang didorong oleh pasaran buruh yang terlalu panas, pertumbuhan gaji yang tidak mampan kukuh dan jangkaan inflasi yang tinggi,” tulis penganalisis firma itu.

Kadar Dana Persekutuan, kadar faedah jangka pendek bank pusat, kini berada dalam julat 2.25% hingga 2.5%. Kos kebanyakan pinjaman pengguna dan perniagaan bergantung pada kadar faedah ini.

Nomura meramalkan kadar faedah akan dinaikkan kepada 3.25% hingga 3.5% pada mesyuarat Fed minggu depan, dan Nomura percaya Fed akhirnya akan menaikkan kadar itu kepada 4.75% pada 2023.

Sumber

Source : localtoday.news

Share