Kemas kini kes Adnan Syed: Podcast bersiri mendedahkan perkara yang menyebabkan pendakwa mahu sabitan dibatalkan

Kemas kini kes Adnan Syed: Podcast bersiri mendedahkan perkara yang menyebabkan pendakwa mahu sabitan dibatalkan

Tuntutan baru terhadap Adnan Syed

Adnan Syed dibebaskan dari mahkamah pada Isnin selepas dua nota tulisan tangan mengandungi nama seorang lagi berpotensi suspek ditemui awal tahun ini.

SherryPodcast yang membawa kes itu ke perhatian global dan mula-mula menimbulkan keraguan terhadap sabitan Syed, mengeluarkan episod baharu pada hari Selasa mendedahkan perkara yang membuatkan pendakwa raya Baltimore akhirnya mempertimbangkan semula sabitan mereka bagi pembunuhan bekas teman wanita berusia 41 tahun, Hae Min Lee pada 1999. . .

Dalam episod itu, wartawan Sarah Koenig berkata lebih dua dekad nota “bertaburan” yang reput di dalam kotak mahkamah negeri mendedahkan bahawa sebelum sabitan Syed pada 2000, dua orang berbeza membuat dua panggilan telefon berasingan, memaklumkan pendakwa raya kepada suspek yang tidak dinamakan.

Nota itu tidak dikongsi dengan pasukan undang-undang Syed – sesuatu yang diakui oleh hakim adalah pelanggaran Brady.

Pada Isnin, Hakim Melissa Phinn membatalkan sabitan kesalahan Syed dan memerintahkan pembebasannya selepas 23 tahun dipenjarakan.

Pendakwa raya kini mempunyai 30 hari untuk memutuskan sama ada untuk menggugurkan pertuduhan sepenuhnya atau mencuba lagi.

1663709019

Adnan Syed: Apa yang akan berlaku selepas topik podcast bersiri dan pembunuhan Hae Min Lee?

Memandangkan sabitan Adnan Syed kini terbalik, persoalan kekal mengenai apa yang akan berlaku seterusnya.

Adakah Syed akan dibicarakan lagi atas pembunuhan Hae Min Lee?

Adakah salah seorang daripada suspek lain akan dipersalahkan?

Duncan Levin, bekas penolong peguam daerah untuk Pejabat Peguam Negeri Manhattan dan peguam pembelaan jenayah terkemuka di Levin & Associates, yang telah mewakili pelanggan seperti Harvey Weinstein dan Anna Sorokin. Bebas Beliau berkata pada hari Selasa beliau berpendapat ini adalah pengakhiran pertempuran undang-undang Syed selama dua puluh tahun.

Read More :   Wanita Ditutup Oleh Billionaire Peter Thiel's Conservative Dating App Adalah Perkara yang Betul

“Ini hampir penghujung jalan,” katanya.

BebasRachel Sharp mempunyai kisah penuhnya:

1663705235

Video gerakan menunjukkan Adnan Syed di rumah sedang makan malam bersama keluarganya

Sebuah video yang menyentuh hati menangkap Adnan Syed sedang makan di rumah keluarganya sejurus selepas dibebaskan pada Isnin.

Rakaman yang disiarkan di Twitter oleh rakan keluarga dan peguam Rabia Chaudry menunjukkan lelaki berusia 41 tahun itu mencari makanan sambil menggeledah peti sejuk di rumah.

Semasa Syed membuat samosa dan bebola daging, abangnya Yusuf berdiri di sebelahnya, gembira menyambar dan berkongsi makanan.

“Samosa segar kami akan datang,” kedengaran Cik Chaudry berkata.

Syed dilihat mencuba ladu dan tersenyum selepas menjalani hukuman penjara selama dua puluh tahun.

“Cukup bagus,” katanya.

Cik Chaudry memberi kapsyen pada siaran itu: “Duduk di rumah tidak pernah rasa begitu sedap!!”

1663703435

Apa yang berlaku seterusnya?

Adnan Syed dibebaskan dari mahkamah Baltimore pada hari Isnin selepas hakim membebaskan hukumannya – 23 tahun selepas dia pertama kali dimasukkan ke dalam penjara.

Hakim Litar Baltimore City Melissa Phinn mengarahkan lelaki berusia 41 tahun itu dibebaskan dan ditahan di rumah dengan pengesanan GPS.

Kini, pihak pendakwaan mempunyai 30 hari untuk memutuskan sama ada untuk menggugurkan pertuduhan terhadap Syed atau menetapkan tarikh perbicaraan baharu.

1663701635

Maryland AG menolak hujah pelanggaran Brady

Peguam Negara Maryland Brian Frosh menolak dakwaan pelanggaran Brady dalam kes Adnan Syed.

Peguam Negara Baltimore, Marilyn Mosby berkata, pihak pendakwa telah menahan maklumat daripada pasukan pembelaan Syed mengenai dua lagi suspek yang berpotensi dalam perbicaraannya pada 2000.

Berdasarkan itu, beliau berkata sabitannya perlu dibatalkan sehingga kemungkinan perbicaraan baharu.

Pelanggaran Brady ialah kegagalan pendakwa untuk memberikan pembelaan dengan bukti yang berguna atau bermanfaat kepada kes defendan.

Encik Frosh mengeluarkan kenyataan yang menyatakan bahawa dakwaan bahawa pendakwa raya tidak mengemukakan bukti kepada pembelaan Syed adalah palsu.

“Tuduhan mengenai pelanggaran Brady, antara isu serius lain dengan pergerakan lambakan, adalah tidak benar,” kata Frosh dalam satu kenyataan.

“Baik Peguam Negara Mosby mahupun sesiapa di pejabatnya tidak peduli untuk berunding dengan peguam negara yang mengendalikan kes itu, atau sesiapa di pejabat saya, berhubung dakwaan pelanggaran ini.

“Fail dalam kes ini telah dikemukakan kepada pembelaan beberapa kali.”

1663699835

Pengumpulan dana untuk Adnan Syed melebihi $67,000 dalam masa kurang sehari

Pengumpul dana untuk membantu Adnan Syed mengumpul lebih $67,000 dalam masa kurang 24 jam.

Launchgood Campaign, “Bantu Adnan Syed memulakan semula hidupnya!” Dimulakan oleh peguam dan rakan keluarga Rabia Chaudry, ia telah mencecah $67,855 pada petang Selasa ET.

Secara keseluruhan, 1,117 orang menyumbang kepada tabung itu.

“Adnan Syed, seorang lelaki yang tidak bersalah yang dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup selepas lebih 23 tahun, akhirnya melihat kebebasan. Tolong sokong dia kemasukan semula ke dalam masyarakat,” tulis matlamat kempen itu.

Pada halaman pengumpulan dananya, Cik Chaudry menulis bahawa walaupun lelaki berusia 41 tahun itu “akhirnya bertemu semula dengan orang tersayang di luar bar”, dia kini “menghadapi pertempuran yang sukar yang banyak pengecualian perlu memasuki semula masyarakat dan bangkit semula. .”

1663698039

Hos bersiri berkata kes Syed termasuk ‘hampir setiap masalah kronik’ dalam sistem keadilan

Hos podcast bersiri itu berkata kes Adnan Syed termasuk “hampir setiap masalah kronik” dalam sistem keadilan jenayah.

Wartawan Sarah Koenig menyiarkan episod baharu siri itu pada hari Selasa – sehari selepas Syed meninggalkan mahkamah sebagai orang bebas selepas sabitan membunuhnya dibebaskan.

Di dalamnya, Cik Koenig menegaskan bahawa hampir semua bukti yang menimbulkan keraguan terhadap sabitannya tersedia apabila Hae Min Lee dibunuh pada tahun 1999.

“Semalam, terdapat banyak perbincangan mengenai keadilan, tetapi kebanyakan perkara yang kerajaan lakukan dalam langkah untuk memansuhkan ini, semua bukti sebenar, telah atau diketahui oleh polis dan pendakwa raya pada 1999,” katanya. Bahagian.

“Oleh itu, walaupun pada hari ketika kerajaan secara terbuka mengakui kesalahannya, adalah sukar untuk bersorak dalam menghadapi kejayaan keadilan. Kerana kami membina sistem yang mengambil masa lebih daripada 20 tahun untuk membetulkan sendiri. Dan ini hanya satu kes.”

1663696239

Dua puluh tahun pertempuran undang-undang mengenai kes itu:

Pembebasan Adnan Syed dibuat selepas menjalani hukuman penjara lebih dua dekad kerana membunuh bekas teman wanita dan rakan sekelasnya Hae Min Lee.

Syed disabitkan dengan kesalahan membunuh, merompak, menculik dan pemenjaraan palsu pada tahun 2000 dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Kesnya mendapat perhatian global dengan podcast jenayah sebenar pada 2014. Sherry, rakan keluarga dan peguam Rabia Chaudry selepas menghubungi wartawan Sarah Koeniy mengenai kes itu.

Tahun selepas dikeluarkan SherrySyed diberi perbicaraan baharu dan membenarkan pasukan pembelaan membawa bukti baharu kes itu.

Pada Jun 2016, Syed diberi perbicaraan baharu selepas peguamnya mendakwa peguam perbicaraan asal Syed, yang kemudiannya meninggal dunia, sangat cuai. Mahkamah juga mendengar daripada saksi baharu – Asia McClain – yang berkata dia melihat Syed di perpustakaan awam ketika dia sepatutnya membunuh Lee.

Syed terus ditahan di penjara selepas hakim enggan membebaskannya dengan ikat jamin.

Kerajaan negeri kemudian merayu keputusan itu, tetapi mahkamah rayuan berpihak kepada Syed sekali lagi pada 2018 – mengekalkan keputusan untuk memberinya kes baharu dan membatalkan sabitan kesalahannya.

Pada tahun yang sama, Syed menolak perjanjian pengakuan pada 2018 kerana ia memerlukan Lee mengakui pembunuhannya.

Pada 2019, mahkamah tertinggi Maryland kemudiannya membatalkan keputusan mahkamah rendah, menolak perbicaraan baharu Syed dan membatalkan sabitannya.

Mahkamah Agung AS kemudiannya menolak permintaannya untuk mendengar kesnya pada November 2019.

Pada 2022, sabitan Syed telah dibatalkan oleh hakim atas permintaan pihak pendakwaan, dengan alasan masalah serius dengan kes asal.

1663694439

Apa yang berlaku kepada Hae Min Lee?

Hae Min Lee yang berusia 18 tahun adalah seorang senior di Woodlawn High School di Baltimore, Maryland.

Dia hilang tanpa jejak selepas berhenti sekolah menengah pada 13 Januari 1999.

Mayatnya ditemui kira-kira sebulan selepas dia hilang, dikebumikan di dalam kubur cetek di Leakin Park, Baltimore. Dia lemas.

Adnan Syed, yang ketika itu berusia 17 tahun, telah menghidupkan dan mematikan Lee, tetapi tidak lama sebelum dia dibunuh, Lee telah berpisah dengannya dan mula berkencan dengan orang lain.

Pada Februari 1999, Syed telah ditangkap dan didakwa atas pembunuhannya.

1663692639

Peguam Brendan Dassey bercakap dengan Cipta Pembunuh

seorang peguam yang mewakili Menjadi PembunuhBrendan Dassey bercakap mengenai kes Adnan Syed kerana dia berjanji tidak akan membiarkan anak guamnya menghabiskan 23 tahun di penjara kerana jenayah yang dikatakan tidak dilakukannya.

Dassey, 17, didapati bersalah atas serangan seksual dan pembunuhan Teresa Halbach bersama bapa saudaranya Steven Avery pada 2007.

Dia dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

Kini berusia 32 tahun, dia berjuang untuk pembebasannya, mengatakan dia terpaksa membuat pengakuan palsu.

Memandangkan kes Syed mendapat perhatian antarabangsa melalui podcast hit SherryKes Dassey dan Avery direkodkan dalam dokumentari Netflix yang popular Menjadi Pembunuh – kedua-dua siri ini menerajui gelombang drama jenayah sebenar.

Peguam Dassey, Laura Nirider, tweet mengenai tuntutan mahkamah selepas sabitan Syed dibatalkan.

“Adnan Syed terpaksa menunggu 23 tahun walaupun dunia sedang berjuang untuknya. Dikurung pada 17, tidak bebas sehingga 41,” katanya dalam tweet.

“Brendan hampir 33 tahun. Dikurung pada 16. Saya tahu dunia sedang berjuang untuk dia juga. Kerana kami tidak perlu menunggu 23 tahun untuk melepaskan Brendan Dassey.”

1663690839

Keluarga Hae Min Lee membuat kenyataan

Keluarga Hae Min Lee bercakap selepas lelaki yang disabitkan dengan pembunuhan 22 tahun lalu dibebaskan dari mahkamah Baltimore pada hari Isnin.

Steve Kelly, seorang peguam yang mewakili keluarga Lee, mengeluarkan kenyataan berkata, “Tiada siapa yang mahu mengetahui kebenaran tentang siapa yang membunuh Hae Min Lee lebih daripada keluarga mereka.”

Keluarga itu juga mengecam pihak pendakwa raya kerana gagal melaporkan bahawa mereka merancang untuk membatalkan hukuman Adnan Syed.

“Selama lebih 20 tahun, Pejabat Peguam Negara Baltimore City telah memberitahu keluarga Hae Min Lee bahawa anak perempuan dan adik perempuan kesayangan mereka dibunuh oleh Adnan Syed,” kata kenyataan itu.

“Seminggu yang lalu, keluarga dimaklumkan buat kali pertama bahawa selepas setahun siasatan, yang nampaknya masih berjalan, negeri telah membongkar fakta baharu dan akan memfailkan saman supaya sabitan Encik Syed ditarik balik.

“Selama lebih 20 tahun, tiada siapa yang mahu mengetahui kebenaran tentang siapa yang membunuh Hae Min Lee lebih daripada keluarganya.

“Keluarga Lee amat kecewa kerana perbicaraan hari ini berlaku begitu cepat dan mereka tidak diberi notis munasabah yang membolehkan mereka bersuara secara bermakna dalam prosiding itu.”

Source : www.independent.co.uk

Share