Keluarga remaja autistik yang ditembak polis mencapai persetujuan

Keluarga remaja autistik yang ditembak polis mencapai persetujuan

KOTA TASIK GARAM — Keluarga seorang budak lelaki berusia 13 tahun yang menghidap autisme, yang ditembak berulang kali oleh polis, mengumumkan bahawa mereka telah mencapai persetujuan dengan bandar dan Jabatan Polis SLC.

“Keluarga Linden telah memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah persekutuan kerana melanggar hak perlembagaannya untuk tidak menggunakan kekerasan yang berlebihan,” kata keluarga itu dalam satu kenyataan. Keluarga itu juga berkata bahawa SLCPD dan pegawai menembak telah bertindak nekad sehingga saat tembakan kerana mereka tahu Linden mengalami krisis kesihatan mental dan akan melarikan diri daripada pegawai; tetapi pegawai-pegawai ini mengejar dan menembaknya.”

Ibu Golda Barton menghubungi 911 untuk mendapatkan bantuan apabila anaknya Linden Cameron mengalami krisis kesihatan mental.

Polis menembak remaja itu beberapa kali, tetapi Cameron melarikan diri dengan kecederaan serius.

Kes itu menjadi tajuk utama di seluruh negeri, mencetuskan seruan untuk pendidikan kesihatan mental yang lebih baik oleh penguatkuasa undang-undang.

Keluarga itu memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Salt Lake City dan Jabatan Polis Salt Lake City, yang mereka umumkan pada hari Selasa telah diselesaikan.

Fail Keluarga Disaman Selepas Anak Remaja Autistik Ditembak Polis SLC

Kenyataan itu berkata, “Hari ini keluarga mengumumkan penyelesaian kes itu. Kami faham bahawa ini adalah penyelesaian terbesar yang dibayar oleh SLC dalam kes menembak § 1983 sedemikian. Walaupun keluarga yakin bahawa juri akan menyokong tuntutan mereka, penyelesaian itu mewakili keinginan untuk menyediakan penjagaan jangka panjang Linden, meminimumkan trauma emosi keluarga yang berkaitan dengan tembakan dan menyelesaikan kes di luar litigasi rasmi.”

Keluarga itu menyenaraikan pelbagai usaha yang dilakukan oleh Jabatan Polis Salt Lake City untuk menyediakan pendidikan kesihatan mental yang penting dan meningkatkan pendidikan mereka untuk kanak-kanak yang mempunyai keperluan deria seperti Linden.

Read More :   Tuchel memuji mentaliti Chelsea ketika menewaskan Leicester City

“Keluarga percaya peristiwa berkaitan kes ini dan penyelesaian yang diumumkan hari ini adalah langkah penting ke arah meningkatkan kesedaran tentang rakan kita yang mengalami masalah kesihatan mental, ahli keluarga kita, dan jiran kita yang memerlukan kasih sayang dan sokongan kita. Mereka juga percaya bahawa responden pertama adalah komited untuk memenuhi keperluan ini dengan empati, belas kasihan dan persefahaman. Ia merupakan langkah penting ke arah membesar.
kemahiran penting yang diharapkan orang ramai daripada responden pertama mereka. Lebih penting lagi, ia adalah pengiktirafan penting terhadap tragedi yang dialami Linden dan keluarganya.”

Keluarga itu terus menunggu kemungkinan pertuduhan jenayah terhadap pegawai menembak.

“Kami kini menunggu keputusan Peguam Daerah Daerah Salt Lake sama ada akan memfailkan aduan jenayah terhadap pegawai yang memecat. Kami menggalakkan Sim Gill dan pendakwa raya
Pejabat akan mengumumkan keputusannya yang sudah lama tertunggak.”

Source : ksltv.com

Share