Kecurian $23,000 ditemui askar penyangak, menurut GAF | Berita Ghana Dalam Talian

Kecurian $23,000 ditemui askar penyangak, menurut GAF |  Berita Ghana Dalam Talian

hubungi kami

Angkatan Bersenjata Ghana (GAF) menafikan dakwaan media bahawa seorang askar bernama Prebet Asare Boateng telah ditahan kerana didakwa mencuri $23,000 daripada orang awam.

Menurut GAF, suspek adalah palsu.

Menurut satu kenyataan, dia adalah seorang askar, bukan anggota geng Rejimen Isyarat atau kakitangan awam GAF.

Bagi menyokong ini, kenyataan itu mengatakan bahawa Asare Boateng telah ditahan oleh Polis Tentera di Takoradi pada hari Jumaat, 16 September 2022. Boateng dituduh menyamar sebagai askar dan memeras wang daripada orang awam yang naif di Elmina di Wilayah Tengah.

Asare Boateng mengaku menggunakan pemerasan dan penyamaran semasa soal siasat.

Dia kemudiannya diserahkan ke Balai Polis Kwasimintim di Takoradi untuk tindakan undang-undang selanjutnya oleh Polis Tentera.

Bertentangan dengan dakwaan media, Angkatan Bersenjata Ghana (GAF) ingin menegaskan bahawa suspek (Asare Boateng) bukan seorang Askar dan tidak bergabung dengan mana-mana Unit Angkatan Tentera Ghana dan tidak sepatutnya diperlakukan sedemikian.

“Begitu juga, GAF mempelawa untuk menggunakan dasar pintu terbuka kepada media dan menjelaskan perkara sedemikian bagi mengelakkan penyiaran laporan palsu yang memburukkan GAF.

Bagi memastikan negara mempunyai persekitaran yang selamat untuk pembangunan sosioekonomi, kenyataan itu berkata, “GAF ingin meyakinkan orang ramai bahawa ia akan terus bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan untuk menyingkirkan unsur jenayah daripada masyarakat, termasuk mana-mana kakitangan beruniform yang melakukan jenayah adalah aktiviti haram.”

Cerita: Frebetha A Adjoh

hubungi kami

Source : ghananewss.com

Read More :   IU đang xem xét đóng vai chính trong bộ phim mới của đạo diễn 'My Mister'
Share