Iran menunjukkan tindakan keras yang lebih mendalam di tengah-tengah protes terhadap kematian wanita

Iran menunjukkan tindakan keras yang lebih mendalam di tengah-tengah protes terhadap kematian wanita

TEHRAN, Iran – Tentera Iran membayangkan pada hari Jumaat bahawa ia bersedia untuk memperdalam tindakan keras terhadap protes yang dicetuskan oleh kematian seorang wanita muda yang ditahan oleh polis moral.

Selama kira-kira seminggu, terdapat pertempuran berterusan antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan di kira-kira 90 bandar dan pekan. Sekurang-kurangnya 26 orang maut semasa demonstrasi itu, menurut televisyen negara Iran.

Tentera berkata ia akan “menghadapi pelbagai rancangan musuh” untuk memastikan keselamatan dan keamanan bagi orang yang diserang secara salah, seperti yang dilaporkan oleh Agensi Berita Tasnim pro-kerajaan, menurut Reuters.

Dalam video yang disiarkan di media sosial, kedengaran penunjuk perasaan menjerit pelbagai slogan. Dalam video yang dimuat naik ke Twitter, sekumpulan penunjuk perasaan di bandar Pakdasht menjerit “Matilah diktator”. Satu lagi video menunjukkan penunjuk perasaan melaungkan “Wanita, kehidupan, kebebasan” dan “Saya akan membunuh, saya akan membunuh sesiapa sahaja yang membunuh adik saya”.

Tajuk utama dalam akhbar Iran mengenai kematian wanita muda yang terbunuh dalam penahanan polis moral
Sebuah akhbar Iran memaparkan gambar Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia selepas polis moral menahannya kerana didakwa melanggar peraturan berpakaian ketat kerajaan.Dengan Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency Getty Images

Kemarahan atas kematian Mahsa Amini yang berusia 22 tahun meletakkan kerajaan dalam krisis terburuk dalam beberapa dekad, menurut Roham Alvandi, profesor madya sejarah antarabangsa di London School of Economics and Political Science.

“Protes ini menggoncang asas Republik Islam,” katanya.

“Mesej generasi muda Iran kepada pemerintah mereka dan dunia ialah Republik Islam itu tidak sah di mata mereka dan mereka menuntut sebuah negara demokrasi sekular yang tidak mengganggu kehidupan peribadi mereka,” katanya.

Kerajaan bertindak balas terhadap demonstrasi dengan menyekat akses kepada internet dan aplikasi pemesejan WhatsApp dan Telegram – taktik yang telah digunakan pada masa lalu, contohnya semasa protes pada November 2019. Amnesty International berkata sekurang-kurangnya 300 orang terbunuh semasa penindasan. Pergolakan ini menyusul.

Read More :   Truckers Of Europe 3 Mod Apk (Tiền không giới hạn) Terbaru 2022

Ada yang memberi amaran bahawa tindakan keras terhadap demonstrasi yang sedang berjalan mungkin akan dipergiatkan.

“Saya rasa mereka akan memberikan tekanan yang berat sekali [President Ebrahim] Raisi pulang dari New York,” katanya.

Bagaimanapun, pegawai Iran berkata bahawa Amini meninggal dunia akibat serangan jantung dan menyifatkan kejadian itu sebagai “malang”.

Polis berkata, Amini meninggal dunia pada 16 September selepas jatuh sakit dan koma ketika menunggu bersama wanita lain yang ditahan polis moral, yang menguatkuasakan peraturan ketat Republik Islam yang memerlukan wanita menutup rambut dan memakai pakaian longgar. awam.

Menurut media negara Iran, Raisi mengarahkan siasatan terhadap kematian Amini dan mengucapkan takziah kepada bapanya melalui panggilan telefon.

Namun, Raisi tetap bertegas mempertahankan pasukan keselamatan secara terbuka yang cuba menyekat protes. “Terdapat kebebasan bersuara di Iran…tetapi tindakan huru-hara tidak boleh diterima,” kata Raisi pada sidang akhbar di luar UNGA di New York pada Khamis.

Raisi juga menunjukkan tanda-tanda lain tentang niatnya untuk membuat kenyataan dalam pakaian wanita.

Raisi akan menemu bual wartawan CNN Christiane Amanpour semasa di New York. Tetapi Amanpour berkata dia berundur selepas salah seorang pembantu Raisi berkata perkara itu tidak akan berlaku melainkan dia memakai tudung.

Imej: Ketua Abraham
Presiden Ebrahim Raisi di Perhimpunan Agung PBB di New York.Anna Menjana Wang / Getty Images

Penasihat antarabangsa CNN Amanpour berkata beliau bercadang untuk bertanya kepada Raisi mengenai protes yang sedang berlaku di Iran.

Dalam rangkaian Twitter, Amanpour menyifatkan bagaimana temu bualnya yang dijadualkan dengan Raisi pada malam Rabu rosak, menyifatkan permintaan itu sebagai “tidak pernah berlaku sebelum ini dan tidak dijangka”.

“Saya menolak dengan sopan,” tulis Amanpour. “Kami berada di New York, di mana tidak ada undang-undang atau tradisi mengenai hijab.”

Read More :   Muat Turun Pou Mod Apk Wang dan Syiling Tanpa Had

NBC News tidak dapat segera menghubungi pejabat Raisi untuk mendapatkan komen, kerana pejabat presiden ditutup sehingga Sabtu.

Pada hari Khamis, Jabatan Perbendaharaan mengenakan sekatan, menuduh polis moral Iran mengganggu wanita Iran dan memegang unit itu bertanggungjawab atas kematian Amini.

“Rakyat Iran benar-benar mempertaruhkan nyawa mereka dengan menyeru perubahan sosial dan politik,” kata Jasmin Ramsey, timbalan pengarah Pusat Hak Asasi Manusia di Iran, sebuah NGO yang berpangkalan di New York.

Ramsey berkata bapa Amini berisiko dipenjarakan dengan bercakap kepada media Iran dan menentang versi kerajaan mengenai peristiwa kematian anak perempuannya.

“Mereka kata Mahsa menghidap penyakit jantung dan epilepsi, tetapi sebagai bapa yang membesarkannya selama 22 tahun, saya lantang mengatakan Mahsa tidak mempunyai penyakit. “Dia berada dalam keadaan kesihatan yang sangat baik,” kata bapa Amini kepada saluran berita Iran.

Ali Arouzi melaporkan dari Tehran, Hyder Abbasi dari London dan Rhoda Kwan dari Taipei.

Source : www.nbcnews.com

Share