Intel telah membuktikan betapa hebatnya Thunderbolt 5 sebenarnya

Intel telah membuktikan betapa hebatnya Thunderbolt 5 sebenarnya

Intel memperkenalkan teknologi Thunderbolt 5 generasi akan datang semasa Lawatan Teknologi di Israel. Demo itu nampaknya mengesahkan bahawa Thunderbolt akan mempunyai kelajuan 80 Gbps, dan menandakan kali pertama Intel telah menunjukkan kelajuan secara terbuka.

Demo terbaru ini tidak menunjukkan sebarang ciri tambahan Thunderbolt 5 baharu selain daripada kelajuan. Walau bagaimanapun, kami tahu lebih sedikit berdasarkan imej yang disiarkan oleh bekas eksekutif Intel Gregory Bryant.

Di sebelah kiri Lenovo ThinkBook Plus Gen 2 terdapat dua port USB-C dengan Thunderbolt 4 dan bicu audio 3.5mm.
Tandai Trend Coppock/Digital

Bryant menghantar tweet foto makmal Thunderbolt yang dipadam di Israel. Foto-foto menunjukkan beberapa butiran teknikal tentang cara Intel mencapai jalur lebar berkembar (dan dengan itu 80 Gbps) menggunakan Modulasi Amplitud Nadi (PAM).

Kelajuan 80Gbps adalah setanding dengan USB4 Versi 2.0 yang diumumkan baru-baru ini, yang mencapai 80Gbps dalam mod dwi-pautan. Memandangkan kedua-dua piawaian menggunakan penyambung USB-C dan mempunyai lebih kurang pariti ciri, adalah menarik untuk melihat bagaimana Intel membezakan Thunderbolt 5.

Thunderbolt sangat penting dalam pemindahan jalur lebar tinggi yang membolehkan segala-galanya daripada storan luaran kepada GPU luaran. Kebanyakan komputer (terutama komputer riba) yang dikeluarkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini termasuk port Thunderbolt, termasuk Mac dengan Apple Silicon.

Versi terkini, Thunderbolt 4, dikeluarkan pada 2020, menawarkan beberapa peningkatan berbanding Thunderbolt 3. Ini termasuk sokongan untuk berbilang paparan 4K dan peningkatan lebar jalur PCIe.

Ironinya ialah USB4 berasal daripada Thunderbolt 3, yang telah didermakan kepada Forum Pelaksana USB pada tahun 2019. Memandangkan USB 4 telah mengikuti Versi 2.0 Thunderbolt 5, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana kedua-dua piawaian akan dilaksanakan pada masa hadapan. peranti.

Intel belum menetapkan garis masa untuk keluaran Thunderbolt 5, tetapi ia mungkin akan dikeluarkan lewat tahun ini.

Read More :   Ứng dụng tạo nhạc chuông điện thoại: Android

Cadangan Editor


Source : www.digitaltrends.com

Share