Instagram akan lebih memfokuskan kepada format video tahun depan

Instagram akan lebih memfokuskan kepada format video tahun depan

Erwin Anawijaya
Blogger berpengalaman yang suka berkongsi maklumat tentang permainan dan teknologi aplikasi

3 Julai 2022


bacaan 1 minit

Baru-baru ini, Instagram telah bekerja keras untuk “memudahkan” format video pada platformnya. Satu cara ialah menggabungkan video IGTV dan video dalam strim dalam tab peribadi pada profil pengguna.

Instagram juga cuba menyepadukan aliran video dan format IGTV kurang daripada 15 minit ke dalam kandungan Reels, terutamanya di Indonesia dan Jepun.

Pada tahun 2022, Instagram juga akan lebih memfokuskan pada kandungan video, terutamanya video pendek yang dimuat naik ke Reels.

Read More :   Filem Kalaga Thalaivan OTT Tarikh Tayangan Platform Mana Yang Akan Datang Sekarang? -

Perkara ini didedahkan terus oleh Ketua Pegawai Eksekutif Instagram Adam Mosseri dalam video yang dimuat naik ke laman Twitter peribadinya dengan pemegang @mosseri.

“2022 akan menjadi tahun yang lebih besar (berbanding 2021),” kata Mosheri. “Kami akan menggandakan tumpuan kami pada video, (kerana) kami bukan lagi sekadar aplikasi perkongsian foto.”

Tambahnya, Instagram akan menghimpunkan semua format video di platform dalam bentuk Reels dan akan terus membangunkan produknya.

3 Titik Fokus Instagram Lain pada 2022

Instagram akan lebih memfokuskan kepada format video tahun depan

Selain memfokuskan pada video dan gulungan, Mosseri turut mendedahkan tiga sorotan utama lain untuk Instagram pada 2022. Yang

Yang pertama ialah mesej. Menurut Mosseri, pemesejan adalah salah satu cara paling penting orang berkomunikasi dalam talian.

Read More :   Senarai Telefon Mudah Alih Samsung Terkini 2022

“Kami fikir Instagram boleh menjadi tempat terbaik untuk orang ramai berhubung dengan rakan mereka tentang minat mereka,” kata Mosseri.

Selain itu, ketelusan juga akan menjadi fokus utama Instagram pada tahun akan datang. Ketelusan di sini nampaknya merujuk kepada mendedahkan maklumat tentang segala-galanya tentang Instagram.

“Kami fikir adalah penting untuk orang ramai memahami cara Instagram berfungsi jika mereka mahu membentuk Instagram mengikut apa yang mereka mahu atau apa yang terbaik untuk mereka,” kata Mosseri.

Pada kesempatan berasingan, Mosseri juga secara ringkas berkata bahawa Instagram akan menyediakan “akses asas kepada data Instagram supaya penyelidik pihak ketiga boleh mereka bentuk kajian mereka sendiri dan membuat kesimpulan sendiri tentang kesan kesejahteraan (Instagram) kepada belia” .

Read More :   Tempat peranginan meluncur lagun di tepi lautan sedang membuat ombak di pertemuan itu

Mosheri membuat hujah ini semasa memberi keterangan di hadapan senator AS awal bulan ini mengenai siasatan dalaman Facebook yang dibocorkan oleh Francis Haugen.

Sebelum ini, Instagram dituduh sebagai aplikasi berbahaya dan beracun, terutama untuk wanita muda, lapor KompasTekno dari Engadget pada Khamis (30.12.2021).

Tawaran capaian data Instagram ini juga selari dengan fokus Instagram terhadap ketelusan pada tahun 2022. Akhirnya, pencipta kandungan juga akan menjadi tumpuan Instagram pada tahun akan datang.

Mosseri berkata dia sedang melancarkan beberapa ciri pengewangan baharu untuk membantu pencipta mencari rezeki di Instagram.

Yang lain lihat di sini:

bubays.id
restodepot.id
skyroam.id
thegreenforestresort.co.id
pondband.net
lpmplampung.id
media-n.id

Share