Harga mata wang kripto Ethereum hari ini 2022

Harga mata wang kripto Ethereum hari ini 2022

Icon.kosongin.com – Hello rakan-rakan Ikon di seluruh dunia, sekali lagi dengan admin di sini dengan maklumat yang menarik iaitu Harga mata wang kripto Ethereum hari ini 2022 yang pasti anda sedang menunggu kemas kini harga terkini.

Mata wang kripto kini boleh didapati dalam pelbagai nama dan harga, jadi anda semua sebagai pedagang mata wang kripto terikat untuk mengetahui satu persatu nama dan harga mata wang kripto ini dan semakan ini akan memenuhi kesemuanya.

Dengan begitu banyak mata wang kripto yang tersebar di seluruh dunia, terdapat satu mata wang kripto yang, menurut pentadbir, adalah sangat stabil dan boleh kita katakan ia menarik perhatian orang yang mengetahui keunikan mata wang kripto ini.

Jika anda seorang yang benar-benar mencari mata wang kripto yang stabil dan mempunyai ciri-ciri tersendiri, maka anda berada di tempat yang betul, anda ingin tahu apa yang menjadikannya unik Ethereum (ETH) ini? Baca lebih lanjut di bawah.

Apakah itu Ethereum (ETH)?

Ethereum

Ethereum ialah sistem blok terdesentralisasi sumber terbuka yang mempunyai mata wang kriptonya sendiri, Ether. ETH berfungsi sebagai platform untuk banyak mata wang kripto lain, serta untuk menjalankan kontrak pintar terdesentralisasi.

Ethereum pertama kali diterangkan dalam kertas putih pada tahun 2013 oleh Vitalik Buterin. Buterin, bersama-sama dengan pencipta lain, memperoleh pembiayaan untuk projek itu dalam jualan awam dalam talian pada musim panas 2014 dan secara rasmi melancarkan blockchain pada 30 Julai 2015.

Baca juga: Harga Bitcoin dan Ringkas Bitcoin Hari Ini

Matlamat Ethereum adalah untuk menjadi platform global untuk aplikasi terdesentralisasi, membolehkan pengguna dari seluruh dunia menulis dan menjalankan perisian yang tahan terhadap penapisan, masa henti dan penipuan.

Ethereum Harga hari ini ialah IDR 34,885,048 dengan volum dagangan 24 jam IDR 663,805,944,135,685. Ethereum turun 2.37 dalam tempoh 24 jam yang lalu. Dengan permodalan pasaran IDR 4,211,259,417,510,409. Terdapat bekalan dalam edaran sebanyak 120,718,176 syiling ETH.

Siapa yang mencipta Ethereum?

Ethereum mempunyai sejumlah lapan pencipta yang merupakan jumlah yang sangat besar untuk projek crypto. Mereka bertemu buat pertama kali pada 7 Jun 2014 di Zug, Switzerland.

  • Vitalik Buterin Rusia-Kanada mungkin yang paling terkenal daripada kumpulan itu. Dia menulis kertas putih asal yang pertama kali menggambarkan Ethereum pada 2013 dan masih berusaha untuk menambah baik platform hari ini. Sebelum ETH, Buterin mengasaskan dan menulis untuk laman web berita Bitcoin Magazine.
  • Pengaturcara British Gavin Wood boleh dikatakan salah seorang pencipta kedua terpenting ETH, kerana beliau mengekod pelaksanaan teknikal pertama Ethereum dalam bahasa pengaturcaraan C++, mencadangkan bahasa pengaturcaraan utama Ethereum Solidity, dan menjadi Ketua Pegawai Teknologi pertama Yayasan Ethereum. Sebelum Ethereum, Wood adalah seorang penyelidik di Microsoft. Selepas itu, dia berpindah ke Yayasan Web3.
  • Pencipta Ethereum yang lain termasuk: – Anthony Di Iorio, yang bertanggungjawab ke atas projek itu pada peringkat awal pembangunannya. – Charles Hoskinson, yang memainkan peranan penting dalam menubuhkan Yayasan Ethereum yang berpangkalan di Switzerland dan rangka kerja undang-undangnya. – Mihai Alisie, yang membantu menubuhkan Yayasan Ethereum. – Joseph Lubin, seorang usahawan Kanada yang, seperti Di Iorio, telah membantu membiayai Ethereum pada awalnya dan kemudiannya mengasaskan inkubator untuk permulaan berasaskan ETH yang dipanggil ConsenSys. – Amir Chetrit, yang membantu mencari Ethereum tetapi meninggalkan awal dalam pembangunan.

Baca juga: 10 Khasiat Buah Mengkudu Kesihatan Mengejutkan

Apakah keunikan Ethereum?

Ethereum mempelopori idea platform kontrak pintar blockchain. Kontrak pintar ialah program komputer yang secara automatik melaksanakan tindakan yang diperlukan untuk memenuhi perjanjian antara berbilang pihak di Internet. Program ini direka bentuk untuk mengurangkan keperluan untuk pengantara yang dipercayai antara kontraktor, dengan itu mengurangkan kos transaksi sambil meningkatkan kebolehpercayaan transaksi.

Inovasi utama Ethereum ialah reka bentuk platform yang membolehkannya melaksanakan kontrak pintar menggunakan rantaian blok, meningkatkan lagi faedah sedia ada teknologi kontrak pintar. Blockchain Ethereum direka, menurut pengasas bersama Gavin Wood, sebagai sejenis “satu komputer untuk seluruh planet,” secara teorinya mampu menjadikan sebarang program lebih tahan lama, tahan penapisan, dan kurang terdedah kepada penipuan dengan menjalankannya pada rangkaian nod awam yang diedarkan secara global. .

Sebagai tambahan kepada kontrak pintar, blockchain Ethereum boleh menjadi tuan rumah mata wang kripto lain, yang dipanggil “token,” melalui penggunaan piawaian keserasian ERC-20. Sebenarnya, ini adalah penggunaan paling biasa untuk platform ETH setakat ini: sehingga kini, lebih daripada 280,000 token serasi ERC-20 telah dikeluarkan. Lebih daripada 40 daripadanya membentuk 100 mata wang kripto teratas mengikut permodalan pasaran, contohnya USDT, LINK dan BNB.

Baca juga: 2 Jenis komunikasi perniagaan dan bantuan untuk berjaya

Berapakah bilangan syiling Ethereum (ETH) dalam edaran?

Sehingga Ogos 2020, terdapat kira-kira 112 juta syiling ETH dalam edaran, 72 juta daripadanya telah dikeluarkan dalam blok penjanaan blok pertama pada blockchain Ethereum. Daripada 72 juta itu, 60 juta disalurkan kepada penyumbang awal dalam jualan ramai 2014 yang membiayai projek itu, dan 12 juta diperuntukkan untuk dana pembangunan.

Jumlah selebihnya dikeluarkan dalam bentuk ganjaran blok kepada pelombong di rangkaian Ethereum. Ganjaran awal pada tahun 2015 ialah 5 ETH setiap blok, yang kemudiannya menurun kepada 3 ETH pada akhir 2017 dan kemudian kepada 2 ETH pada awal 2019. Purata masa yang diperlukan untuk melombong blok Ethereum ialah sekitar 13-15 saat.

Salah satu perbezaan utama antara ekonomi Bitcoin dan Ethereum ialah ekonomi Ethereum tidak deflasi, bermakna jumlah bekalan adalah tidak terhad. Pemaju Ethereum memberikan alasan untuk ini dengan tidak mahu mempunyai “belanjawan keselamatan tetap” untuk rangkaian. Keupayaan untuk melaraskan tahap versi ETH melalui konsensus membolehkan rangkaian mengekalkan versi minimum yang diperlukan untuk keselamatan yang mencukupi.

Sejauh manakah rangkaian Ethereum itu selamat?

Mulai Ogos 2020, Ethereum dijamin melalui algoritma bukti kerja Ethash, yang tergolong dalam keluarga fungsi cincang Keccak. Walau bagaimanapun, terdapat rancangan untuk mengalihkan rangkaian kepada algoritma bukti kepentingan yang dikaitkan dengan kemas kini Ethereum 2.0 utama, yang dijangka akan dikeluarkan pada akhir 2020 atau awal 2021.

Ini adalah beberapa maklumat yang boleh disampaikan oleh pentadbir, mungkin berguna.

Perkataan terakhir

Sekian, maklumat yang dapat disampaikan oleh pihak pentadbir pada kesempatan ini berkenaan dengan tajuk di atas, semoga maklumat ini dapat berguna dan berguna untuk ramai orang, sehingga kita berjumpa lagi dalam perbincangan menarik yang lain.
Terima kasih banyak dan terima kasih kerana sudi berkunjung.

Read More :   4 Cara untuk Mengalihkan Apl ke Kad SD Tanpa Kerumitan
Share