Hakim yang dilantik Trump mensabitkan tiga defendan pada 6 Januari tetapi membebaskan dua pertuduhan menghalang

Hakim yang dilantik Trump mensabitkan tiga defendan pada 6 Januari tetapi membebaskan dua pertuduhan menghalang

WASHINGTON – Pada hari Selasa, 6 Januari, seorang hakim persekutuan membuat keputusan dalam perbicaraan tiga defendan yang boleh memberi kesan besar terhadap perjalanan pendakwaan serangan Capitol.

Patrick McCaughey, Tristan Stevens, dan David Mehaffie didapati bersalah atas kebanyakan, jika tidak semua, pertuduhan. Pada 6 Januari, mereka hadir dalam perbicaraan pengganti atau tiada juri di hadapan Hakim Daerah AS Trevor McFadden, yang dilantik oleh Donald Trump, satu-satunya hakim persekutuan di Washington DC yang membebaskan defendan.

Setiap defendan menghadapi pelbagai pertuduhan jenayah, termasuk kesalahan feloni seperti menyerang, menentang atau menghalang pegawai, membantu dan bersubahat; menyekat tindakan rasmi; dan kekacauan sivil.

McCaughey telah disabitkan dengan setiap pertuduhan yang dihadapinya, walaupun hakim tidak mendapati bahawa dia menggunakan perisai polis sebagai senjata maut atau berbahaya dalam salah satu serangan yang dia telah disabitkan kesalahan. Pendakwa raya persekutuan memohon penahanan McCaughey selepas sabitan kesalahannya, dan dia telah dibawa pergi dalam keadaan bergari.

Mehaffie disabitkan dengan pelbagai jenayah, termasuk menyerang, menentang atau menghalang pegawai dan pergolakan awam. Hakim mendapati Mehaffie tidak bersalah atas jenayah yang berkaitan dengan menghalang pendakwaan rasmi, yang boleh mengakibatkan hukuman penjara yang berat.

Stevens juga dibebaskan daripada halangan tetapi disabitkan dengan beberapa pertuduhan lain, termasuk tiga kesalahan jenayah menyerang, menentang atau menghalang pegawai, dan beberapa siri pergolakan awam.

Pendakwa raya persekutuan setakat ini telah menyampaikan keputusan bersalah bagi setiap pertuduhan yang dikenakan terhadap setiap defendan dalam perbicaraan juri. Keputusan bercampur dalam kes Mahkamah Agung McCaughey, Stevens, dan Mehaffie boleh mendorong lebih ramai defendan untuk mencuba nasib dalam kes sandaran ketika Jabatan Kehakiman, FBI dan sistem mahkamah persekutuan di Washington bergelut untuk mengikuti siasatan besar. dia telah mengisi kertas mahkamah dengan beratus-ratus tangkapan lagi.

Read More :   Tượng Nữ hoàng Elizabeth có thể đứng trên cột thứ tư của Quảng trường Trafalgar

Walaupun McFadden sebelum ini telah membebaskan dua defendan daripada pertuduhan salah laku (seorang defendan daripada semua pertuduhan dan satu lagi daripada pertuduhan), baik dia mahupun mana-mana hakim atau juri lain tidak membebaskan defendan Capitol daripada pertuduhan jenayah. Itu berubah pada hari Selasa.

Tuntutan itu memfokuskan pada tapak beberapa keganasan paling kejam pada 6 Januari 2021, di bahagian atas platform yang ditubuhkan untuk perasmian Presiden Joe Biden. “Terowong” di bahagian atas jeti sementara, yang dipanggil oleh hakim sebagai “Lady Gaga’s gateway” untuk persembahannya pada majlis perasmian, telah menyaksikan pertempuran paling ganas antara polis dan pemberontak seperti ratusan Trumps. peminat cuba masuk ke dalam Capitol. Anggota polis mengalami beberapa kecederaan serius di tempat kejadian ketika perusuh mengheret mereka keluar dari terowong; Antaranya ialah bekas Pegawai Polis Washington, Michael Fanone, yang memegang pistol pengsan di lehernya.

Detektif dalam talian McCaughey #ThePinman, Stevens #ShaggyProfessor dan Mehaffie #TunnelCommander. Detektif dalam talian mengenal pasti Mehaffie dengan bantuan peranti pengecaman muka pada profil Classmates.comnya. Dia mendapat nama samaran ini kerana ia menunjukkan bahawa Mehaffie berkhidmat sebagai penjaga pintu untuk pemberontak, berdiri di atas dan menonton pertempuran semasa dia membimbing pemberontak lain masuk dan keluar dari terowong. Dia juga dilihat memegang sebatang kayu ketika pegawai cuba memaksanya keluar dari langkan.

Juga dalam video yang dimainkan pada perbicaraan itu, Mehaffie menggalakkan anggota perusuh memanjat tembok penahan di kawasan larangan Capitol AS sebelum sampai ke terowong di mana keganasan terburuk berlaku pada 6 Januari.

“Kita tidak boleh memenangi perang ini jika kita tidak boleh berjuang untuk tembok ini! Ayuh!” Mehaffie menjerit sambil menggalakkan yang lain melepasi tembok penahan.

Read More :   Lebih daripada Dua pertiga Ibu Bapa 'Bimbang Tentang Membayar Makanan, Tenaga dan Bahan Api'
Pemandangan dari terowong di Capitol pada 6 Januari 2021.
Pemandangan dari terowong di Capitol pada 6 Januari 2021, dengan Mehaffie berdiri dan menunjuk (di hadapan bendera Trump) ke pintu masuk terowong.Berita NBC

Mehaffie memberi keterangan pada perbicaraannya, menyifatkan ceramahnya tentang “perang” sebagai ideologi dan bukannya fizikal.

“Jika anda percaya negara kita dalam masalah, kita pasti dalam pertempuran sama ada untuk berdiri, kita dipanggil dengan nama dan kita berpecah kepada kumpulan. Jadi itulah perang yang saya cakapkan,” kata Mehaffie. “Jika anda tidak boleh terlibat dalam pertempuran idea, anda telah kehilangan semua kebebasan anda.”

Ketika disoal balas oleh Timbalan Peguam Negara AS Kimberly Paschall, Mehaffie mengakui bahawa orang ramai “tahu” bahawa polis “mahu kami pergi”. Semasa disoal oleh peguamnya sendiri, dia memberitahu orang ramai yang bersorak bahawa dia berharap dia tidak memegang perisai polis yang dicuri dan bahawa ia adalah “bertentangan” daripada apa yang ingin disampaikannya.

Patrick McCaughey III di Capitol pada 6 Januari 2021.
Patrick McCaughey III di Capitol pada 6 Januari 2021. Mahkamah Daerah A.S. untuk Daerah Columbia

Pegawai MPD Daniel Hodges, yang diremukkan di pintu semasa serangan 6 Januari, memberi keterangan kepada pihak pendakwaan tentang bagaimana dia dilindungi oleh perisai polis yang dipegang oleh tertuduh McCaughey.

“Digabungkan dengan semua yang berlaku, ia menyukarkan untuk bernafas,” kata Hodges. “Dihantam oleh perisai dan orang di belakangnya…menjadikan saya tidak berdaya, berparut.”

“Tiada cara yang baik untuk melawan ini,” kata Hodges. “Anda perlu bersabar dengan tekanan yang ditimbulkannya.”

Sarjan Polis Capitol AS. Aquilino Gonell turut memberi keterangan, kali kedua dia berbuat demikian dalam kes serangan Capitol.

Menurut The Washington Post, video itu menunjukkan Stevens meraih baton, tetapi peguam bela mencadangkan bahawa Stevens hanya cuba mempertahankan dirinya.

Read More :   Cách nạp tiền DANA qua BRImo

“Jika ingatan saya betul, kami adalah pegawai yang bertugas pada hari itu, bukan dia,” kata Gonell, menurut Washington Post.

Tristan Stevens, ditunjukkan dalam petak merah, di Capitol pada 6 Januari 2021.
Tristan Stevens, ditunjukkan dalam petak merah, di Capitol pada 6 Januari 2021.Kementerian Keadilan

Video itu juga menunjukkan Stevens bertanya kepada pegawai jika mereka “tahu apa yang berlaku” kepada pengkhianat, seperti yang dilaporkan WUSA9.

Seorang yang dikenal pasti dalam fail mahkamah sebagai Stevens berkata, “Mereka diikat pada tiang dan mereka ditembak,” lapor WUSA9. “Adakah anda bersedia untuk ini?”

Hakim McFadden berkata pada hari Selasa bahawa dia kebanyakannya bergantung pada video dalam kes itu dan pegawai yang memberi keterangan pada perbicaraan itu menyumbang “sedikit” kepada apa yang ditunjukkan oleh video itu. McFadden, sendiri bekas pegawai polis, mengkritik pegawai Hodges dan Gonell. berlakon Walaupun memuji mereka atas tindakan mereka pada 6 Januari, lebih ramai sebagai mangsa dan lebih sedikit saksi ketika mereka memberi keterangan di tempat duduk.

“Tiada pegawai polis sepatutnya terpaksa menanggung serangan ini,” kata McFadden.

Dalam penyiasatan Capitol yang berkembang, FBI menangkap lebih daripada 850 orang dan lebih daripada 350 defendan mengaku bersalah. Hukuman untuk bekas pegawai Jabatan Polis New York yang menyerang pegawai polis Washington DC pada 6 Januari dan kemudian berbohong di atas pendirian adalah antara parol hingga sepuluh tahun penjara persekutuan.

Lapan suspek serangan Capitol yang membawa kes mereka kepada juri-Guy Reffitt, Thomas Robertson, Dustin Thompson, Thomas Webster, Timothy Hale-Cusanelli, Anthony Robert Williams, Matthew Bledsoe, dan Erik Herrera- telah disabitkan atas setiap pertuduhan.

Source : www.nbcnews.com

Share