Hakim berkata jawatankuasa 6 Jan boleh mendapatkan rekod telefon Pengerusi GOP Arizona Kelli Ward

Hakim berkata jawatankuasa 6 Jan boleh mendapatkan rekod telefon Pengerusi GOP Arizona Kelli Ward

WASHINGTON – Seorang hakim persekutuan di Arizona memutuskan Khamis bahawa jawatankuasa pemilihan Dewan yang menyiasat serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol akan dapat melihat rekod telefon Pengerusi Parti Republikan Arizona Kelli Ward dan suaminya.

Pada Februari, Hakim Mahkamah Daerah AS Diane J. Humetewa menolak hujah Wards bahawa panel kongres harus dihalang daripada mendapatkan rekod telefon pasangan itu, yang merupakan doktor, kerana ia akan melanggar undang-undang privasi perubatan.

Pada bulan Januari, pengerusi GOP negeri dan suaminya, Michael Ward, adalah antara 14 daripada 84 pengundi alternatif yang dipanggil oleh jawatankuasa itu kerana mereka secara palsu mendakwa Presiden Donald Trump ketika itu telah memenangi pilihan raya 2020 di negeri mereka.

Dalam pemfailan 18 muka suratnya pada hari Khamis, hakim menulis dalam pemfailan 18 muka suratnya bahawa permintaan jawatankuasa Dewan untuk maklumat “berkaitan dengan rakaman panggilan telefon dari 1 November 2020, hingga 31 Januari 2021, daripada akaun yang dikaitkan dengan Calon Republikan untuk berkhidmat sebagai pengundi untuk bekas Presiden Trump.” “

“Tempoh tiga bulan ini jelas relevan dengan siasatannya terhadap punca serangan 6 Januari,” tulisnya. “Oleh itu, mahkamah mempunyai sedikit keraguan bahawa memuktamadkan rekod ini boleh membantu tujuan perundangan yang sah jawatankuasa yang dipilih.”

Humetewa juga menafikan dakwaan bahawa sepina yang meminta rekod telefon Wards melanggar hak Pindaan Pertama dan ke-14 beliau dan bahawa pendedahan rekod itu “membawa risiko penglibatan dalam penyiasatan jenayah terbesar dalam sejarah A.S.” bagi mereka yang ditemui pasangan itu dalam tempoh itu. “

Hakim juga menolak dakwaan plaintif bahawa sepina itu akan mengakibatkan gangguan, seperti ugutan bunuh yang mereka terima sebelum ini, kerana “insiden ini telah pun berlaku”.

Read More :   Boruto Episod 263 Sari Kata Bahasa Indonesia

Sementara itu, Kementerian Kehakiman sedang menyiasat “pengundi palsu”. Jawatankuasa 6 Januari, yang dijangka mengadakan pendengaran terakhirnya pada 28 September, memaksa ramai untuk memberi keterangan, mendakwa mereka adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih luas oleh Trump dan sekutunya untuk mengganggu keputusan pilihan raya 2020. .

Source : www.nbcnews.com

Share