Globe memuji undang-undang baharu terhadap ‘penderaan seksual’ dalam talian terhadap kanak-kanak

Globe memuji undang-undang baharu terhadap ‘penderaan seksual’ dalam talian terhadap kanak-kanak

THE Kumpulan Globe telah memuji undang-undang yang bertujuan untuk melindungi kanak-kanak daripada penderaan dan eksploitasi seksual dalam talian yang baru-baru ini ditandatangani sebagai undang-undang, yang menyokong disifatkan sebagai “kemenangan” untuk hak kanak-kanak.

Undang-undang baharu terhadap penderaan seksual kanak-kanak dalam talian “juara” juga peranan sektor swasta dalam menggubal undang-undang.

Kumpulan penyelesaian digital terkemuka itu telah lama berkempen untuk keselamatan kanak-kanak dalam talian dan komited untuk menyokong sepenuhnya pelaksanaan Akta Penderaan Seksual dan Eksploitasi Kanak-kanak (OSAEC) Dalam Talian dengan menggalakkan penglibatan sektor swasta dalam melindungi kanak-kanak daripada risiko yang mereka hadapi. Internet.

“Kami berkongsi keghairahan rakan pembela hak kanak-kanak kami dan meraikan kejayaan ini dalam usaha kami untuk melindungi kanak-kanak daripada penderaan dan eksploitasi seksual dalam talian. Undang-undang ini sejajar sepenuhnya dengan program lama kami menentang OSAEC, kerana Globe telah berada di barisan hadapan dalam perjuangan ini. Ini memberi inspirasi kepada kami untuk memperkukuh usaha menentang bahaya dalam talian ini,” kata Atty. Froilan Castelo, Penasihat Am Kumpulan Globe.

Read More :   SeaOil, Potentia Holdings Inc. bergabung tenaga untuk membina stesen pengecas kenderaan elektrik

Rang undang-undang anti-OSAEC, antara langkah pertama untuk menjadi undang-undang di bawah pentadbiran baharu, bertujuan untuk menginstitusikan peranan sektor swasta, khususnya penyedia perkhidmatan elektronik, dan kerjasama mereka dengan penguatkuasa undang-undang dalam menapis kandungannya OSAEC.

Ia juga bertujuan untuk mewujudkan sebuah badan baharu di bawah Majlis Antara Agensi Menentang Pemerdagangan Manusia: Pusat Penyelaras Kebangsaan menentang OSAEC dan Bahan Penderaan Seksual atau Eksploitasi Kanak-kanak (CSAEM).

Undang-undang itu juga akan memberi penyiasat alat pengawasan yang lebih kukuh untuk menangkap pelaku OSAEC.

Globe telah lama mempromosikan keselamatan dalam talian kanak-kanak melalui #MakeITSafePH, yang dilancarkan pada 2017 untuk mendidik orang ramai secara aktif tentang keselamatan dalam talian, termasuk cara menghentikan OSAEC dan melindungi kanak-kanak daripada bahaya dalam talian.

Read More :   Apple mengeluarkan beta awam kedua untuk macOS 13 Ventura, iOS 16, iPadOS 16 dan tvOS 16

Ia telah melabur sekurang-kurangnya AS$2.7 juta dalam mencipta sistem penapisan kandungan yang menyekat tapak web dan imej dalam talian yang mempromosikan pornografi kanak-kanak dan cetak rompak dalam talian.

Globe juga bekerjasama dengan organisasi tempatan dan antarabangsa untuk mengukuhkan perjuangan di semua bidang.

Sebagai sebahagian daripada kempen #MakeITSafe, Globe juga menjalankan Program Cap Ibu Jari Digital (DTP), platform pendidikan yang mengajar kewarganegaraan digital yang bertanggungjawab kepada pelajar, guru, ibu bapa dan pengguna internet.

DTP menganjurkan bengkel melalui webinar dan webinar untuk mengajar kanak-kanak, ibu bapa dan pihak berkepentingan lain cara memahami kesan tingkah laku dalam talian mereka dan cara untuk selamat dan bertanggungjawab dalam aktiviti dalam talian mereka.

Read More :   10 cadangan gelato paling sedap di Bogor, anda mesti mencubanya!

Program itu disepadukan ke dalam kurikulum K-12 Jabatan Pendidikan (DepEd) pada 2019 ketika kerajaan dan sektor swasta terus bekerjasama dalam pendidikan keselamatan siber.

Globe baru sahaja melancarkan portal baharu, www.makeitsafe.phyang menghimpunkan pelbagai usaha untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik orang ramai tentang keselamatan Internet, terutamanya buli siber.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Globe, lawati www.globe.com.ph. Dengan MB PURIFICATION

PROFIL PENGARANG

Share