Gadis Tenang Ireland untuk menerima Oscar tahun depan – Mac Pro Tricks

Gadis Tenang Ireland untuk menerima Oscar tahun depan – Mac Pro Tricks

Filem Ireland yang sangat berjaya, An Cailín Ciúin (The Quite Girl) telah dicalonkan sebagai pilihan Ireland untuk Filem Cereka Antarabangsa Terbaik di Anugerah Akademi tahun depan.

Filem cereka pertama Liga Perdana baru-baru ini mencipta sejarah sebagai filem berbahasa Ireland pertama yang memenangi Anugerah Akademi Ireland (IFTA) untuk Filem Terbaik.

A Cailín Ciúin menerima sejumlah tujuh IFTA, termasuk Pengarah Terbaik, Pelakon, Sinematografi, Penyuntingan, Reka Bentuk Pengeluaran dan Skor Asal.

Berdasarkan cerita Foster oleh pengarang Ireland Claire Keegan, filem itu menyelidiki kepentingan keluarga melalui mata seorang gadis yang diabaikan. Berlatarkan di luar bandar Ireland pada tahun 1981, filem ini mengisahkan Catherine (Katherine Clints) yang dihantar oleh keluarganya yang rapat dan tidak berfungsi untuk menghabiskan musim panas bersama saudara-mara yang jauh.

Read More :   Cara Terbaik Untuk Mendapat Dalam Talian Dalam Kehidupan Pelajar - Apl Pendapatan Terbaik

Kemesraan perlahan-lahan terbina dalam keluarga sementara ini dan Cáit mula berkembang dalam jagaan mereka, tetapi di rumah yang tiada rahsia ini, dia menemui kebenaran yang menyakitkan.

Dia dipilih untuk Anugerah Akademi 2023 oleh Jawatankuasa Pemilihan Ireland FIFA 2023, yang termasuk pelakon yang dicalonkan Oscar John C. Reilly, pengarah yang dicalonkan Oscar Jim Sheridan dan pelakon Fionola Flanagan.

Jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif IFTA Academy Shane Moriarty.

Cailín Ciúin dengan cepat menjadi salah satu filem Ireland yang paling berjaya secara komersial dan kritikal dalam beberapa tahun kebelakangan ini, yang digambarkan oleh The Observer sebagai “salah satu filem paling cemerlang tahun ini” dan The Guardian sebagai “permata” yang “benar-benar terasa seperti klasik”.

Shane Moriarty, Ketua Pegawai Eksekutif IFTA Academy, berkata: “Ini adalah filem yang unik dan cantik yang menawan hati anda dari awal dan membuatkan anda terharu.

Read More :   Sasha Banks dan Naomi bersetuju dengan syarat untuk pengembalian WWE

Video hari ini

“Alangkah bangganya kami menyerahkan filem berbahasa Ireland yang cemerlang ini ke Anugerah Akademi untuk bersaing dengan filem terbaik dunia, kerana kami tahu cerita ini akan bergema dengan penonton antarabangsa, merentasi sempadan bahasa, dan sudah pasti ahli Akademi Amerika.”

Sementara itu, penulis/pengarah filem itu Colm Periad dan penerbit Kliona Née Sherwalawi berkata ia adalah “penghormatan yang tidak dapat digambarkan” untuk mewakili Ireland.

“Kami sentiasa percaya dengan idea bahawa filem Ireland boleh berdiri bersama pawagam terbaik di dunia dan kami berbangga untuk mewakili negara dan bahasa kami dengan cara ini.

“Adalah satu keistimewaan yang besar untuk mengadaptasikan Claire Keegan’s Foster untuk skrin besar, dan kami berharap dapat memperkenalkan filem kami kepada lebih ramai ahli Akademi kerana The Quiet Girl terus bermain di peringkat antarabangsa dan telah dapat dilaksanakan.”

Read More :   Pautan Video Penuh Twitter Santi Millan Viral 2022

Sebuah Cailín Ciúin mengadakan tayangan perdana dunia di Berlinale tahun ini dan memenangi Grand Prix Juri Antarabangsa Generasi Kplus untuk Filem Terbaik.

Pemenang Anugerah Akademi untuk Filem Antarabangsa Terbaik akan dicalonkan dalam kalangan 15 finalis antarabangsa pada hari Rabu, 21 Disember, dan akhirnya antara lima calon akhir Oscar dalam kategori itu pada 24 Januari.

Anugerah Akademi Tahunan ke-95 dijadualkan berlangsung pada Ahad, 12 Mac 2023 di Teater Dolby di Hollywood dan akan memberi penghormatan kepada filem terbaik 2022.

Share