Definisi, Jenis, Penjelasan dan Contoh

Definisi, Jenis, Penjelasan dan Contoh

Metamorfosis – Definisi, Jenis, Jenis, Penjelasan dan Contoh – Metamorfosis ialah perubahan bentuk semasa perkembangan selepas embrio. Untuk butiran lanjut, lihat perbincangan kami tentang Bahan Metamorfosis bermula dengan Definisi Metamorfosis, Jenis Metamorfosis, Penjelasan Metamorfosis dan Contoh Metamorfosis di bawah.

Transformasi

Definisi Metamorfosis

Dari segi bahasa, transformasi berasal daripada bahasa Yunani “Yunani”. Meta bermaksud ‘antara, sekeliling, selepas’, dan bentuk ‘bentuk’, dan osis ‘bahagian’, jadi metamorfosis ialah perubahan bentuk semasa perkembangan selepas embrio. Terdapat banyak haiwan yang mengalami metamorfosis, termasuk katak, rama-rama, dan serangga, antara lain.

Jenis-jenis Transformasi

Dalam metamorfosis terdapat dua jenis iaitu metamorfosis lengkap dan metamorfosis tidak sempurna sebagai penjelasan seperti berikut:

1. Transformasi Lengkap

Transformasi lengkap seekor rama-rama

Metamorfosis lengkap adalah sejenis perkembangan serangga yang bermula dari peringkat telur-> larva-> pupa-> dewasa (Imago), yang sangat berbeza dari segi morfologi. Contoh metamorfosis lengkap ialah kitaran hidup semut, kumbang, rama-rama dan tebuan.

2. Metamorfosis Tidak Lengkap

Metamorfosis tidak lengkap ialah perubahan bentuk atau metamorfosis yang tidak mengalami fasa pupa. Jenis transformasi ini dikenali sebagai hemimetabolisme.organisma yang mengalami transformasi tetapi tidak lengkap). Haiwan yang mengalami metamorfosis tidak lengkap tidak akan berubah bentuk apabila dewasa, bermakna bentuk sebagai haiwan muda akan tetap sama walaupun sudah dalam bentuk dewasa (Imago).

Metamorfosis Diterangkan

Metamorfosis biasanya berlaku dalam fasa yang sangat berbeza, seperti bermula dari peringkat telur, larva atau pupa, kadang-kadang juga sering melalui peringkat pupa dan berakhir pada peringkat dewasa (Imago). Penjelasan mengenai jentik-jentik, nimfa, kekwa dan berhala adalah seperti berikut.

  • Larva: Bentuk haiwan muda yang berkembang melalui metamorfosis. Peringkat larva sering berlaku pada metamorfosis serangga dan amfibia, bentuk larva akan berbeza apabila telah berubah bentuk menjadi dewasa. Seperti apa yang berlaku kepada ulat yang bertukar menjadi rama-rama. Larva ini mempunyai organ-organ khas yang tidak mereka miliki apabila mereka dalam bentuk dewasa dan juga tidak akan mempunyai organ tertentu apabila mereka dewasa.
  • Nimfa : Haiwan muda tetapi serupa dengan haiwan dewasa, perbezaannya ialah saiznya jauh lebih kecil dan terdapat beberapa bahagian badan yang belum tumbuh sepenuhnya. Biasanya nimfa yang bermetamorfosis akan mengalami peristiwa yang juga dikenali sebagai molting dan selepas setiap molting haiwan itu akan kelihatan lebih seperti haiwan dewasa (Imago).
  • Nimfa : Peringkat di mana tisu larva mengalami pembahagian dan pembezaan sel yang sebelum ini tidak aktif dalam peringkat larva dan kemudiannya akan menjadi organ badan. Pupa juga boleh dipanggil peringkat kepompong dalam metamorfosis dan selepas itu melalui peringkat pupa haiwan itu akan menjadi ikon atau haiwan dewasa. Peringkat pupa hanya boleh dicapai pada haiwan atau serangga yang hanya mengalami metamorfosis lengkap, seperti rama-rama, semut, kumbang, dan lain-lain.

Contoh Transformasi

Berikut adalah contoh transformasi yang baik, transformasi lengkap, dan transformasi tidak lengkap, dengan penjelasan berikut:

  • Nyamuk (Transformasi Penuh)

Transformasi nyamuk

Ibu nyamuk biasanya bertelur di tempat yang lembap, biasanya pengeraman dalam telur nyamuk akan berlaku dengan sempurna semasa musim sejuk telur akan menetas menjadi larva dalam masa 2 hari. Selepas penetasan telur yang kemudiannya bertukar menjadi larva iaitu jentik-jentik nyamuk dan pada peringkat ini akan berlaku perubahan kulit, proses perubahan larva kepada pupa berlaku selepas 7 hari.

  • lipas (Transformasi Tidak Lengkap)

Metamorfosis Tidak Lengkap Lipas

Lipas mengalami proses perkembangan atau kitaran hidup lipas di mana perkembangannya melalui 3 peringkat iaitu bermula dari fasa telur-> nimfa-> imigo. Pada peringkat telur, telur lipas dilindungi oleh ootheca (sejenis kapsul), telur akan menetas dalam masa kira-kira 28 hari, tetapi terdapat juga beberapa jenis lipas yang menetas dalam masa 2 bulan. Selepas telur menetas, lipas memasuki fasa pupa selama 60 hari, kemudian pada fasa pupa berlaku perubahan kulit. Selepas molting 5-7 kali, pupa tumbuh menjadi lipas dewasa.

Demikian perbincangan kami tentang Metamophosis. Ia mungkin berguna.

Artikel lain:

Read More :   GTA 5 Ps3 Menipu Wang Tanpa Had dan Penuh – FarisTekno
Share