Covid panjang. Ia menjejaskan kira-kira 6% kanak-kanak yang hadir ke bilik kecemasan dengan jangkitan

Covid panjang.  Ia menjejaskan kira-kira 6% kanak-kanak yang hadir ke bilik kecemasan dengan jangkitan

Kajian antarabangsa menunjukkan bahawa 6% kanak-kanak yang tiba di bilik kecemasan untuk Covid-19 tunduk kepada bentuk jangkitan “berpanjangan”. Gejala yang paling biasa dilaporkan oleh pesakit kanak-kanak adalah lemah, batuk dan kesukaran bernafas atau sesak nafas.

25 Julai

Hampir enam peratus kanak-kanak yang tiba di bilik kecemasan dengan Covid melaporkan gejala Covid yang berpanjangan dalam tempoh 90 hari akan datang.

Untuk mengetengahkan kajian ini yang diselaraskan oleh Stephen FriedmanUniversiti Calgary, Kanada – telah diadakan di lapan negara – Sehubungan itu, kemasukan ke hospital selama 48 jam atau lebih, kehadiran empat atau lebih simptom semasa tiba di jabatan kecemasan, dan umur 14 tahun ke atas semuanya dikaitkan dengan Long Covid. Hasil kajian telah diterbitkan oleh rangkaian gamma terbuka.

Penyelidikan itu melibatkan 1,884 kanak-kanak dengan Covid, yang disusuli selama 90 hari. Long Covid ditemui pada kira-kira 10% kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital dan 5% kanak-kanak yang dibenarkan keluar dari jabatan kecemasan. Gejala yang paling biasa dilaporkan oleh pesakit kanak-kanak adalah lemah, batuk dan kesukaran bernafas atau sesak nafas.

Read More :   Bagaimana untuk memuat turun foto dari Instagram tanpa aplikasi dengan mudah

Kami mendapati bahawa dalam sesetengah kanak-kanak, Covid dikaitkan dengan gejala berterusan selepas tiga bulan. Penemuan kami mencadangkan bahawa pengurusan dan tindakan susulan yang sesuai diperlukan, terutamanya pada kanak-kanak yang berisiko tinggi untuk menghidapi Long Covid, “jelas Friedman.

sumber: Buka Rangkaian Gamma (2022)

25 Julai 2022
© Hak cipta terpelihara


Artikel lain dalam Sains dan Dadah

gambar 1
imej_2
imej_3
imej_4
imej_5
imej_6
Quotidianosanità.it

Akhbar dalam talian
maklumat kesihatan.

QS Edizioni srl

B 12298010001

melalui Giacomo Peroni, 400
00131 – Rom

melalui Vittore Carpaccio, 18
00147 Rom (RM)

pengurus laman web

Caesar Vasari

editor pengurusan
Francesco Maria Avito

Pengerusi
Ernest Rodriguez

Share