Cara mengambil tangkapan skrin pada HP realme C30 dengan atau tanpa butang

Cara mengambil tangkapan skrin pada HP realme C30 dengan atau tanpa butang

Bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin pada HP realme C30
Bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin pada HP realme C30. (Foto: realme Indonesia)

realme akhirnya telah menambah barisan telefon pintarnya daripada siri C iaitu realme C30. Telefon peringkat permulaan ini diumumkan pada bulan Jun dan mula dijual melalui jualan kilat pada 2 Julai 2022.

realme C30 dijual dalam 3 varian warna iaitu Lake Blue, Denim Black, Bamboo Green. Realme C30 mempunyai paparan 6.5 inci dan reka bentuk nipis 8.5mm.

Di hadapan kamera, Realme C30 memaparkan kamera tunggal utama 8MP dan kamera swafoto 5MP di hadapan. Pemasak ini dikuasakan oleh cipset Unisoc T612, 2/3GB RAM dan disokong oleh bateri 5,000mAh.

Realme C30 menjalankan antara muka realme UI Go atau realme UI Edisi R yang mempunyai beberapa ciri penting. Salah satu yang akan kita bincangkan kali ini, iaitu tangkapan skrin realme C30.

Read More :   Designer City Building Game Mod APK Wang Tanpa Had

Cara screenshot realme C30

Mengambil tangkapan skrin pada HP realme C30 boleh dilakukan dengan beberapa cara, iaitu menggunakan gabungan butang fizikal dan tiada butang. Berikut ialah beberapa cara untuk tangkapan skrin realmeC30.

Tangkapan skrin butang fizikal Realme C30

 • Tentukan halaman untuk tangkapan skrin.
 • tekan butang menolaknya + kuasa SERENTAK.
 • Skrin kemudian akan berkelip diikuti dengan nada skrin.
 • Anda boleh mengedit tangkapan skrin atau berkongsi terus.

Anda boleh melihat tangkapan skrin dalam apl Foto, apl galeri Google untuk Android. Seperti yang diketahui pada realme C30 menjalankan antara muka tersuai daripada Android Go.

Realme C30 Lewat Screenshot Aplikasi Terkini

 • Buka aplikasi yang akan memaparkan tangkapan skrin.
 • tekan butang Apl terbaharu iaitu butang navigasi dengan tiga baris.
 • Tekan seterusnya Tangkapan skrin terletak di bahagian bawah paparan apl dalam apl terbaharu.
Read More :   Kod Asli Nombor Hari Lahir 2D 3D 4D Tafsiran Mimpi Erek Erek

Cara paling mudah untuk mengambil tangkapan skrin, walaupun anda hanya boleh mengambil tangkapan skrin daripada paparan halaman apl. Anda tidak boleh mengambil tangkapan skrin daripada halaman utama atau di luar skrin sesetengah apl.

 • Pergi ke tetapan telefon realme C30.
 • Buka menu Kebolehcapaian.
 • Kemudian pilih Menu kebolehaksesan.
 • Pengaktifan seterusnya Pintasan menu kebolehaksesan. Kali pertama anda mengaktifkan anda mungkin perlu memberi kebenaran.
 • Setelah diaktifkan ia muncul Butang kebolehaksesan (ikon muka) di bahagian bawah skrin.
 • Ketik butang kebolehaksesan, kemudian pilih Tangkapan skrin.

Dalam menu Kebolehcapaian, anda juga boleh menemui ciri lain seperti Kunci Skrin yang boleh anda gunakan untuk mengunci skrin tanpa butang kuasa dan ciri lain.

Tangkapan skrin besar dan tangkapan skrin 3 jari pada realme C30

Sayang sekali tangkapan skrin 3 jari dan tangkapan skrin besar pada realme C30 belum tersedia atau mungkin tidak. Kami menganggap ciri ini tidak wujud memandangkan OS Android Go yang ringkas.

Untuk terus memberikan prestasi terbaik untuk telefon pintar peringkat permulaan ini, realme menjalankan antara muka yang lebih ringkas dan ringan, sesuai dengan spesifikasinya.

Walaupun begitu, kami harap begitu realme menyediakan kemas kini yang kemudiannya menyokong kedua-dua ciri yang juga penting hari ini.

Share