Cara membuat saluran YouTube menggunakan telefon pintar atau komputer

Cara membuat saluran YouTube menggunakan telefon pintar atau komputer

Malavida.co.id – Bagaimana untuk membuat saluran Youtube? YouTuber, pencipta video YouTube, memperoleh pendapatan yang besar daripada mengewangkan platform perkongsian video oleh Google.

Ini membuatkan orang tertanya-tanya bagaimana untuk menjadi YouTuber. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencipta saluran baharu.

Cara membuat saluran YouTube agak mudah dan anda tidak perlu menggunakan komputer riba atau desktop kerana ia boleh dilakukan dengan peranti seperti telefon pintar.

Youtube telah lama menjadi perkhidmatan video terbesar di dunia. YouTube sendiri dimiliki oleh Google selepas pemerolehannya pada tahun 2006 dengan harga AS$1.65 bilion.

Nilai ini sangat hebat kerana Youtube sebenarnya adalah sebuah syarikat baru yang baru ditubuhkan pada 14 Februari 2005 oleh Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim.

Sehingga kini, Youtube masih menang dan merupakan antara laman web yang paling banyak dikunjungi di dunia setiap hari.

Ia bukan sahaja menyediakan tempat untuk berkongsi kandungan video, malah Youtube turut memberi peluang kepada pencipta kandungan menjana pendapatan daripada video yang dimuat naik ke Youtube.

Anda pasti mengenali beberapa pencipta kandungan terkenal di Indonesia seperti Atta Halilintar, Ria Ricis, Bayuk Skak, Jess No Limit dan ramai lagi.

Semua pencipta kandungan memperoleh keuntungan besar hanya dengan memuat naik kandungan mereka sendiri.

Cara membuat saluran YouTube

Cara membuat saluran YouTube menggunakan telefon pintar atau komputer

Cara Membuat Saluran Youtube Kami percaya bahawa ramai orang bermimpi untuk menjadi pencipta kandungan atau rakan sekelas Youtubers berjaya Atta Halilintar dan rakan-rakannya.

Untuk memenuhi impian ini tentunya memerlukan perjuangan yang tidak kenal lelah. Menjadi YouTuber tidak semudah membalikkan tapak tangan.

Selain bekerja keras, kita juga perlu konsisten dalam memuat naik video supaya nanti kita dapat penonton yang setia.

Tetapi sebelum itu kita perlu ada saluran Youtube yang akan menjadi modal awal untuk menjadi YouTuber.

Ramai orang tidak tahu cara membuat saluran Youtube. Walaupun caranya sangat mudah dan tentunya percuma.

Perkara yang sukar untuk membuat saluran Youtube ialah mengewangkan video yang anda buat.

Tetapi tidak perlu terlalu memikirkan berapa banyak wang yang anda dapat, kerana perkara yang paling penting ialah konsistensi di tempat kerja.

Sekarang, bagi mereka yang ingin mencuba memulakan saluran Youtube, inilah cara untuk memulakan saluran Youtube, yang kami ringkaskan di bawah.

Read More :   10 Jenama Senapang Udara PCP Tempatan dan Import Terbaik

1. Buat Akaun Google

Cara pertama untuk membuat saluran YouTube adalah dengan mempunyai akaun Google. Akaun ini digunakan untuk membuat akaun Youtube.

Tetapi kita mesti menekankan bahawa akaun Youtube adalah berbeza daripada saluran YouTube. Sebabnya ialah semua akaun Google dipautkan secara automatik ke akaun YouTube.

Sekarang untuk membuat saluran YouTube, pertama sekali kita perlu mendaftarkannya dan ikuti beberapa langkah sehingga kemudian Saluran yang kita buat boleh digunakan untuk memuat naik video.

2. Log masuk dengan Akaun Google

Cara Membuat Saluran YouTube Sebaik sahaja anda mempunyai akaun Google, langkah seterusnya ialah log masuk dahulu dengan akaun Google. Caranya ialah klik pada perkataan “Connect” di sudut kanan atas.

Halaman tersebut kemudiannya akan berpindah ke menu Log Masuk. Pada halaman ini, kawan saya, masukkan akaun Google yang dibuat. Di mana yang pertama ialah alamat e-mel atau nombor telefon bimbit, kemudian kata laluan.

Kemudian klik butang “Seterusnya” untuk masuk ke halaman utama Youtube.

3. Mula membuat saluran

Cara membuat saluran YouTube menggunakan telefon pintar atau komputer

Mula membuat saluran Akaun Google anda dipautkan terus ke akaun YouTube anda, jadi anda tidak perlu mendaftar lagi.

Jadi, bagaimana anda membuat saluran Youtube anda yang seterusnya? Apa yang perlu kita lakukan adalah sangat mudah.

Untuk mula mengaktifkan saluran YouTube ialah klik pada gambar profil kereta di penjuru kanan sebelah atas dan kemudian klik pada “Saluran Saya”.

4. Isikan Nama Saluran

Selepas mengklik menu “Saluran Saya”, kami diminta untuk mengisi Nama Saluran yang terdiri daripada nama pertama dan nama keluarga. Kemudian klik butang “Buat Saluran”.

Kami mengesyorkan agar saluran itu diberi nama yang menarik dan menarik supaya penonton tidak akan keliru apabila mereka menonton semula video yang anda muat naik.

Anda boleh menggunakan jenama atau nama syarikat anda sendiri.

5. Siap saluran Youtube

Nah, cara membuat saluran Youtube adalah sangat mudah. Dengan mengikuti langkah di atas, kami boleh membuat saluran YouTube kami sendiri.

Terdapat juga dua menu pada halaman iaitu Sesuaikan Saluran dan YouTube Studio Beta. Kedua-dua menu mempunyai fungsi yang berbeza.

Tempat Peribadikan Saluran digunakan untuk mengisi maklumat tentang saluran YouTube yang anda cipta, seperti penerangan saluran, e-mel perniagaan, lokasi dan pautan tapak web.

Read More :   Petua memilih telefon bimbit mengikut keperluan anda, jangan tersalah pilih

Manakala Youtube Studio (Beta) ialah panel kawalan yang akan kami gunakan untuk memuat naik video dan pelbagai tetapan lain.

6. Sesuaikan saluran YouTube anda

Sekarang bagi mereka yang ingin menyesuaikan saluran YouTube yang dibuat dahulu, kemudian klik pada butang “Sesuaikan Saluran”.

Selepas memasuki halaman penyesuaian, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menambah Seni Saluran atau Sepanduk.

Anda boleh memuat naik foto anda sendiri dengan saiz 2560 x 1440 piksel atau memilih gambar yang disediakan oleh Youtube.

7. Isi Penerangan Saluran

Cara membuat saluran YouTube Langkah seterusnya ialah mengisi penerangan saluran.

Caranya ialah dengan klik pada menu “Info” dan kemudian tersedia menu ruangan penerangan yang boleh kita isi dengan penjelasan kandungan yang kita cipta atau pelbagai maklumat lain.

Menu ini juga menyediakan pilihan lokasi serta pautan tapak web. Anda juga boleh menambah e-mel yang akan digunakan untuk tujuan perniagaan.

Mana tahu, akan ada orang yang ingin bekerjasama atau ingin menghubungi anda dengan kandungan terbaik yang dimuat naik.

8. Tetapkan tetapan saluran

Cara Membuat Saluran YouTube Selepas mengikuti semua cara untuk membuat saluran YouTube di atas, langkah seterusnya ialah menyesuaikan tetapan saluran.

Caranya ialah dengan mengklik butang gear di sebelah butang rekod. Tetingkap pop timbul yang mengandungi beberapa tetapan privasi dan penyesuaian akan muncul secara automatik.

Anda boleh memilih untuk menyembunyikan semua video, senarai main dan kiraan pelanggan supaya ia hanya kelihatan kepada anda (peribadi).

Selepas itu terdapat juga tetapan untuk menunjukkan tab perbincangan dan tetapan lanjut tentang Saluran yang kami ada.

9. Mula memuat naik video

Cara Membuat Saluran Youtube Tetapi anda boleh mencuba banyak tetapan lain satu persatu.

Daripada membincangkan tetapan yang disediakan satu persatu, lebih baik membincangkan cara memuat naik video ke YouTube.

Untuk melakukan ini, klik butang kamera di penjuru kanan sebelah atas, kemudian pilih “Muat Naik Video”.

Setelah dipilih, langkah seterusnya ialah memilih video untuk dimuat naik. Kemudian pilih tetapan video yang terdiri daripada Awam, Tidak Tersenarai, Peribadi dan Schule

Read More :   Tidak. 1 Supreme Warrior bab 2709

10. Proses Muat Naik Video

Cara Membuat Saluran YouTube Tunggu video dimuat naik 100%, kemudian isikan tajuk, penerangan dan tag. Seterusnya, klik pada menu Tetapan Lanjutan dan isikan kategori Video dan Bahasa.

Anda juga boleh mengawal sama ada untuk memaparkan ulasan video atau tidak. Selain itu, terdapat juga tetapan terjemahan dan pelbagai tetapan lain yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda.

Kemudian klik butang “Terbitkan” dan video akan dimuat naik secara automatik ke saluran YouTube.

11. Cara buat duit dari Youtube

Cara Membuat Saluran YouTube Kini setelah anda tahu cara membuat saluran YouTube 2019, mari kita bercakap tentang cara menjana wang daripada YouTube.

Malangnya, anda tidak boleh dibayar serta-merta kerana anda perlu melalui pelbagai proses sehingga video yang dimuat naik akhirnya boleh mengewangkan atau diiklankan.

Keperluan untuk mendapatkan wang juga agak berat. Sekarang untuk mengetahui apa syaratnya lihat di bawah.

  • Saluran yang diwangkan mesti mempunyai sekurang-kurangnya 4,000 jam siaran dalam 12 bulan sebelumnya
  • Bilangan minimum pelanggan ialah 1,000 pelanggan
  • Video yang dimuat naik mungkin tidak melanggar hak cipta dan memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Youtube

Peraturan 4,000 jam penstriman dan 1,000 pelanggan ialah dasar baharu yang dikeluarkan oleh YouTube untuk meningkatkan kualiti kandungan yang kemudiannya boleh diwangkan.

Sebelum ini kita boleh mendapatkan wang dari Youtube dengan mudah tanpa perlu memenuhi syarat di atas.

Tetapi sekarang peraturan sudah berubah, jadi sama ada kita suka atau tidak, kita harus meningkatkan kualiti kandungan supaya ramai yang menonton dan melanggan saluran Youtube kita.

Jika semua syarat di atas dipenuhi, maka lakukan sahaja proses pengewangan melalui pautan di bawah https://www.youtube.com/account_monetization.

Kemudian kita disuruh daftar Google Adsense dahulu atau pautkan akaun Google Adsense yang kita ada ke saluran YouTube.

Proses pembayaran kemudiannya dihantar melalui akaun yang anda kaitkan dengan Google Adsense.

Penutupan

Itulah penjelasan kami tentang Cara membuat saluran YouTube menggunakan telefon pintar atau komputer, kami harap ia dapat membantu anda semua.

Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jangan lupa membaca artikel kami yang lain.

Baca juga:

Share