Cara Membekukan Lobak Merah (Dengan atau Tanpa Blanching)

Cara Membekukan Lobak Merah (Dengan atau Tanpa Blanching)

Membekukan lobak merah adalah mudah dan tidak mengambil banyak masa. Dalam siaran ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membuatnya (dengan atau tanpa blanching) supaya anda boleh menikmati rasa segar itu sepanjang tahun.

Membekukan lobak merah dengan atau tanpa blanching
Pinterest

Sama ada dari taman anda, kedai runcit atau pasar tani, anda boleh membekukan lobak merah dengan mudah supaya anda mempunyainya pada bila-bila masa anda memerlukannya.

Anda boleh memanaskannya untuk hidangan sampingan yang cepat atau menggunakannya dalam rebusan, sup dan banyak lagi resipi lain.

Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara membekukan lobak merah dengan atau tanpa blanching. Cuba kedua-dua cara dan lihat apa yang paling sesuai untuk anda.

Menyediakan lobak merah untuk pembekuan

Menyediakan lobak merah anda untuk dibekukan adalah mudah. Ia boleh disediakan dengan bilas mudah jika anda kesuntukan masa dan ingin menyimpannya sepenuhnya.

Atau anda boleh mengupasnya dan memotongnya menjadi kepingan terlebih dahulu. Saya dapati dengan cara ini lebih mudah untuk menggunakannya kemudian, tetapi anda boleh melakukannya dengan cara yang sama.

Menyediakan lobak merah untuk pembekuan
Menyediakan lobak merah untuk pembekuan

Bolehkah anda membekukan lobak merah tanpa memutihkannya?

Berita baiknya ialah anda boleh membekukan lobak merah tanpa memutihkannya. Jika anda tergesa-gesa, hanya bilas dan bungkus semuanya.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa membiarkannya mentah akan mengubah rasa dan teksturnya.

Ini bermakna apabila ia dicairkan, ia akan menjadi lebih lembut, yang mungkin tidak mengapa bergantung pada cara anda merancang untuk menggunakannya.

Cara memerah lobak merah untuk pembekuan

Untuk memudarnya sebelum membekukan, cukup rendam lobak merah anda dalam air panas dengan atau tanpa garam halal.

Saya cadangkan biarkan yang kecil utuh dalam air mendidih selama 5 minit. Potongan atau potong hendaklah hanya seimbang selama 2-3 minit.

Matlamatnya bukan untuk memasaknya, tetapi hanya untuk memanaskan mereka untuk menutup kebaikan dan membunuh kuman. Jadi pastikan anda tidak meninggalkan mereka terlalu lama.

Selepas blanching, segera masukkan ke dalam air ais untuk menghentikan proses memasak.

Sejukkan lobak merah yang telah dicelur sebelum dibekukan
Sejukkan lobak merah yang telah dicelur sebelum dibekukan

Cara menyimpan lobak merah di dalam peti sejuk

Cara terbaik untuk menyimpan lobak merah beku adalah dengan menggunakan beg. Dengan cara ini anda boleh menyebarkannya dan menyusunnya untuk menjimatkan ruang.

Ini juga membantu memudahkan proses penyahbekuan. Tetapi anda boleh menggunakan satu pengedap vakum kalau nak kurangkan risau freezer burn.

Berapa lamakah lobak merah beku bertahan?

Lobak beku boleh bertahan lama, tetapi akan menjadi yang terbaik apabila digunakan dalam tempoh 10-12 bulan.

Jadi pastikan anda menggunakan a marker dakwat kekal labelkan beg anda dengan tarikh anda membekukannya supaya anda tahu bila ia tamat tempoh.

Catatan berkaitan: Cara menanam dan menanam lobak merah dari benih

Sediakan simpan lobak merah beku saya
Sediakan simpan lobak merah beku saya

Soalan yang kerap

Dalam bahagian di bawah, saya akan menjawab beberapa soalan yang paling kerap ditanya anda. Jika anda tidak melihat milik anda di sini, tanya dalam komen di bawah.

Bolehkah saya membekukan lobak merah tanpa memotongnya?

Ya, anda boleh membekukan lobak merah tanpa memotongnya. Sama ada anda memotongnya atau membiarkannya utuh terpulang kepada anda dan bergantung pada cara anda menggunakannya nanti.

Bolehkah anda membekukan lobak merah mentah/tidak dimasak?

Ya, anda boleh membekukan lobak merah mentah yang belum dimasak jika anda mahu. Walau bagaimanapun, mereka mungkin kehilangan warna dan menjadi lembek apabila dicairkan.

Patutkah anda merebus lobak merah sebelum membekukannya?

Tidak, anda tidak perlu memerah lobak merah sebelum membekukannya. Perlu diingat bahawa tekstur dan rasa mereka mungkin berkurangan jika anda tidak melakukannya.

Bagaimana anda tahu jika lobak merah beku tidak baik?

Anda akan tahu lobak merah beku adalah buruk apabila anda melihat bintik-bintik yang berubah warna dan/atau kering padanya. Ini adalah tanda lecur beku. Mereka tidak berbahaya untuk dimakan, tetapi mereka tidak akan berasa sangat enak.

Membekukan lobak merah adalah cara yang mudah dan menjimatkan untuk menikmatinya sepanjang tahun. Ia pantas dan cara yang bagus untuk menyediakannya pada bila-bila masa anda memerlukannya.

Jika anda ingin belajar cara menanam tanaman terbaik anda, maka saya Buku sayur menegak ia betul-betul apa yang anda perlukan. Selain itu, terdapat dua dozen projek DIY langkah demi langkah yang boleh anda buat sendiri! Pesan salinan anda hari ini.

Ketahui lebih lanjut tentang saya Tempah Sayuran Menegak di sini.

Lebih lanjut mengenai pengawetan makanan

Kongsi petua anda untuk membekukan lobak merah di bahagian komen di bawah.

Pinterest
Cara membekukan lobak merah yang dicelur atau mentah

Arahan langkah demi langkah

Bagaimana untuk membekukan lobak merah

Membekukan lobak merah dengan atau tanpa blanching

Membekukan lobak merah boleh dilakukan dengan beberapa cara yang berbeza. Pilih untuk membiarkannya utuh atau memotongnya dan anda boleh sama ada menyimpannya mentah atau memutihkannya terlebih dahulu.

Read More :   Kevin Durant kelihatan sangat panas dalam foto baharu
Share