Burung Pintar Ajar Satu Sama Lain Cara Membuka Sampah (Video)

Burung Pintar Ajar Satu Sama Lain Cara Membuka Sampah (Video)

Satu kajian baru telah mendedahkan bahawa cockatoo boleh mengajar satu sama lain cara membuka tong sampah. Kakatua puncak sulfur di pinggir bandar Sydney mempunyai bakat untuk masuk ke dalam tong sampah, kata para saintis. Burung ini boleh belajar menipu hanya dengan memerhati rakan sebaya mereka.

Memerangi Sampah

Dan ini telah mewujudkan satu jenis pertengkaran sampah antara penduduk manusia Australia dan cockatoos. Kajian itu menyerlahkan bahawa sesetengah orang di Sydney dan Wollongong meningkatkan permainan perlindungan sampah mereka selepas kakatua jambul sulfur tempatan “menolak batu dan bata berat” dari tong beroda, membuka penutup dan membenarkan burung kakak tua masuk.

Barbara Klump, ahli ekologi tingkah laku di Institut Max Planck untuk Kelakuan Haiwan di Jerman, berkata dia kagum dengan kreativiti pemilik rumah dalam memastikan tong beroda selamat daripada burung kakak tua yang degil. Dia menegaskan bahawa cockatoos membuat banyak kekacauan apabila mereka membuka kotak dan membuang semua sampah, walaupun sudah tentu penduduk tempatan tidak begitu seronok mengenainya.

burung kakak tua
Kakatua cuba mengangkat penutup tong beroda.
A B C

Klump berkata menghalang ayam jantan daripada masuk ke dalam tong beroda tidak semudah mengunci penutup. Beliau menyatakan bahawa penutupnya masih perlu dibuka secukupnya untuk mengosongkan kandungan ke dalam lori pada hari pengambilan. Disebabkan itu, penduduk menjaga kotak sampah mereka dan mengambil pelbagai langkah untuk menjauhkan cockatoo. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang corak tingkah laku burung itu, pasukan penyelidik mendokumentasikan fenomena itu di tiga pinggir bandar dan mendapati ia telah merebak ke 44 pinggir bandar.

Burung kakak tua Pintar

Kakatua terkenal dengan kecerdasan mereka. Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa burung ini lebih pintar daripada bayi manusia. Pasukan penyelidik menentukan bahawa kakatua belajar dengan memerhati satu sama lain. Burung kakak tua membuka penutup kotak sampah dengan mengangkat paruhnya. Mereka perlu pergi cukup jauh dari tepi kotak sampah untuk penutupnya jatuh ke belakang – motivasi burung adalah membazir makanan. Klump berkongsi bahawa cockatoos sangat menyukai roti.

Apabila seekor burung mengangkat penutup kotak sampah, semua cockatoo di sekeliling datang dan cuba makan sesuatu yang enak. Beliau menyifatkan tingkah laku burung itu sebagai “ciri budaya”. Pakar itu menjelaskan bahawa kakatua mempelajari tingkah laku ini dengan memerhati kakatua lain, dan mereka mempunyai teknik khas mereka sendiri dalam setiap kumpulan.

tong sampah besar
Tong beroda ini dikunci dengan sepasang kasut jadi cockatoos tidak boleh mengangkat penutupnya.
A B C

Untuk menangani cockatoo, penduduk tempatan meletakkan batu bata dan batu ke dalam tong sampah dan botol air yang diikat di atasnya. Mereka juga memasang tali untuk mengelakkan penutup daripada berpusing, menggunakan rod untuk menghalang engsel. Tetapi cockatoos pintar mendapatnya! Ini adalah pembelajaran sosial di sisi manusia juga, kata Klump. Walaupun sesetengah membangunkan kaedah perlindungan baharu, yang lain belajar daripada jiran mereka dan orang di sekeliling mereka.

Klump percaya akan terdapat lebih banyak interaksi dengan hidupan liar apabila bandar berkembang. Dia berharap haiwan akan bertolak ansur.

Source : www.ibtimes.sg

Read More :   Muat turun aab Clube Ciências – Play Apk Mod
Share