Beyoncé dan Lizzo Keluarkan Ableist Slur, Membawa kepada Activist Rift

Beyoncé dan Lizzo Keluarkan Ableist Slur, Membawa kepada Activist Rift
  • Musim panas ini, Beyoncé dan Lizzo mengalih keluar istilah “spa” daripada lagu mereka, yang sesetengah orang panggil cemuhan berbakat.
  • Perubahan lirik itu mencetuskan pujian dan kontroversi.
  • Orang kulit hitam yang kurang upaya memberitahu Insider bahawa masalah itu mencerminkan perpecahan dalam komuniti orang kurang upaya.

Pada bulan Jun, Lizzo memohon maaf kerana menggunakan istilah “spa” dalam lagu “Grrrls” daripada album terbarunya, “Special.”

Perkataan ini dianggap sebagai satu penghinaan oleh ramai orang dalam komuniti orang kurang upaya. Pendek untuk spastik, ia secara langsung merujuk kepada spastik cerebral palsy (CP), ketidakupayaan yang dicirikan oleh nada otot sebahagiannya hipertonik. Memanggil seseorang “spaz” adalah mempersendakan pergerakan badan yang tidak terkawal, menurut Urban Dictionary, di mana perkataan itu merujuk kepada “orang yang gugup atau pemalu yang tidak rasional.”

Tetapi istilah ini juga kadang-kadang digunakan dalam Bahasa Inggeris Vernakular Afrika-Amerika (AAVE) untuk bermaksud sesuatu yang serupa dengan “gila,” yang mungkin adalah cara Lizzo bertujuan untuk ditafsirkan.

Kenyataan media sosial penyanyi itu mengenai subjek itu membaca sebahagiannya: “Sebagai seorang wanita kulit hitam yang gemuk di Amerika, saya telah menggunakan kata-kata yang sangat menyakitkan terhadap saya, sekali gus menguasai (sengaja atau, dalam kes saya, secara tidak sengaja) kata-kata kuasa boleh mempunyai”. “Saya berbangga untuk mengatakan bahawa terdapat versi baharu Grrrls dengan perubahan lirik.”

Kira-kira dua bulan kemudian, Beyoncé menghadapi kritikan yang sama kerana menggunakan istilah itu pada “Dipanaskan” dari albumnya “Renaissance.” Seperti yang pertama kali dilaporkan oleh Ayomikun Adekaiyero dari Insider, wakil Beyoncé telah mengeluarkan kenyataan mengatakan perkataan itu akan diubah.

Kedua-dua penyanyi mengambil tindakan pantas, yang dipuji oleh ramai penyokong dalam komuniti orang kurang upaya. Tetapi penyokong kecacatan kulit hitam mengatakan perbualan mengenai subjek berjalan lebih mendalam daripada beberapa lirik.

Read More :   Tuyên bố của Chuẩn tướng Ricky, Có một cuộc tranh cãi lớn giữa Strong Ma'ruf và Chuẩn tướng Joshua ở Magelang

lizzo

Lizzo akan membuat persembahan pada “Today” pada 15 Julai 2022.

Imej NDZ/Star Max/GC


Perbualan yang dimulakan oleh Lizzo dan Beyoncé, diperkukuh untuk beberapa orang kurang upaya, Black mempertahankan perkauman yang mereka alami. Beberapa peguam bela kecacatan memberitahu Insider bahawa ramai rakan sebaya kulit putih mereka enggan mengakui bahawa perbualan tidak sepatutnya tertumpu kepada mereka.

Perbincangan itu juga menyerlahkan bahawa media lambat memusatkan suara orang kurang upaya kulit hitam dalam cerita tentang orang kurang upaya – walaupun dalam situasi di mana suara mereka perlu dibangkitkan paling banyak.

“Terdapat ramai orang kulit hitam yang kurang upaya, dan kebimbangan mereka adalah penting di luar bahasa yang digunakan dalam lagu itu,” kata Andrea Kortenhoven, seorang ahli bahasa kulit hitam dan penulis bebas kurang upaya tetapi tidak menganggap dirinya seorang peguam bela kecacatan, memberitahu Insider.

“Saya rasa bahagian yang sukar bagi artis dan orang yang mengkritiknya ialah bilakah kita menghargai konteks? Bilakah kita menghargai norma masyarakat yang bercakap?” berkata. Walaupun beberapa norma perlu dicabar, Kortenhoven menambah, “Saya rasa ada semacam kesopanan yang diperlukan dalam bercakap.”

Peguambela berkata orang kurang upaya kulit putih harus ‘berbelanja lebih pada mikrofon’

lizzo

Lizzo menghadiri tayangan untuk “Lizzo’s Watch Out For The Big Grrrls” pada 3 Jun 2022.

Video Perdana untuk Imej Anna Webber/Getty


Ola Ojewumi, seorang peguam kurang upaya Hitam dan pengasas Project Ascend, yang menyediakan biasiswa dan peluang kepada belia yang terpinggir dan kurang bernasib baik, memberitahu Insider bahawa penggunaan istilah “kekejangan” adalah isu kompleks yang membezakan orang kurang upaya dan orang kulit hitam. kurang upaya. masyarakat.

“Ableism masih menjadi masalah dalam komuniti Kulit Hitam,” kata Ojewumi, sambil menyatakan bahawa hanya kerana “Spaz” bermaksud sesuatu yang berbeza dalam AAVE tidak bermakna dia juga tidak berbakat. “Tetapi saya fikir perbualan ini harus dibuat oleh Blacks.”

Ojewumi memberitahu Insider bahawa dia telah melihat orang kulit putih yang kurang upaya membandingkan kecacatan dengan kaum, memadamkan cabaran unik yang dihadapi oleh orang kulit hitam yang kurang upaya dan orang kurang upaya lain.

“Oh, terdapat kepercayaan yang meluas bahawa jika anda kurang upaya, ia sama seperti menjadi Hitam,” katanya. Tetapi Ojewumi berkata orang kulit hitam yang kurang upaya mengalami kedua-dua kecacatan dan perkauman dan merupakan orang yang perlu bercakap tentang isu ketidakupayaan dengan komuniti dan bahasa kulit hitam.

Ojewumi berkata, “Berhenti membandingkan coretan garis keras dengan perkataan N, kerana orang kulit hitam yang kurang upaya dipanggil penghinaan “kuat” dan perkataan N untuk orang kurang upaya. Jadi serahkan mikrofon dan berhenti bercakap bagi pihak seluruh komuniti.

Ojewumi berkata dia melihat orang kurang upaya membina jenama mereka di sekitar “memanggil artis kulit hitam terkemuka” tanpa memberikan peluang untuk bercakap dengan media kepada rakan sebaya kulit hitam mereka.

“Saya segera melihat apabila seorang wanita kulit hitam menyatakan pendapatnya di media sosial, dia serta-merta seolah-olah tidak bersetuju dengan suara putih, ” kata Morgan Davis, seorang peguam bela kecacatan kulit hitam dan bekas pelatih di Respect Ability, sebuah organisasi bukan untung yang melawan stigma dalam persekitaran. ketidakupayaan dalam media dan seterusnya.

Beyonce tampil dalam pakaian manik.

Beyoncé.

Imej Kevin Winter/PW18/Getty untuk Hiburan Parkwood


Dalam benang Twitter mengenai buburan, Ojewumi menegaskan bahawa Beyoncé telah menawarkan peluang pada awal kerjaya mereka kepada orang seperti model Latina yang kurang upaya Jillian Mercado dan model transgender kurang upaya Aaron Rose Phillip.

“Isu yang lebih besar ialah siapa yang telah dipanggil untuk menyinggung perasaan dan sama ada terdapat sebilangan besar orang yang mempunyai hak istimewa yang melakukan ini dan tidak menganggap orang kulit putih mengikut standard yang sama,” katanya.

Ahli bahasa kulit hitam mengatakan masalahnya adalah kompleks

Beyonce di Anugerah BET pada 26 Jun 2007.

Beyonce di Anugerah BET pada 26 Jun 2007.

Imej Lester Cohen/Getty


Kelly Wright, seorang ahli bahasa kulit hitam di Virginia Tech University, berkata istilah itu berasal daripada perkataan “spasmodic,” yang menggambarkan pergerakan yang tidak dapat diramalkan. Pada dasarnya, ini bukan perkara yang baik dan bukan perkara yang buruk.

“Para saintis yang memerhati bakteria dalam hidangan petri menggambarkan pergerakan mereka sebagai kekejangan kerana ia tidak dapat diramalkan,” katanya. “Ia tidak berombak, ia tidak berayun, ia kekejangan.”

Walau bagaimanapun, hari ini, makna perkataan bergantung pada budaya, bakat dan tempat tinggal anda. Begitulah cara bahasa berfungsi, katanya, dan ia telah berkembang.

Wright berkata dia melihat perubahan lirik sebagai tindakan empati Lizzo dan Beyoncé.

“Mereka bukan sahaja terangsang, mereka tidak memuaskan hati peminat mereka, mereka menyertai tradisi tanggungjawab etika dan sivik yang telah lama wujud dalam hal penggunaan bahasa,” katanya. “Ini kelihatan seperti keadilan linguistik kepada saya.”

Kortenhoven berharap perbualan jangka panjang akan lebih kepada kesedaran. “Saya fikir kita perlu perlahan-lahan sebagai pengkritik dan pendengar. Kita perlu melihat sama ada ada sesuatu yang lebih daripada ‘ada perkataan buruk di sini’ dalam cerita itu,” katanya. “Niat harus tentang pertumbuhan – bukan tentang rasa malu.”

Source : www.insider.com

Share