Bersalah dengan Ram Gopal, mesyuarat Yogi, kedudukan dan arkib soalan “agenda sebenar”

Bersalah dengan Ram Gopal, mesyuarat Yogi, kedudukan dan arkib soalan “agenda sebenar”

The pertemuan yang menakjubkan daripada Parti Samajwadi (SP) setiausaha agung dan Rajya Sabha Anggota Ram Gopal Yadav dengan Ketua Menteri Uttar Pradesh Yogi Adityanath di Lucknow pada hari Isnin nampaknya tidak begitu baik dengan kader SP, sebahagian daripadanya dibiarkan tertanya-tanya tentang “agenda sebenar” mesyuarat itu, walaupun seperti yang ditulis parti itu tweet mengenainya pada malam yang sama dia bertujuan untuk membincangkan “kesengsaraan masyarakat mundur dan umat Islam” di negeri itu.

“SP dan parti pembangkang lain kerap membangkitkan isu kekejaman terhadap pekerja, minoriti dan Dalit sejak lima tahun lalu. Ketua SP Akhilesh Yadav juga telah membangkitkan isu itu dalam Vidhan Sabha. Tidak ada keperluan untuk Ram Gopal Yadav bertemu sendiri CM Adityanath di kediamannya mengenai isu pada peringkat ini apabila kepimpinan Akhilesh dipersoalkan selepas kekalahan berturut-turut parti dalam pemilihan untuk Lok sabhaVidhan Sabha dan Majlis Perundangan serta undian kecil,” kata seorang pegawai SP dari UP barat.

Beliau berkata pekerja parti di daerah sedang memanggil pemimpin kanan mereka untuk bertanya tentang agenda mesyuarat Ram Gopal-Adityanath. Mempersoalkan betapa mendesaknya pertemuan itu, beliau juga menegaskan bahawa tiada insiden besar kekejaman terhadap mana-mana minoriti atau komuniti OBC telah berlaku di negeri ini sejak beberapa hari kebelakangan ini.

Read More :   Adakah Sjunkie Co Legit Sjunkie Co. Maklumbalas Pelanggan

Merujuk kepada laporan bahawa dalam pertemuan mereka Ram Gopal menangani CM kes beberapa pemimpin SP yang saudara-mara mereka menghadapi tindakan polis di daerah Etah atas arahan pemimpin BJP tempatan, pemimpin SP itu berkata, “Pekerja kami menghadapi penghinaan sedemikian dan gangguan di seluruh negeri. Tetapi pemimpin kita tidak pergi menemui pekerja parti yang menjadi mangsa. Alangkah baiknya jika pucuk pimpinan parti berucap pada sidang media mengenai isu itu daripada mengadakan pertemuan satu lawan satu dengan Ketua Menteri BJP.”

Seorang lagi pemimpin SP berkata, jika mana-mana pemimpin parti di luar “keluarga pertama” SP telah bertemu Adityanath secara peribadi, parti itu akan mengambil tindakan tatatertib terhadapnya. “Tetapi parti itu bisu dalam isu ini kerana Ram Gopal Yadav adalah pemimpin kedua paling berkuasa parti dan merupakan leftenan yang dipercayai Akhilesh, anak saudaranya. Dia telah membuang beratnya di belakang Akhilesh semasa pertelingkahan keluarga SP pada 2016-17. Semasa Mulayam Singh Yadav (pengasas SP) menjadi ketua parti, beliau sentiasa berunding dengan sepupunya Ram Gopal sebelum sebarang dasar dan keputusan organisasi yang penting,” katanya.

Read More :   Clubhouse memulakan ujian beta komuniti persendirian yang dipanggil rumah

Ahli Parlimen Rajya Sabha lima penggal Ram Gopal, 76, yang lebih dikenali sebagai “Profesor saab” dalam kalangan SP, dikenali sebagai wajah parti di Delhi. Kepentingan beliau kepada parti dalam politik negara bertambah apabila Mulayam menggantung aktiviti politiknya atas sebab kesihatan.

Ram Gopal sentiasa bersatu di belakang Akhilesh. Pada Oktober 2015, semasa pemerintahan SP pimpinan Akhilesh, beliau telah berhadapan dengan gabenor Ram Naik ketika itu dan menggelarnya sebagai “RSS swayamsevak” selepas kerajaan negeri itu mengkritik kerajaan negeri kerana beberapa insiden komunal dan memburukkan keadaan undang-undang dan ketenteraman. di negeri itu. Dan apabila gabenor telah mengambil aduan pelantikan besar-besaran pegawai ke jawatan penting oleh a

Read More :   Dapatkan 111.90 l50 204 krom tanpa sensor

kasta tertentu, Yadavs, adalah orang yang menerbitkan senarai semua pegawai ini, termasuk mereka yang tergolong dalam komuniti Yadav, untuk menafikan dakwaan itu.

Lulusan dalam bidang fizik dan sains politik, Ram Gopal, yang juga berkelulusan Ph.D., memuji Mulayam dengan penyertaannya dalam politik. Beliau memulakan kerjaya politiknya sebagai blok pramukh blok Basrehar di daerah Etawah pada tahun 1988. Beliau juga pernah dipilih ke Lok Sabha – dari Sambhal pada tahun 2004.

Pada Oktober 2016, di tengah-tengah pertelingkahan keluarga SP, presiden parti UP ketika itu Shivpal Singh Yadav, abang Mulayam, telah memecat Ram Gopal daripada parti, menuduhnya kononnya bersekongkol dengan BJP. Tetapi beliau telah menolak dakwaan itu dengan mengatakan “Ia bukan satu jenayah untuk bertemu pemimpin dari mana-mana parti politik lain dalam demokrasi.” Dalam masa sebulan dia kembali ke parti dengan dilantik semula sebagai setiausaha agung.

Share