Bentuk kematian yang ‘boleh balik’? Para saintis sedang menghidupkan semula sel dalam organ babi yang mati

Bentuk kematian yang ‘boleh balik’?  Para saintis sedang menghidupkan semula sel dalam organ babi yang mati

Babi terbaring mati di makmal selama sejam. Tiada darah yang mengalir dalam tubuh mereka. hati mereka diam, otak mereka mendatar. Sekumpulan saintis Yale kemudian mengepam penyelesaian tersuai ke dalam mayat babi yang mati dengan peranti yang serupa dengan mesin jantung-paru-paru.

Apa yang berlaku seterusnya menambah persoalan kepada apa yang dianggap oleh sains sebagai dinding antara hidup dan mati. Walaupun babi itu tidak dianggap sedar dalam apa cara sekalipun, sel mereka yang nampaknya telah mati telah dihidupkan semula. Jantung mereka mula berdegup sebagai penyelesaian, yang dipanggil oleh saintis OrganEx, beredar melalui urat dan arteri. Sel-sel dalam organ mereka, termasuk jantung, hati, buah pinggang dan otak, berfungsi semula dan haiwan itu tidak pernah menjadi tegar seperti babi mati biasa.

Babi lain, mati selama sejam, dirawat dengan ECMO, mesin yang mengepam darah melalui badan mereka. Mereka menjadi kaku, organ mereka membengkak dan rosak, saluran darah mereka runtuh, dan mereka mempunyai bintik-bintik ungu di belakang mereka di mana darah berkumpul.

Pasukan itu melaporkan keputusan mereka hari Rabu di Nature.

Para penyelidik berkata matlamat mereka adalah untuk satu hari meningkatkan bekalan organ manusia untuk pemindahan dengan membenarkan doktor mendapatkan organ yang berdaya maju lama selepas kematian. Dan, mereka berkata, mereka berharap teknologi mereka juga boleh digunakan untuk mencegah kerosakan teruk pada jantung selepas serangan jantung bencana atau ke otak selepas strok besar.

Tetapi penemuan itu hanyalah langkah pertama, kata Stephen Latham, ahli bioetika di Universiti Yale yang bekerja rapat dengan pasukan itu. Teknologi itu, tegasnya, “sangat jauh daripada kegunaan manusia”.

Pasukan yang diketuai oleh Dr. Nenad Sestan, profesor neurosains, perubatan perbandingan, genetik dan psikiatri di Sekolah Perubatan Yale, kagum dengan keupayaannya untuk menjana semula sel.

“Kami tidak tahu apa yang diharapkan, ” kata Dr David Andrijevic, juga ahli sains saraf di Yale dan salah seorang pengarang kertas itu. “Apa yang kami pulihkan adalah luar biasa untuk kami.”

Read More :   Xilem dan Floem - Definisi, Perbezaan, Gambar, Penjelasan & Lokasi

Orang lain yang tidak dikaitkan dengan projek itu turut terkejut.

“Sungguh sukar dipercayai, sukar dipercayai,” kata Nita Farahany, seorang profesor undang-undang Duke yang mengkaji implikasi etika, undang-undang dan sosial teknologi baru muncul.

Dan, tambah Farahany, drama itu menimbulkan persoalan tentang definisi kematian.

“Kami menganggap bahawa kematian adalah satu perkara, ia adalah satu keadaan,” katanya. “Adakah terdapat bentuk kematian yang boleh diterbalikkan atau tidak?”

Kerja itu bermula beberapa tahun lalu, apabila pasukan itu melakukan eksperimen serupa dengan otak daripada babi mati dari rumah penyembelihan. Empat jam selepas babi mati, pasukan itu menyuntik penyelesaian seperti OrganEx yang mereka panggil BrainEx dan melihat bahawa sel-sel otak yang sepatutnya mati boleh dihidupkan semula.

Itu menyebabkan mereka bertanya sama ada mereka boleh memulihkan seluruh badan, kata Dr Zvonimir Vrselja, seorang lagi ahli pasukan Yale.

Penyelesaian OrganEx mengandungi nutrien, ubat anti-radang, ubat untuk mencegah kematian sel, penyekat saraf — bahan yang mengurangkan aktiviti neuron dan menghalang khinzir daripada sedar semula — dan hemoglobin tiruan bercampur dengan darah setiap haiwan. .

Semasa merawat babi yang mati, para penyelidik mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan haiwan itu tidak menderita. Babi telah dibius sebelum mereka dibunuh dengan menghentikan jantung mereka, dan bius mendalam berterusan sepanjang eksperimen. Di samping itu, penyekat saraf dalam larutan OrganEx menghentikan saraf daripada menembak untuk memastikan otak tidak aktif. Para penyelidik juga menyejukkan haiwan untuk melambatkan tindak balas kimia. Sel-sel otak individu masih hidup, tetapi tidak ada bukti aktiviti saraf global yang teratur di dalam otak.

Terdapat penemuan yang mengejutkan: Babi yang dirawat dengan OrganEx menggelengkan kepala mereka apabila penyelidik menyuntik penyelesaian kontras iodin untuk pengimejan. Latham menegaskan walaupun punca pergerakan itu tidak diketahui, tidak ada tanda-tanda penglibatan otak.

Read More :   Peniaga ayam harga terendah - TV Saya DALAM TALIAN

Yale telah memfailkan paten untuk teknologi tersebut. Langkah seterusnya, kata Sestan, adalah untuk melihat sama ada organ berfungsi dengan baik dan boleh berjaya dipindahkan. Tidak lama selepas itu, para penyelidik berharap untuk menguji sama ada kaedah itu boleh membaiki jantung atau otak yang rosak.

Jurnal Nature meminta dua pakar bebas untuk menulis ulasan mengenai kajian itu. Dalam satu, Dr Robert Porte, pakar bedah pemindahan di Universiti Groningen di Belanda, membincangkan potensi penggunaan sistem untuk mengembangkan kumpulan organ yang tersedia untuk pemindahan.

Dalam temu bual telefon, beliau menjelaskan bahawa OrganEx pada masa akan datang boleh digunakan dalam situasi di mana pesakit tidak mati otak tetapi mengalami kecederaan otak sehingga sokongan hidup sia-sia.

Di kebanyakan negara, Porte berkata, terdapat polisi “tiada sentuhan” selama lima minit selepas ventilator dimatikan dan sebelum pakar bedah pemindahan mengeluarkan organ. Tetapi, dia berkata, “sebelum anda tergesa-gesa ke OR, ia akan menjadi minit tambahan,” dan pada masa itu, instrumen mungkin rosak sehingga tidak boleh digunakan.

Dan kadang-kadang pesakit tidak mati serta-merta apabila sokongan hayat terputus, tetapi jantung mereka berdegup terlalu lemah untuk organ mereka kekal sihat.

“Di kebanyakan negara, pasukan pemindahan menunggu dua jam” untuk pesakit mati, kata Porte. Kemudian, tambahnya, jika pesakit belum mati, mereka tidak cuba untuk mengambil organ.

Akibatnya, 50-60% pesakit yang meninggal dunia selepas sokongan hayat dihentikan dan keluarga yang ingin menderma organ mereka tidak boleh menjadi penderma.

Jika OrganEx boleh menjana semula organ-organ ini, Porte berkata, hasilnya “akan menjadi besar” – peningkatan besar dalam bilangan organ yang tersedia untuk pemindahan.

Komen lain adalah daripada Brendan Parent, seorang peguam dan ahli etika yang merupakan pengarah etika pemindahan dan penyelidikan dasar di Sekolah Perubatan Grossman Universiti New York.

Read More :   Rakan keluarga lelaki berusia 22 tahun yang dilanda kebakaran helikopter berkongsi kengerian kematiannya yang ganas

Dalam temu bual telefon, dia membincangkan perkara yang dipanggil “soalan sukar seputar hidup dan mati” yang dikemukakan oleh OrganEx.

“Dengan definisi perubatan dan undang-undang kematian yang diterima, babi ini telah mati,” kata Parent. Tetapi, tambahnya, “soalan kritikal ialah: Mod apa dan mod apa yang akan mengubah keadaan?”

Adakah babi masih mati jika pasukan itu tidak menggunakan penyekat saraf dalam penyelesaian mereka dan otak mereka berfungsi semula? Ini akan menimbulkan masalah etika jika matlamatnya adalah untuk memelihara organ untuk pemindahan dan babi mendapat sedikit kesedaran semasa proses itu.

Tetapi memulihkan fungsi otak boleh menjadi matlamat jika pesakit mengalami strok yang teruk atau mangsa lemas.

“Jika kita akan mendapatkan teknologi ini ke tahap di mana ia boleh membantu orang ramai, kita perlu melihat apa yang berlaku di otak tanpa penyekat saraf, ” kata Ibu Bapa.

Pada pendapatnya, kaedah itu akhirnya harus diuji kepada orang yang boleh mendapat manfaat, seperti strok atau mangsa lemas. Tetapi itu memerlukan banyak pemikiran oleh ahli etika, pakar neurologi, dan ahli sains saraf.

“Bagaimana kita sampai ke sana akan menjadi persoalan kritikal,” kata Ibu Bapa. “Bilakah data yang kami ada mewajarkan lonjakan ini?

Isu lain ialah implikasi OrganEx untuk definisi kematian.

Jika OrganEx terus menunjukkan bahawa tempoh masa selepas kehilangan darah dan oksigen sebelum sel tidak dapat pulih adalah lebih lama daripada yang difikirkan sebelum ini, maka mesti ada perubahan pada masa seseorang itu ditentukan untuk mati .

“Ia pelik, tetapi ia tidak berbeza daripada apa yang kami lalui dengan pembangunan ventilator,” kata Parent. “Terdapat keseluruhan populasi orang yang dalam era berbeza boleh dipanggil mati.”

Artikel ini pada asalnya diterbitkan di New York Times.

Share