Bekas Presiden Donald Trump Mempercepatkan Jangkauan QAnon Dengan Video Q Meme

Bekas Presiden Donald Trump Mempercepatkan Jangkauan QAnon Dengan Video Q Meme

Donald Trump meningkatkan jangkauannya kepada orang yang percaya dalam teori konspirasi QAnon pada hari Khamis, mengeluarkan video yang penuh dengan rujukan kepada pergerakan yang melihat dirinya dalam istilah mesianik.

Video itu, pada asalnya disiarkan ke rangkaian media sosial Trump TruthSocial oleh penganut QAnon, termasuk tayangan slaid meme QAnon. Rakaman itu merujuk kepercayaan penyokong QAnon bahawa pemimpin Demokrat adalah penyembah Syaitan, pedofil kanibal dan Trump akan segera menghukum mati atau memenjarakan mereka di Teluk Guantanamo. Trump menyiarkan semula video itu dari akaunnya sendiri pada malam Khamis.

Pengenalan video meme oleh Trump menandakan langkah terakhir dalam kempen terbarunya mempromosikan QAnon. Rakaman itu memaparkan slogan QAnon seperti “Ke mana kita pergi, kita semua pergi” dan merujuk kepada “The Storm” – saat ketika penganut QAnon menyangka Trump akan memenjarakan musuhnya dan membawa kepada sejenis utopia fasis. Imej lain termasuk imej yang disunting Trump memegang kad permainan dengan “Q” padanya, dan satu lagi imej Trump berjanji untuk melawan “Satanists” dan “pedos”.

Bekas presiden itu menjadi lebih terbuka tentang percubaannya untuk menyokong teori konspirasi dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Awal bulan ini, Trump menyiarkan foto dirinya memakai pin “Q”. Pada perhimpunan Trump di Ohio hujung minggu lalu, jurucakap Trump bercakap tentang lagu yang kedengaran sama dengan lagu pro-QAnon yang dipanggil “Wwg1wga,” walaupun jurucakap Trump menafikan ia adalah lagu itu.

Akses baharu Trump kepada penganut QAnon datang hanya beberapa minggu selepas pembunuhan terbaharu itu, yang didakwa diilhamkan oleh apa yang FBI telah klasifikasikan sebagai sumber berpotensi keganasan domestik. Pada 11 September, seorang lelaki Michigan membunuh isterinya dan mencederakan anak perempuan dewasanya dengan senapang patah, dan kemudiannya maut ditembak oleh polis. Anak perempuan lelaki itu yang lain mengaitkan kejadian itu dengan kepercayaan bapanya terhadap QAnon.

Read More :   APMM tangkap bot nelayan Indonesia, perairan negeri cuai - Rangkaian Berita Air Times

Jurucakap Trump tidak menjawab permintaan untuk komen.

Video baharu itu, yang dikeluarkan oleh Trump, juga memaparkan rujukan untuk menghukum “perbuatan pengkhianatan”, yang digambarkan oleh logo tengkorak pahlawan super vigilante “The Punisher,” kegemaran penganut QAnon, dan imej buku undang-undang jenayah tentera merujuk kepada QAnon. Idea bahawa Demokrat dan selebriti terkemuka akan dibicarakan di mahkamah tentera.

Satu imej menunjukkan imej Trump melindungi kanak-kanak yang menangis; ia adalah rujukan yang jelas kepada konsep QAnon di mana Demokrat menyeksa kanak-kanak secara seksual dan meminum darah mereka.

“Sakit datang!” membaca teks yang dilampirkan pada gambar. “Anda sepatutnya menjauhkan diri daripada kanak-kanak.”

Imej itu termasuk hashtag “Save Our Children”, merujuk kepada tindakan sampingan QAnon dari 2020.

Pemimpin QAnon mengambil siaran semula video Trump pada hari Khamis sebagai peluang merekrut, memetik sokongan Trump sebagai bukti bahawa teori konspirasi QAnon adalah benar. Di TruthSocial, penguat Q Lisa Mei Crowley menulis bahawa siaran Trump adalah “hujung topi besar” dan “jari tengah yang besar kepada berita palsu” untuk penyokong QAnon. Satu lagi akaun QAnon yang terkenal di laman web itu menggambarkan video itu sebagai bukti bahawa “ribut akan datang”.

Seorang lagi pengguna pro-QAnon di TruthSocial menggunakan video Trump sebagai peluang untuk memasukkan lebih ramai penyokong Trump arus perdana ke dalam tindakan itu, menulis bahawa “tidak pernah terlambat untuk melompat ke atas kapal.”

“Anda mempunyai banyak untuk ditangkap,” tulis mereka. “Dan kami mahu menunjukkan kepada anda seberapa banyak yang kami boleh.”

Source : www.thedailybeast.com

Share