Bagaimana untuk memadam penanda halaman dalam penyemak imbas Opera PC

Bagaimana untuk memadam penanda halaman dalam penyemak imbas Opera PC

Bagaimana untuk memadam penanda halaman dalam penyemak imbas Opera PC

Setiap penyemak imbas pasti mempunyai ciri penanda halaman, jadi anda boleh menambahkannya pada halaman kegemaran anda untuk dilawati semula kemudian. Dalam Chrome, ciri ini ditandakan dengan ikon bintang kuning, manakala dalam Opera ia ditandakan dengan ikon hati merah.

Biasanya seseorang mencipta folder khas dalam penanda halaman untuk menyusun halaman/URL yang disimpan dengan lebih mudah. Sebagai contoh, untuk membaca kemudian atau berasingan untuk tujuan yang berasingan. Dan penanda halaman ini disimpan pelayar data tempatanmelainkan anda telah mendayakan penyegerakan, penanda halaman boleh disimpan dalam talian.

Memadam penanda halaman sebenarnya sangat mudah, sama ada dalam Opera atau mana-mana pelayar lain. Anda boleh memadam satu per satu atau malah banyak sekali gus. Dan di sini saya akan kongsikan caranya.

Read More :   Bagaimana untuk memuat turun video dan cerita dari facebook pada Android, iPhone dan PC

Padamkan penanda halaman pada Opera PC

Penanda halaman yang belum digunakan bukankah lebih baik untuk memadamnya? Lebih-lebih lagi jika beratus-ratus, sudah tentu ini akan menjadikan pelayar berat apabila mengakses bahagian penanda halaman nanti. Dan inilah cara untuk mengalih keluarnya:

 1. Buka penyemak imbas Opera.

 2. klik Menudan kepada Penanda buku. Atau anda boleh klik butang CTRL+B pada papan kekunci.

  Pergi ke Penanda Halaman dalam Opera

 3. Kemudian pilih penanda halaman yang ingin anda padamkan, klik ikon tandakan memilih.

  Pilih penanda halaman untuk dipadamkan

 4. Apabila anda selesai, klik butang DARIPADA yang PADAM pada papan kekunci.

  Klik kekunci DEL pada papan kekunci

 5. Selepas itu, penanda halaman yang dipilih akan dipadamkan serta-merta.

 6. Semak juga folder Sampahdan klik butang Tong kosong untuk memadamkannya secara kekal.

  Padamkan penanda halaman secara kekal dalam Opera

Setiap penanda halaman yang anda padamkan, secara purata, akan pergi ke folder sampah terlebih dahulu sebelum dipadamkan secara kekal daripada sistem 30 hari dari masa pemadaman. Ini adalah sama seperti Tong Kitar Semula dalam Windows, jadi pengguna masih berasa selamat walaupun mereka memadamkannya secara tidak sengaja.

Baca juga: Cara menyegerakkan penyemak imbas Firefox merentas berbilang peranti

Penanda halaman tidak menunjukkan penyelesaian

Ada kalanya anda ingin memadam penanda halaman, tetapi malangnya penanda halaman itu tidak muncul langsung. Ini biasanya kerana semua penanda halaman disimpan dalam folder lain, salah satu daripadanya mempunyai nama Penanda buku yang lain.

Tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa. Kerana orang biasa menyimpan halaman dan segera mengetik ikon hati untuk menyimpan halaman tanpa menyatakan folder mana ia akan pergi. Dan secara lalai, ia ditetapkan kepada folder Penanda Halaman Lain ini.

Semoga bermanfaat dan selamat maju jaya

Share