Apakah jenis pasangan anda?

Apakah jenis pasangan anda?
Apakah jenis pasangan anda?

Jadi, anda sedang menjalinkan hubungan – semoga hubungan yang bahagia. Anda ingin tahu jenis pasangan anda dan pasangan anda. Setiap hubungan adalah unik, tetapi ada cara untuk mengkategorikannya. Sebelum anda menjawab soalan untuk mengetahui jenis pasangan anda – baca terus!
John dan Julie Gottman, penyelidik dan pemimpin Institut Gottman, telah bekerja selama bertahun-tahun mengkaji dinamik antara rakan kongsi. Matlamat mereka adalah untuk mencipta kaedah unik terapi pasangan mereka sendiri. Mereka sepatutnya dapat meramalkan pasangan mana yang akan bercerai dan mana yang akan kekal bersama – dan betul kira-kira 90% pada masa itu.
Mereka mendapati bahawa pasangan dalam hubungan yang sihat biasanya termasuk dalam salah satu daripada tiga kategori umum: mengesahkan, tidak menentu dan mengelakkan konflik. Dua jenis yang lain, bermusuhan dan bermusuhan-jauh, adalah pasangan yang biasanya berpisah. Mari kita ketahui lebih lanjut tentang semua kategori. Lihat jika mana-mana ini terdengar biasa kepada anda dan pasangan anda!
Pasangan yang mengelakkan konflik cenderung untuk meminimumkan perselisihan faham dan mengelakkan konflik jika boleh. Di luar, mereka mungkin kelihatan agak pasif-agresif, tetapi hubungan seperti ini masih boleh bahagia. Mereka suka bekerja untuk menekankan kepentingan dan nilai bersama mereka dan meminimumkan perbezaan mereka. Sebaliknya, mereka sering mengabaikan perbezaan pendapat, terutamanya jika mereka percaya ia tidak dapat diselesaikan. Pendekatan pasangan yang mengelak konflik terhadap masalah adalah menunggu mereka berlalu atau diselesaikan. Mereka tidak selalu meluahkan perasaan sebenar mereka. Semasa konflik, mereka lebih suka pergi daripada menghadapi isu itu secara terus. Walaupun jenis hubungan ini boleh menjadi bahagia, mengelakkan konflik yang berlebihan boleh menyebabkan kebencian, tingkah laku mencari perhatian, dan pasangan itu berpisah secara emosi.
Pasangan yang tidak stabil cenderung menjadi sangat ghairah dan emosi. Mereka dengan mudah boleh mencetuskan pertengkaran. Mereka suka berhujah dan suka menjadi pemenang perbahasan mereka. Untuk apa yang patut, pasangan ini tidak saling menghina atau membenci. Pergaduhan mereka sering berakhir dengan usikan dan ketawa. Mereka biasanya tidak menghina satu sama lain dan jujur ​​serta berkomunikasi secara terbuka. Pasangan yang tidak stabil adalah penyayang, penyayang dan penyayang walaupun semasa pergaduhan mereka. Mereka menghargai satu sama lain sebagai individu dan setaraf. Walaupun perbualan mereka semuanya menyeronokkan, kekurangan sempadan dan pertukaran emosi yang berterusan boleh membawa kepada keterikatan yang tidak sihat.
Pasangan yang mengesahkan kekal tenang semasa pertengkaran dan berusaha ke arah penyelesaian yang aman. Pasangan seperti ini menyokong dan memahami antara satu sama lain. Mereka tahu bagaimana untuk berempati dan mengesahkan perasaan masing-masing. Mereka terbuka untuk berkompromi dan tahu cara memilih pertempuran mereka. Semasa konflik, pasangan ini kekal sopan, hormat, dan terkawal emosi. Mereka secara sedar bekerja untuk mencari penyelesaian yang memuaskan kedua-dua pihak. Walaupun pasangan jenis ini biasanya memahami antara satu sama lain, mereka boleh menjadi degil atau berdaya saing semasa pergaduhan mereka. Mereka mungkin perlu mengusahakan cara untuk berkompromi.
Pasangan yang bermusuhan cenderung menyalahkan satu sama lain dan sering mengkritik pasangan mereka. Mereka tidak memahami pandangan masing-masing dan tidak menyokong antara satu sama lain. Pasangan ini tidak berinteraksi seolah-olah mereka adalah ahli kumpulan yang sama tetapi sebagai musuh. Mereka sering merasakan keperluan untuk mempertahankan diri daripada serangan pasangan mereka. Mereka berjuang untuk mengakui kesilapan mereka dan terus mengalami perjuangan yang sama berulang kali. Menurut penyelidikan Institut Gottman, pasangan yang bermusuhan mungkin akan kekal bersama, tetapi mereka tidak akan gembira. Mereka akan cuba mengawal sifat negatif mereka supaya tidak berpecah, tetapi mereka akan berada dalam keadaan konflik yang berterusan. Keputusan terbaik untuk pasangan jenis ini mungkin beralih kepada profesional untuk membantu mereka menangani masalah mereka.
Pasangan terasing yang bermusuhan menghadapi risiko terbesar untuk berpisah atau bercerai. Dalam hubungan jenis ini, terdapat banyak tenaga negatif, kekecewaan, kebencian, kesunyian dan rasa terpisah. Pasangan ini berkomunikasi dalam mana-mana cara berikut: mereka mengkritik satu sama lain, selalunya dengan cara yang menyinggung perasaan. mengejek, mengejek atau tidak menghormati pasangan mereka. mereka menjadi defensif apabila dikritik, atau menutup dan menarik diri daripada mengadakan perbualan yang produktif. Perbezaan utama antara pasangan bermusuhan dan pasangan bermusuhan yang berpisah ialah pasangan yang kedua tidak cenderung untuk menyesuaikan atau mengawal negativiti mereka. Mereka juga tidak mempercayai satu sama lain dalam kebanyakan kes. Itulah sebabnya dia adalah lelaki yang paling berkemungkinan memutuskan hubungan mereka.
Anda mungkin mendapati bahawa anda dan pasangan anda sesuai dengan lebih daripada satu kategori ini. Ia benar-benar normal – tiada peraturan yang mengatakan anda perlu menyesuaikan diri dengan satu jenis sahaja. Lagipun, manusia adalah kompleks, dan begitu juga hubungan mereka. Setiap pasangan menghadapi cabaran dan konflik mereka sendiri, tetapi cara kita bertindak balas terhadap masa yang paling sukar adalah penting untuk kejayaan hubungan kita.
Apakah jenis pasangan anda? Adakah anda dan pasangan anda bersedia untuk mengetahuinya? Ikuti kuiz yang kami ada untuk anda dan ketahui kebenarannya! Jenis yang manakah paling sesuai?

Share