Apa yang perlu diketahui tentang varian BA.4.6, BF.7 dan BA.2.75 kini berkembang di seluruh negara

Apa yang perlu diketahui tentang varian BA.4.6, BF.7 dan BA.2.75 kini berkembang di seluruh negara

5, yang mendominasi gelombang musim panas jangkitan COVID-19 dan kemasukan ke hospital, kini telah jatuh kepada 83.1% daripada kes baharu, menurut anggaran yang dikeluarkan Jumaat oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tiga strain bersaing – varian BF.7, BA.2.75 dan BA.4.6 – meningkat untuk menjana kira-kira 1 dalam 5 jangkitan baharu di seluruh negara, menurut anggaran persekutuan.

Pertumbuhan varian baharu datang pada masa apabila kes COVID-19 yang dilaporkan dan kemasukan ke hospital perlahan secara drastik di seluruh negara.

Data yang dikeluarkan oleh CDC lewat Khamis menjangkau hanya 3% rakyat Amerika yang tinggal di kawasan COVID-19 “tinggi”, di mana agensi itu telah memanggil topeng dalam ruangan dan langkah lain untuk membendung virus itu.

Tetapi pegawai kesihatan telah memberi amaran selama berminggu-minggu bahawa Amerika Syarikat masih belum “keluar dari hutan”.

Para saintis dan pegawai kesihatan sedang bersiap sedia untuk kebangkitan semula virus yang dijangka secara meluas di seluruh negara, sejajar dengan dua musim sejuk sebelum ini apabila gelombang wabak maut melanda negara.

Walaupun Presiden Biden mengisytiharkan Bulan ini, apabila wabak itu berakhir, pegawai juga menggesa rakyat Amerika untuk mencari penggalak dikemas kini yang direka bentuk semula untuk melindungi daripada varian BA.4 dan BA.5.

Lebih daripada 4 juta rakyat Amerika telah menerima rakaman yang dikemas kini sehingga kini. Kadar dos vaksin baharu yang diberikan telah mencapai kadar tertinggi sejak April, tetapi kekal lebih perlahan berbanding pada masa ini tahun lepas, menunjukkan data CDC.

BA.2.75.2

Salah satu calon berpotensi untuk gelombang musim luruh dan musim sejuk yang sedang diikuti oleh pakar virus ialah BA.2.75.2. Data makmal awal dari Eropah dan China mencadangkan varian tersebut mempunyai mutasi. anda boleh menambah Paling “melarikan antibodi berlebihan” daripada mana-mana varian yang pernah kami lihat.

Read More :   Game Cooking Speedy Super Chef Restaurant v1.7.43 MOD APK (Tiền không giới hạn) Miễn phí cho Android - iNewKhusi

Ketua Presiden yang akan dilantik, Dr. “Dengan gabungan aspek bermusim serta evolusi varian, kami berkemungkinan akan melihat varian lain muncul ketika kami melangkah ke musim gugur dan musim sejuk yang akan datang,” kata Anthony Fauci. Perunding perubatan itu berkata pada acara minggu ini yang dianjurkan oleh Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa.

Lebih daripada 150 kes subvarian ini telah dikenal pasti di 25 negeri di AS setakat ini.

“Terdapat satu di kaki langit yang kelihatan mencurigakan bahawa ia boleh mula berkembang sebagai varian lain, dan ia BA.2.75.2,” tambah Fauci.

CDC masih belum mengeluarkan angka khusus untuk spesies ini. Dia menganggarkan ketegangan payung varian – BA.2.75 – telah meningkat kepada 1.4% daripada kes di seluruh negara.

Kelaziman BA.2.75 pada masa ini adalah tertinggi di rantau New York dan New Jersey, dengan CDC dianggarkan menyumbang 2.3% daripada jangkitan baharu.

BA.4.6 dan BF.7

Dua varian lain – BA.4.6 dan BF.7 – telah menimbulkan kebimbangan kerana ia mungkin terlepas daripada perlindungan yang ditawarkan oleh ubat antibodi utama yang digunakan untuk melindungi rakyat Amerika yang lemah imun yang mungkin tidak kebal daripada vaksin yang dikenali sebagai Evusheld.

Jurucakap CDC Jasmine Reed berkata, “BF.7 mempunyai perubahan genetik tambahan dalam gen yang mengekod protein Spike berbanding virus terikan BA.5 ibu bapa. Data mencadangkan bahawa perubahan genetik khusus ini boleh mengurangkan keberkesanan Evusheld.” satu frasa.

Reed berkata setakat ini “tidak ada tanda bahawa vaksin atau ujian diagnostik dipengaruhi oleh mutasi BF.

CDC mengatakan bahawa 2.3% daripada kes di seluruh negara kini daripada BF.7. Itu meningkat daripada anggaran 1.7% minggu lepas, apabila agensi itu mula menjejaki pembolehubah dalam ramalannya. 11.9% adalah daripada BA.4.6, yang CDC mula memantau beberapa minggu lalu.

Read More :   Bảng xếp hạng bóng đá trung học Texas - NBC 5 Dallas-Fort Worth

Perkadaran BF.7 adalah yang terbesar di New England, di mana CDC mengatakan 3.9% jangkitan baharu dikaitkan dengan varian tersebut.

New England juga menunjukkan bahawa kemasukan hospital persekutuan terkini dan data hospis mengikuti peningkatan virus pada masa kebanyakan wilayah mencatatkan penurunan yang mendadak.

Selepas varian pada masa lalu mengancam perlindungan yang ditawarkan oleh ubat AstraZeneca, Pentadbiran Makanan dan Dadah mengambil tindakan untuk meningkatkan dos Evusheld untuk menangkis strain.

Tidak jelas sama ada FDA akan membuat langkah serupa pada musim gugur ini sebagai tindak balas kepada strain baru.

“FDA kini bekerjasama dengan penaja semua terapeutik yang dibenarkan untuk menilai keberkesanan terhadap mana-mana varian SARS-CoV-2 global yang diminati dan komited untuk berkomunikasi dengan orang ramai sambil kami mengetahui lebih lanjut,” kata Chanapa Tantibanchachai. FDA berkata dalam satu kenyataan.

Source : www.cbsnews.com

Share