Apa yang Berlaku di Peraduan Woodstock 99?

Apa yang Berlaku di Peraduan Woodstock 99?

Minggu lalu, dokumentari Netflix The Most Latest Man di Internet telah menarik perhatian dunia. Kini, Trainwreck: Woodstock ’99 telah menarik perhatian semua orang.

Rangkaian tiga bahagian menyelidiki Woodstock, pesaing New York yang muncul pada Julai 1999 dan bertujuan untuk mencipta semula acara Woodstock 1969 yang terkenal.

Ia sepatutnya menjadi “perayaan keamanan, cinta dan muzik hebat yang mentakrifkan milenium,” kata perihalan dokumentari Netflix.

Walau bagaimanapun, hujung minggu telah menjadi huru-hara dan telah dinamakan sebagai satu dalam setiap bencana muzik terbesar sepanjang masa. Ringkasnya, sebagai hasil biografi dokumentari, ia adalah “tiga hari huru-hara mutlak”.

Trainwreck: Woodstock ’99 menggunakan rakaman arkib dan wawancara untuk menjelaskan pesaing yang dahsyat yang berlaku di bekas Pangkalan Tentera Udara Griffiss di Rom, New York.

Namun, jika anda tidak berpeluang menonton dokumentari itu, inilah yang berlaku…

Mengapa Woodstock 99 adalah bencana

Woodstock 99 dikatakan sebagai pesaing yang hebat, menggemakan “tiga hari keamanan dan muzik” yang berlaku pada tahun 1969.

Read More :   Cara Mudah Keluarkan / Baki Payoneer di ATM Bank BRI

Jamiroquai, Sheryl Crow, Metallica, Limp Bizkit dan Red Hot Chilli Peppers hanyalah sebahagian daripada artis hebat yang mengambil bahagian dan ditonton oleh 400,000 orang.

Bagaimanapun, para pesaing dipenuhi dengan mata yang semuanya bermula dengan cuaca tempatan. Disebabkan ribut hari ini, seluruh tapak ternyata menjadi tempat mandi lumpur.

Gambar dari acara hari ini orang berenang dalam lopak lumpur basah, yang sememangnya bukan yang terbaik untuk pertandingan, terutamanya apabila anda membuat adegan.

Seiring dengan itu, suhu melebihi 100 °F (38 °C) sepanjang hujung minggu dan harga makanan dan minuman adalah melampau, jadi orang ramai berbelanja hanya untuk air.

Pangkalan tekanan udara di kawasan pegangan pesaing ialah produk asfalt pemantul haba, dan terdapat juga jarak berjalan kaki sejauh 1.5 batu antara dua fasa pesaing utama.

Foto oleh KMazur/WireImage

Keganasan, serangan seksual dan wabak

Malah faktor lain turut memainkan peranan di sini apabila terdapat sebahagian besar keganasan, rusuhan dan juga laporan serangan seksual.

Read More :   Video Baru Viral Twitter Gadis Dan Lelaki Video Twitter Gadis Spider

Malangnya, seperti yang dilaporkan oleh Pitchfork, tiga orang meninggal dunia pada hujung minggu dan terdapat lebih daripada 1,200 kemasukan ke kemudahan perubatan di tapak.

Ramai daripada mereka mahu dirawat kerana keletihan dan dehidrasi haba, manakala yang lain mengalami kemalangan akibat rusuhan dan banyak kecederaan akibat kesesakan.

400,000 orang menghadiri acara itu, tetapi tidak semua orang mempunyai tiket. Beribu-ribu orang membeli palsu dan pintu pagar merempuh acara itu, yang bermakna terdapat terlalu ramai orang.

Betul, terdapat 44 tangkapan dan kebakaran tanpa had berlaku pada tengah hari kata terakhir di tengah-tengah kecekapan perintis Red Hot Cili Peppers.

Lebih memburukkan keadaan, kumpulan itu menyanyikan muka depan Jimi Hendrix di atas monitor, membakar pesaing – yang benar-benar meleset.

Foto oleh Getty Images/John Atashian

Tiga orang maut di Woodstock

Tiga orang meninggal dunia pada hujung minggu.

Read More :   6 Jenama AC Terbaik Yang Bagus dan Jimat Elektrik (Watt Rendah)

Salah seorang daripada mereka ialah David G. Derosia, 24, yang meninggal dunia akibat penyakit yang berkaitan dengan panas, manakala Tara Okay, 28 tahun. Weaver dilanggar sebuah kereta selepas meninggalkan Stay Efficiency.

Seorang lelaki berusia 44 tahun dengan penyakit jantung koronari yang sedia ada juga meninggal dunia akibat serangan jantung di dalam tapak perkhemahan Woodstock.

Tiada mangsa yang terkorban berkaitan dengan keganasan atau kerosakan kepada pesaing, tetapi lebih 1,000 orang mahukan rawatan perubatan.

700 daripada mereka telah dirawat kerana keletihan haba dan dehidrasi kerana suhu meningkat dan akses kepada air adalah terhad.

Di samping itu, ramai orang membeli ejen yang dikenali sebagai oral thrush, jangkitan yang menyebabkan bengkak, kerengsaan dan ulser pada bahagian dalam gusi.

Tajuknya berasal dari Perang Dunia Pertama akibat penyebaran jangkitan di kalangan tentera yang berhenti di parit.

Share