Amaran rabies dikeluarkan untuk rakun dibawa ke bar North Dakota

Amaran rabies dikeluarkan untuk rakun dibawa ke bar North Dakota

MADDOCK, ND (AP) — Seorang wanita berjalan masuk ke sebuah bar di North Dakota dengan seekor rakun, mendorong paramedik untuk memberi amaran kepada sesiapa yang mempunyai hubungan dengan haiwan itu tentang kemungkinan terdedah kepada rabies.

Bartender Cindy Smith berkata dia sedang menghidangkan minuman di Maddock Bar minggu lalu apabila seorang penduduk tempatan membawa haiwan itu masuk semasa waktu gembira. Terdapat kira-kira 10 orang di dalam dewan ketika itu,” katanya.

Smith berkata, dia meminta wanita itu pergi dengan segera, tetapi sebaliknya membawa rakun itu mengelilingi bar untuk menunjukkannya kepada pelanggan lain. Wanita itu berangkat bersama haiwan itu kira-kira lima minit kemudian.

“Kami akhirnya berjaya mengeluarkannya dan itu sahaja,” Smith memberitahu The Bismarck Tribune. “Ia tidak pernah keluar dari tangannya, dan dia pastinya tidak menggigit.”

Maddock ialah sebuah bandar dengan kira-kira 500 orang yang terletak kira-kira 85 batu (137 kilometer) dari sempadan Kanada.

Rabies adalah jangkitan virus yang menjejaskan mamalia, termasuk manusia. Dalam amaran yang dikeluarkan Selasa, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia North Dakota menggesa sesiapa sahaja yang mungkin digigit atau yang mungkin tersentuh dengan air liur rakun itu mendapatkan rawatan perubatan.

“Memandangkan rabies adalah penyakit yang sangat serius dengan kadar kematian hampir 100%, kami menyediakan maklumat ini kepada orang ramai sebagai langkah berjaga-jaga,” kata ahli epidemiologi Amanda Bakken dalam satu kenyataan.

Enam haiwan rabid dilaporkan di North Dakota tahun ini, termasuk dua kelawar, dua kucing, seekor lembu dan seekor sigung.

“Saya tidak tahu apa yang dia fikirkan,” kata Smith.

Sumber

Source : emeatribune.com

Read More :   The Bully In Charge Episod 29 Bahasa Indonesia
Share