Adakah Nope berdasarkan kisah benar?

Adakah Nope berdasarkan kisah benar?

Diarahkan oleh Jordan Peele, No ialah filem seram sci-fi yang menentang genre. Terletak di California, cerita itu mengikuti Otis “OJ” Haywood Jr. (Daniel Kaluuya) dan Emerald “Em” Haywood (Keke Palmer), adik beradik lelaki dan perempuan yang – selepas kematian bapa mereka – mewarisi ladang nenek moyang mereka, Hollywood Haywood Horses. , di mana keluarga mereka telah berpengalaman dan melengkapkan kuda untuk filem dan produksi televisyen selama bertahun-tahun. OJ ingin mengembalikan ladang itu kepada kejayaannya dahulu, namun Em lebih berminat dengan kekayaan dan pengiktirafan. Apabila kuda mereka mula hilang, adik-beradik itu mendapati bahawa kraf alien bertanggungjawab.

Walaupun UFO yang memakan manusia dan haiwan adalah rekaan, “Tidak” mungkin surat cinta Peele untuk menonton pembikinan filem dan meraikan mereka yang telah dilupakan oleh perdagangan, terutamanya orang dari komuniti minoriti. Jika ini membuatkan anda tertanya-tanya sama ada ‘Tidak’ kagum dengan fakta yang tepat, kami telah menghubungi anda.

Adakah Nope kisah benar?

Tidak, “Tidak” bukan berdasarkan kisah benar. Peele sendiri menulis lakon layar dan menerbitkan filem itu bersama Ian Cooper. Dalam temu bual berasingan, pengarah “Get Out” bercakap tentang bagaimana “King Kong,” “Jurassic Park” dan “The Wizard of Oz” berfungsi sebagai inspirasi untuk filem itu, menonjolkan cara orang tertarik antara satu sama lain. di pertunjukan. Dia juga menamakan “Signals” dan “Close Encounters of the Third Kind” hasil daripada filem-filem yang mempengaruhinya.

Read More :   Browns David Njoku menghantar mesej yang kuat kepada Baker Mayfield

Peele connoisseur satu temuduga bahawa filem itu lahir daripada keinginannya untuk mencipta tontonan yang boleh menarik penonton wayang sekali lagi ke pawagam. “Saya menulisnya pada masa kami agak bimbang tentang masa depan pawagam,” katanya. “Nah, perkara pertama yang saya tahu ialah saya mahu mencipta tontonan. Saya mahu mencipta sesuatu yang patut dilihat oleh orang ramai.”

Pengarah “AS” menyambung, “Baiklah, saya meletakkan pandangan saya pada kisah UFO Amerika yang hebat di sini. Dan filem itu sendiri membincangkan tontonan dan kebaikan dan keburukan yang datang dari idea perhatian ini. Ia adalah epik seram, tetapi ia mempunyai beberapa bahagian di dalamnya yang bertujuan untuk mencetuskan reaksi yang sangat kuat dalam teater. Jadi, mudah-mudahan, apabila kita pergi melihatnya, kita akan mendengar banyak “Tidak!”.

Ditanya oleh The Associated Press dalam temu bual Julai 2022 sama ada ‘Tidak’ adalah mengenai perdagangan filem, Peele berkata: “Ia menjadi meta dengan cepat. Membuat filem pada asasnya seperti mengejar yang mustahil, cuba membotolkan sesuatu yang tidak wujud.” Merujuk kepada ‘King Kong’ dan ‘Jurassic Park’, dia menggambarkan bagaimana mereka bertindak sebagai inspirasinya untuk menggambarkan tingkah laku manusia dalam cermin mata dalam filemnya, bersama-sama dengan: ‘Bahagian meta ialah anda mengulas konsep itu pada masa yang sama masa sebagai ‘Saya cuba untuk saya menggunakannya dan cuba mencipta sesuatu yang orang tidak boleh memandang jauh daripadanya.”

Read More :   Kod Penebusan Domino Higgs - Bagaimana untuk menebus dan mendapatkan token

Banyak adegan dalam “Tidak” memainkan poster untuk 1972 barat “Buck and the Preacher” Sidney Poitier di latar belakang. Ini adalah filem pertama yang pernah dilihat oleh Peele dengan koboi hitam. “Mitos bahawa koboi hanyalah lelaki kulit putih yang berlari-lari adalah tidak benar, tetapi kita tidak tahu itu kerana Hollywood dan pemandangan romantis era yang sangat kejam. Filem ini berkongsi semangat,” katanya.

Pada awal ‘Tidak,’ Haywoods menyatakan bahawa orang tertentu yang menggunakan kuda dalam montaj pertama untuk mencipta gambar bergerak dua saat adalah benar-benar moyang mereka. Walaupun Haywoods hebat, terdapat beberapa unsur topikal pada kenyataan yang tepat ini. Filem pertama yang dikreditkan sering dipercayai sebagai “Sallie Gardner at a Gallo,” bahagian di mana penunggangnya tidak berkulit hitam, kebanyakannya berdasarkan Newsweek. Tangkapan itu dicipta oleh jurugambar Inggeris Eadweard Muybridge pada tahun 1878. Yang digunakan Peele untuk filemnya ialah rendering animasi gambar Muybridge tentang kuda yang berlari Annie G dan penunggang hitam. Mereka pada asalnya didedahkan di bawah plat penamaan 626 dalam Muybridge’s “Animal Locomotion: An Electro-photographic Investigation of Consecutive Fasa of Animal Movements, 1872–1885” pada tahun 1887.

Read More :   Talking Tom Gold Run Mod Apk 5.6.0.780 Berlian Tanpa Had

Di samping itu, Peele tahu The Associated Press betapa topikalitinya dimasukkan ke dalam karya fiksyennya. “Sebahagian daripada dunia ‘Tidak’ adalah bermain-main dengan Hollywood sebenar dan Hollywood yang berlaku dalam impian sempadan dan mimpi ngeri saya,” katanya. “Dalam kehidupan sebenar, jurulatih kuda terkemuka di Hollywood, tidak ada seorang Afrika-Amerika yang saya wakili. The Haywoods adalah keluarga dan konsep yang sangat dibuat. Seronok untuk mengaitkan fiksyen Hollywood dengan realiti dan cuba menyelami dengan lancar apa yang nyata dan apa yang tidak.” Jelas sekali, “Tidak” bukan berdasarkan kisah benar. Walau bagaimanapun, ia benar-benar boleh difahami jika seseorang menganggapnya.

.

Share