7 Senarai harga lengkap untuk semua jenis ikan mas pada tahun 2021

7 Senarai harga lengkap untuk semua jenis ikan mas pada tahun 2021

Hai kawan-kawan, selamat datang ke laman web Dota 2 Indonesia. Saya akan bercakap tentang “Harga Gurami“. Berikut ialah ulasan penuh di bawah:

Harga-Ikan-Gurame

Ikan gurame merupakan salah satu spesies ikan air tawar yang cukup dicari di pasaran Indonesia kerana mendapat permintaan ramai. Selain harga ikan kap yang agak berpatutan, ikan bersaiz jumbo ini juga sering dijadikan bahan utama dalam pelbagai hidangan lazat. Selain itu, penggunaan ikan kap dirasai secara meluas oleh masyarakat. Kerana hujah ini, penternakan ikan mas di Indonesia semakin meningkat.


Harga semua jenis ikan mas, yang terakhir

Sehingga kini, terdapat sekurang-kurangnya 8 spesies ikan mas di Indonesia, yang sekurang-kurangnya diusahakan dan dijual. Harga jualan ikan mas biasanya ditentukan oleh spesies dan saiz. Ikan mas juga biasanya dijual mengikut kepala, mengikut kilo dan juga dengan kotak. Biasanya harga ikan mas sekotak agak murah berbanding harga ikan mas sekotak. Di bawah adalah maklumat terperinci tentang jenis karp dan harganya.


1. Ikan Mas Batu

Ciri-ciri utama ikan mas ialah tekstur kulit dan warnanya yang kasar seperti batu. Malangnya, ikan kap jenis ini tidak sepopular jenis ikan kap yang lain. Oleh itu, ikan mas jenis ini telah mula jarang muncul di pasaran dan semakin jarang ditemui.

Ada 2 perkara utama yang menjadi punca kenapa ikan mas jarang berada di pasaran lagi. Faktor pertama ialah penanaman yang tahan lama. Ini boleh menyebabkan perbelanjaan membazir untuk makanan dan tujuan penyelenggaraan lain. Dan perkara kedua ialah ia tidak cukup enak untuk kebanyakan orang. Atas dasar berikut, ikan mas adalah kelemahan peminat.

Namun, jika anda ingin terus menggali dan membeli ikan kap, tidak perlu risau kerana harga ikan air tawar jenis ini agak murah. 1 kg ikan mas biasanya boleh didapati di pasaran dengan harga Rp. 30,000 menggunakan kualiti biasa. Manakala kualiti super dijual sekitar Rp. 35,000.


2. Gurame Soang

Selain ikan kap yang dipanggil, ikan kap ini juga sering dipanggil “iwak jawa barat”. Sebab Jawa Barat khususnya Ciamis dan sekitarnya merupakan kawasan pertama yang membudidayakan ikan mas jenis ini.

Ikan mas mempunyai dahinya. Dahi ikan mas jantan akan kelihatan lebih menonjol berbanding ikan betina. Semakin tua usia, semakin menyerlah bentuk dahi ikan mas ini. Ketulan di dahinya berbentuk seperti kepala angsa. Dan dalam bahasa Sunda, angsa juga disebut sebagai “Soang”. Itulah sebabnya ikan kap jenis ini dipanggil ikan kap soang.

Anda boleh menemui ikan soang di pasar tradisional dan canggih dengan harga jualan Rp. 40,000 hingga Rp. 45,000 bergantung pada kualiti.


3. Ikan Gurame Jepun

Ikan mas Jepun adalah salah satu jenis ikan kap yang paling popular untuk kegunaan orang ramai. Jenis yang satu ini juga dikenali dengan nama lain iaitu “Gurame Purwokerto” dan “Gurame Jawa Tengah”. Nama ini menggambarkan tempat penanaman ikan mas Jepun iaitu dari kawasan Purwokerto.

Jika dilihat sekali imbas, rupa fizikal ikan mas Jepun hampir sama dengan ikan mas. Walau bagaimanapun, jika anda melihatnya dengan lebih terperinci, maka anda akan dapat melihat perbezaannya. Perbezaan antara dua spesies ikan mas ini terletak pada unsur muncung. Muncung ikan mas Jepun agak besar.

Anda boleh terus datang ke pasar terdekat untuk membeli ikan gourmet Jepun. Di pasaran, ikan gourmet Jepun terdiri daripada 2 jenis kualiti iaitu normal dan super quality. Ikan gourmet Jepun berkualiti biasa berharga Rp. 40,000. Manakala harga ikan gourmet ala Jepun sekilo dengan kualiti supernya sekitar Rp. 45,000.


4. Ikan Baster Gurame

Ikan mas sering dipilih oleh semua pengusaha perniagaan untuk menternak kerana tempoh pertumbuhannya yang lebih cepat berbanding jenis ikan kap lain. Supaya semua penanam dapat lebih menjimatkan kos makanan dan keperluan lain. Masa untuk menanam ikan mas juga lebih cekap, yang menjadikan hasil tuaian dapat dituai dengan lebih cepat.

Selepas tempoh penanaman telah berlalu selama lebih daripada 1 tahun, ikan mas akan mempunyai berat purata 3 kg. Semakin besar beratnya, semakin tinggi harga jualan ikan mas di pasaran. Kini, bass ikan mas berkualiti biasa berharga sekitar Rp. 50,000 untuk kualiti biasa. Manakala kualiti super dijual sekitar Rp. 60,000 sekilogram. Dan harga benih ikan mas telah dibincangkan dalam artikel sebelum ini.


5. Ikan Padang Gurame atau Albino

Ikan mas jenis ini berasal dari kawasan Padang Pariaman, provinsi Sumatera Barat, seperti namanya. Selain daripada isu ini, ikan mas jenis ini juga dikenali sebagai ikan mas albino. Kerana ikan mas jenis ini mempunyai ciri sisik putih tulen kerana gangguan genetik albino.

Bukan sahaja gangguan kulit genetik menjadi keistimewaan ikan mas albino ini, jenis ini mempunyai keistimewaan lain juga. Aktiviti pembiakan ikan mas Padang agak tinggi, dalam sekali pemijahan, ikan ini boleh menghasilkan sehingga 3000 biji telur. Jadi bagi anda yang ingin memulakan perniagaan untung tinggi, ikan mas Padang atau albino ini paling sesuai.

Harga ikan kap Padang jauh lebih mahal berbanding ikan kap jenis lain. Sekilo ikan kap berkualiti biasa boleh mencecah harga Rp. 60,000. Manakala kualiti super dijual sekitar Rp. 70,000 sekilogram.


6. ikan mas Paris

Hanya kerana namanya Paris, ia tidak bermakna bahawa ikan mas ini berasal dari Perancis. Memberi nama hanyalah satu strategi untuk semua pemasar untuk menarik perhatian dan minat pengguna. Ikan mas Paris mempunyai ciri badan utama yang didominasi oleh warna merah dari kepala hingga ekor.

Selain warna kulit dan nama yang unik, ikan mas Paris juga mempunyai tahap produktiviti yang tinggi. Jika ditanam dengan betul, ikan mas Paris boleh menghasilkan sehingga 5,000 telur dalam satu benih.

Harga ikan pari Paris ini juga agak tinggi di pasaran. Kualiti biasa ikan pari Paris didagangkan sekitar Rp. 55,000. Manakala untuk kualiti super, harga ditetapkan pada Rp. 65,000.


7. Ikan Mas Nilam Biru

Ciri utama ikan mas biru nilam adalah warna merah terang pada kulitnya. Jika ditanam dengan betul, ikan ini boleh mencapai panjang maksimum sehingga 35 cm. Dan berat maksimum ialah 2 kg.

Dalam satu proses pemijahan, ikan mas biru nilam boleh menghasilkan 4,000 hingga 5,000 biji telur. Harga dan permintaan untuk ikan mas nilam biru di pasaran adalah stabil. Carp blue sapphire, biasanya dijual dengan harga Rp. 55,000. Dan ikan mas biru nilam berkualiti super boleh didapati di pasaran dengan harga IDR 60,000.

Berikut adalah senarai lengkap harga ikan mas sekilo mengikut wilayah.


Sekian Ulasan Ringkas Tentang 7 Senarai harga lengkap untuk semua jenis ikan mas pada tahun 2021

Semoga yang disampaikan bermanfaat. Terima kasih…!!!


Baca juga :


Jangan lupa share guys…!!!

Read More :   Bagaimana untuk mengalih keluar akaun e-mel daripada Microsoft Outlook
Share