7 jenama rebar terbaik dengan piawaian SNI yang baik di Indonesia

7 jenama rebar terbaik dengan piawaian SNI yang baik di Indonesia

Konkrit keluli merupakan salah satu bahan penting dalam pembinaan sesebuah bangunan. Kehadiran bahan ini tidak boleh hilang kerana ia boleh menjadikan bangunan lebih kukuh. Memang, terdapat banyak jenama rebar konkrit untuk dipilih.

Namun, jangan hanya memilihnya. Pastikan anda memilih yang terbaik dan sesuai dengan spesifikasi bangunan yang hendak dibina. Jadi sebelum anda membeli besi konkrit, pastikan anda memahami petua berikut terlebih dahulu.

Petua untuk memilih konkrit bertetulang

1. Memahami Ciri-ciri jenis Konkrit Bertetulang

Memahami-Sifat-Jenis-Besi-Konkrit

Terdapat dua jenis rebar konkrit iaitu plain dan bolted. Konkrit biasa lebih mudah dibentuk manakala konkrit berbolt adalah sebaliknya. Selain daripada dua jenis, rebar konkrit yang baik adalah yang mempunyai kekerasan yang baik dan anda boleh mengetahui kekerasan ini melalui penguji kekerasan.

2. Periksa keadaan konkrit

Kawalan-Keadaan-Besi-Konkrit

Memeriksa keadaan besi konkrit adalah sesuatu yang mesti dilakukan untuk memastikan sama ada konkrit itu sesuai untuk digunakan atau tidak. Elakkan memilih konkrit berkarat kerana ini akan menjadikan bangunan tidak tahan lama malah boleh membahayakan kesihatan.

3. Pilih saiz yang betul

Pilih saiz yang sesuai

Wajib memilih rebar konkrit yang saiznya sesuai dengan berat beban yang hendak disangga. Matlamatnya adalah untuk menjadikan bangunan lebih tahan lama dan kukuh.

Saiz standard rebar konkrit ialah 12 meter. Walaupun diameter berbeza dari 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm, 13 mm, 22 mm hingga 25 mm, malah ada yang mencapai 50 mm. Sekurang-kurangnya terdapat juga toleransi kira-kira 0.2 mm dengan nombor nyata.

Jenama konkrit bertetulang yang baik

Selain memilih besi konkrit mengikut petua di atas, pastikan anda memilih jenama yang terkenal. Kerana ini adalah satu-satunya jenama yang membawakan besi konkrit berkualiti terbaik. Beberapa contoh jenama rebar konkrit berkualiti adalah seperti berikut.

Read More :   Cara Mendaftar Gojek Dalam Talian (Setiap Masa) Begini caranya

1. Besi Konkrit HE

Besi-Concrete-UN

HIJ membekalkan rebar biasa dan berulir kepada piawaian SNI. Produk keluaran Hanil Jaya Steel ini tidak dieksport kerana kesemua produknya dijual di dalam negara sahaja.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna produk itu tidak berkualiti tinggi. Kerana seperti yang dinyatakan sebelum ini, rebar HIJ sudah memenuhi piawaian SNI. Selain itu, kilang itu juga mempunyai beberapa kemudahan sokongan untuk memastikan kualiti keluli yang dicipta.

2. Kerani Konkrit Besi

Besi-Konkrit-Pegawai

Rebar jenama Perwira sesuai digunakan dalam pelbagai struktur bangunan seperti jalan tol, jambatan, bangunan awam dan bangunan lain. Konkrit dengan jenama ini mempunyai toleransi kira-kira 0.2 cm.

Bar besi Perwira juga termasuk dalam rangkaian bar keluli yang memenuhi piawaian SNI. Jadi soal kualiti tidak lagi dipersoalkan. Berita baiknya lagi, konkrit bertetulang yang satu ini boleh diperolehi dengan harga yang jimat.

3. DP rebar konkrit (Delco Prima)

Besi-Konkrit-DP-Delco-Prima

Didatangkan dengan harga yang kompetitif, konkrit bertetulang jenama DP juga boleh menjadikan bangunan lebih kukuh. Produk ini adalah produk unggul yang juga mesra alam.

Nilai toleransi rebar konkrit Delco Prima adalah sama dengan nilai toleransi kebanyakan rebar konkrit, iaitu 0.2 mm. Mengenai produk terdapat benang dan ada yang biasa. Sama ada berulir atau biasa, Delco Prima sentiasa mengutamakan kualiti dan menyediakan produk terbaik kepada pengguna.

Read More :   Lelaki Massachusetts ditahan selepas didakwa membuat ancaman bom kepada pegawai pilihan raya Arizona: DOJ

4. Besi Beton MS (Master Steel)

Besi-Beton-MS-Master-Steel

Keluli Induk juga termasuk besi tuang dengan toleransi 0.2 mm. Ditubuhkan pada tahun 1972, syarikat pembuatan besi ini mendapat pensijilan ISO dengan kapasiti pengeluaran yang besar. Produk yang dihasilkan juga telah digunakan secara meluas dalam pelbagai projek pembinaan.

Malah, kualiti produk Master Steel telah diiktiraf oleh pasaran antarabangsa, termasuk Lembaga Pembangunan Perumahan Singapura (Singapura) dan Jabatan Kejuruteraan Awam Biro Kejuruteraan Geoteknik (Hong Kong).

5. Besi Beton IS (Interworld Steel)

Besi-Beton-IS-Interworld-Steel

Keperluan konkrit dalam pelbagai saiz dapat diatasi, salah satunya jenama Interworld Steel. Kualiti rebar Interworld Steel ini juga dipercayai kerana ia dikeluarkan oleh syarikat berpengalaman dan disokong oleh pasukan pakar pembinaan.

Dengan kapasiti pengeluaran yang besar, anda pasti tidak akan menghadapi masalah mencari produk ini. Dari segi toleransi, konkrit dari Interworld Steel adalah sama seperti kebanyakan rebar konkrit, iaitu 0.2 mm.

6. Besi Beton CS (Keluli Chakratunggal)

Besi-Konkrit-CS-Kakratunggal-Keluli

Cakratunggal Steel juga menawarkan pilihan konkrit pratuang dan rebar biasa untuk keperluan pembinaan bangunan anda. Rebar konkrit dari Cakratunggal Steel menawarkan pelbagai pilihan. Walau bagaimanapun, produk ini adalah produk yang berkualiti.

Di samping itu, pelbagai produk juga konsisten dalam keseragaman toleransi dan dimensi mereka. Satu lagi kelebihan keluli Cakratunggal ialah ia mempunyai kekuatan yang baik, kestabilan yang baik dan mudah digunakan untuk pelbagai binaan.

Dengan pelbagai kelebihan ini, tidak hairanlah keluli Cakratunggal sesuai walaupun untuk membina struktur dengan beban berat. Contohnya termasuk jambatan, empangan, jejambat dan struktur kritikal lain.

Read More :   Neil Gaiman Mengatakan Dia Tidak Boleh Mengabaikan Troll Menyasarkan Sandman Kerana Dia 'Bangun'

7. Konkrit Bertetulang KS (Keluli Krakatau)

Besi-Konkrit-KS-Krakatau-Keluli

Krakatau Steel merupakan salah satu jenama yang berjaya mendapat banyak pencapaian. Pencapaian ini menunjukkan bahawa Krakatau Steel sangat komited untuk menyediakan produk yang menepati piawaian kualiti yang baik.

Sebagai pengeluar rebar yang besar, mendapatkan rebar jenama Krakatau Steel pastinya bukanlah satu perkara yang sukar, sama ada jenis biasa atau bolt. Namun, berbanding jenama lain, Krakatau Steel mempunyai nilai toleransi yang paling kecil iaitu 0.1 mm.

Toleransi ini adalah toleransi yang paling rendah berbanding jenama lain. Maka wajarlah Krakatau Steel menerima banyak sijil. Keluli Krakatau juga mengandungi vanadium yang menjadikannya lebih kuat terhadap kesan dinamik seperti gempa bumi.

Tetapi berhati-hati dengan produk Krakatau Steel palsu. Beri perhatian khusus kepada rebar sebelum anda membelinya kerana yang asli biasanya mudah dikenal pasti dengan cetakan SNI yang kemas dan tanpa cacat pada permukaan produk.

Jenama berbeza bagi konkrit bertetulang di atas memenuhi Standard Nasional Indonesia (SNI). Ini bermakna konkrit daripada jenama ini selamat digunakan. Umumnya, jenama ini akan ditulis pada permukaan besi supaya anda boleh mengetahui dengan mudah.

Lihat juga:

  1. 6 jenama gipsum terbaik (tempatan dan import) di Indonesia

  2. 6 jenama siling PVC terbaik

  3. 10 Jenama Bata Cahaya Kualiti Terbaik dan Terbaik (Murah)

  4. 10 jenama dinding Plamir terbaik

  5. 5 jenama granit terbaik dan berkualiti

  6. 7 Jenama Keluli Lembut Standard SNI Terbaik

Share