7 cenderahati tipikal Manado, sedap dan menggoda

7 cenderahati tipikal Manado, sedap dan menggoda

Kalau nak datang Manado. Jadi, tak rugi beli cenderahati tipikal Manado terutama yang dibungkus sebegitu kan? Malangnya, mungkin bagi anda yang baru datang ke kawasan ini, pasti tidak tahu cenderahati Manadon yang mana yang berbaloi untuk dibeli kan?

Jika memang ini masalah yang anda hadapi. Jadi, anda boleh membaca beberapa senarai memorabilia moden berikut. Sesuai untuk anda yang suka bercuti di beberapa tempat baru. Lebih-lebih lagi di salah satu kawasan eksotik Indonesia.

Goncang dengan kacang tanah

Jangan salah faham tentang nama, kawan-kawan. Nama makanan ringan ini adalah mengikut cara penyediaannya. Di mana anda perlu menggoncang kacang untuk menghasilkan tekstur yang unik, rangup dan manis. Pada pandangan pertama ia kelihatan seperti kacang individu. Walau bagaimanapun, kacang ini lebih besar daripada saiz kacang atom biasa.

Bukan saiz sahaja yang lebih besar. Kacang ini juga mempunyai warna yang lebih unik. Terdapat banyak warna menarik yang terang dan bersemangat. Ini membuatkan kita lebih berminat untuk mengunyah kacang. Rasanya juga berbeza dengan kacang individu, guys, di mana minuman kacang ini menawarkan gambar rasa manis yang rangup.

Read More :   Maklumat terkini tentang harga dan terjemahan Al-Quran Latin - Senarai harga & Invois 2022

Klappertaart

Rasa macam ada yang kurang kalau datang tak jumpa atau beli hadiah tipikal Manado ni. Nama cenderahati khas Manado ini sudah diketahui. Malah, tidak sedikit yang percaya bahawa jika klappertaart ia adalah makanan ringan dari negara asing.

Sebab namanya agak asing dan bentuknya juga unik kan? Tapi, jangan salah sangka, ini memang antara menu tipikal Manado. Walaupun kisah sebenar klappertaart ini adalah menu khas Belanda. Walau bagaimanapun, ia telah berkembang dan mempunyai rasa Indonesia yang unik.

tawaran dan

Sekarang cenderahati khas Manado ni bukan makanan ye guys. Ini adalah nama untuk kain khas di wilayah Minahasa. Anda boleh menemui cenderahati Manado di dalamnya dengan mudah. Lebih-lebih lagi jika anda tahu bahawa bahan mentah untuk membuat fabrik adalah gentian kulit kayu! Unik bukan? Bukan sahaja material pakaian yang unik, kain ini juga mempunyai corak yang sejuk.

Read More :   Ganjaran FF 2022 Com Lucky Spin Free Fire Diamond Free Event Garena

Rika Roa

Ini adalah sejenis sambal ikan pedas yang khas dari kawasan Manado. Anda biasanya akan menemui rica roa di pelbagai kedai cenderamata bercirikan Manado. Kerana ia akan disimpan dalam botol kecil yang menjadikan cili tahan lama. Jika anda suka cili praktikal dengan rasa pedas. So boleh beli cenderahati Manado, ya!

Skipjack Fufu

Kerana kawasan ini mempunyai sumber laut dengan banyak ikan. Jadi salah satu ikan olahan yang tahan lama dan banyak dibeli untuk cenderahati ialah skipjack fufu. Ikan itu akan diasap dan kemudian diberi beberapa rempah tradisional yang lazat. Jadi selain tahan lama ianya juga sedap.

Dodol Amurang

Anda pasti pernah mencuba lunkhead dari pelbagai kawasan di Nusantara. Dan, kali ini anda juga boleh menikmati cenderahati khas Manado iaitu amurang lunkhead. Di mana anda akan menghidu aroma dari daun kelapa yang khas. Kerana ia masih diproses secara tradisional dan menghasilkan imej rasa manis dan masin.

Read More :   Implikasi ialah - Definisi, Tujuan, Jenis, Contoh

Pala Manis

Jangan terkejut jika terdapat banyak cenderahati khas Manado dengan bahan semulajadi. Seperti buah pala yang merupakan salah satu rempah dalam masakan ini. Diproses dengan cara yang lebih sedap dan rasa lebih manis.

Baca juga: Bukan sekadar makanan, ini 7 cenderahati ikonik AcehPaparan siaran:
83

Share