5 petunjuk analisis teknikal untuk memahami psikologi pasaran

5 petunjuk analisis teknikal untuk memahami psikologi pasaran

mbisnis.net5 petunjuk analisis teknikal untuk memahami psikologi pasaran. Media dan profesional kewangan sering menggunakan frasa “psikologi pasaran” untuk menerangkan perubahan pasaran yang disebabkan oleh masalah asas.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penunjuk teknikal yang mendakwa memudahkan peniaga dan pelabur meramalkan arah harga dengan pasti berdasarkan sentimen yang berubah.

5 petunjuk analisis teknikal untuk memahami psikologi pasaran

Pergerakan harga dan volum, katanya, menunjukkan peralihan atau peralihan dalam emosi, seperti ketakutan dan ketamakan.

Malah, setiap penunjuk teknikal adalah berdasarkan konsep psikologi pasaran, membolehkan pemahaman yang lebih baik tentang gelagat harga pasaran melalui pemahaman asas instrumen isyarat teknikal.
Artikel ini akan merangkumi asas psikologi pasaran serta beberapa penunjuk teknikal yang boleh membantu anda memahami dengan lebih baik maksud sebarang pergerakan harga dalam pasaran.

Lihat juga: Muat Turun Kereta Sepantas Kilat Mod Apk Wang dan Permata Tanpa Had

Psikologi dagangan tidak sama dengan psikologi pasaran

Bermula dengan teori kewangan tradisional, yang mendakwa bahawa harga sentiasa berdasarkan sebab rasional, mengabaikan kesan tidak rasional aliran psikologi dalam perdagangan global.

Walaupun kedua-dua aktiviti didorong oleh unsur emosi dan mental seperti tamak, takut, bimbang dan ragu-ragu, ia tidak boleh dibandingkan.

Psikologi pasaran terutamanya berkenaan dengan tingkah laku dan emosi peserta pasaran di seluruh dunia, yang boleh mempengaruhi perubahan dalam arah aliran harga.

Psikologi perdagangan pula hanya diperhatikan dan memberi kesan kepada seseorang individu. Berikut ialah beberapa tanda yang boleh anda gunakan untuk memahami psikologi pasaran dengan cepat.

Lihat juga: Instafonts io Symbol SymbolQ Dalam fon Telegram

1. MACD

Moving Average Divergence Convergence, atau singkatannya MACD, ialah penunjuk teknikal mudah yang menunjukkan cara dua purata bergerak berinteraksi dalam arah aliran harga.

Memandangkan dua purata pergerakan MACD boleh digunakan untuk mengesan arah aliran dan momentum, ia sering digunakan untuk meramalkan sama ada harga akan menaik atau menurun.

2. ADX

Walaupun penunjuk arah purata, atau ADX, diklasifikasikan sebagai ketinggalan atau perlahan dalam mengunjurkan pergerakan harga, ia amat berguna untuk memahami psikologi pasaran. Secara teori, penunjuk ini menunjukkan apabila arah aliran bermula dan lemah, serta seberapa kuat aliran itu.

3. Momentum

Kerana ia menjejaki peratusan perubahan dalam harga antara harga semasa dan harga pelbagai tempoh sebelumnya, penunjuk Momentum juga dikenali sebagai Kadar Perubahan (ROC).

Penunjuk Momentum adalah sama mudah untuk digunakan. semasa trend adalah kuat, garis momentum adalah menaik dan apabila trend lemah, garis momentum adalah ke bawah. Penunjuk Momentum dianggap sebagai alat yang berguna kerana utilitinya.

4. Julat Peratus Williams

Peratusan julat Williams, atau peratusan R, ialah penunjuk teknikal yang menekankan harga penutupan sebagai prinsip dagangan asas.

Melalui keadaan terlebih beli dan terlebih jual, penunjuk Larry Williams ini menunjukkan hubungan antara harga penutupan dan julat harga, membolehkan peratusan R meramalkan pembalikan harga beberapa lilin sebelum pembalikan benar-benar berlaku.

5. Berfikiran

Penunjuk stokastik seperti Julat Peratus William digunakan untuk mengenal pasti kemungkinan pembalikan arah aliran. Stochastic juga menunjukkan betapa kuatnya aliran akan berterusan atau berbalik dengan menunjukkan keadaan terlebih beli dan terlebih jual.

Dalam keadaan terlebih jual, jika harga penutup jauh dari paras rendah, harga hampir pasti akan berbalik. Dan begitu juga sebaliknya.

Lihat juga: Muat turun FF 2D Mod Apk Baharu Garena Free Fire 2022 Kemas Kini

kesimpulan

Apabila memeriksa carta harga untuk corak yang menunjukkan pergerakan arah aliran, analisis teknikal sering digunakan. Corak penerusan arah aliran atau pembalikan arah aliran, menurut pembangun penunjuk teknikal seperti Wilder dan Williams, adalah hasil data daripada psikologi pasaran yang diproses menjadi penunjuk.

Akhir sekali, carta harga boleh dilihat sebagai representasi emosi kolektif peniaga dan pelabur seperti ketakutan, ketamakan, optimisme dan pesimisme. Anda boleh menyemak bagaimana semua peserta pasaran bertindak balas terhadap jangkaan masa hadapan menggunakan tujuh penunjuk yang disenaraikan di atas.

Inilah maklumat yang boleh kami sampaikan tentang perbualan tersebut 5 petunjuk analisis teknikal untuk memahami psikologi pasaran Apa yang anda perlu tahu untuk menceburi bidang perdagangan pelaburan.

Read More :   Kemas kini Zenith seterusnya akan memperkenalkan misi acara untuk mendapatkan kosmetik baharu
Share