3 Filem Diadaptasi oleh Akira Kurosawa daripada William Shakespeare

3 Filem Diadaptasi oleh Akira Kurosawa daripada William Shakespeare

Daripada Laurence Olivier dan Orson Welles kepada Roman Polanski dan Kenneth Branagh, sejarah filem penuh dengan pengarah yang menganggap diri mereka sebagai pemerhati filem muktamad karya William Shakespeare.

Walaupun beberapa adaptasi telah mengalami pasang surut selama bertahun-tahun, mungkin tiada penulis yang memahami tugas untuk mentafsir semula Shakespeare di skrin besar lebih baik daripada pengarah veteran Jepun Akira Kurosawa.

Dalang klasik asas Rashman (1950), Tujuh Samurai (1954) dan Istana Rahsia (1958), Kurosawa mencipta nama untuk dirinya sendiri dengan bergelut dengan realiti keras undang-undang samurai. Tidak seperti karya agung penulis drama terkenal British yang disebutkan di atas, Kurosawa cuba melihat cerita lapuk sebagai kotak pasir di mana dia boleh meneroka tema dan dinamik yang menarik minatnya.

Ini membawa kepada pengeluaran tiga filem dalam tempoh tiga puluh tahun; suatu penyesuaian Macbeth antara padang rumput berkabus Jepun feudal Takhta Darah (1957), jenayah korporat noir diperolehi dusun yang dipanggil Tidur Buruk Selamat (1960) dan epik samurai yang mempesonakan dalam gaya Raja Lear Tajuk Dia lari (1985).

Setiap satu daripada ini bukan sahaja antara karya paling terkenal dalam kerjaya Kurosawa yang terkenal, tetapi mereka juga menganggap diri mereka sebagai salah satu terjemahan Shakespeare yang paling mencengkam dalam sejarah pawagam.

1. Takhta Darah (1957)

Throne of Blood (1957) adaptasi kurosawa william shakespeare

Dengan keluaran Joel Coen Tragedi Macbeth (2021), kisah legenda kehormatan dan cita-cita sekali lagi di barisan hadapan wacana filem.

Tragedi mani Shakespeare pertama kali diadaptasi pada tahun 1908, dan sepanjang milenium berikutnya, drama itu menyaksikan hampir 50 ulasan filem utama. Kurosawa mahu mendapatkan adaptasi Macbeth sejak awal kerjaya pembikinan filemnya, dan selepas menamatkannya, dia memutuskan untuk projek seterusnya. Rashman. Rancangan ini terpaksa ditangguhkan selepas berita tersebar bahawa Orson Welles akan mengarahkan tafsirannya sendiri, yang ditetapkan untuk ditayangkan di pawagam pada tahun 1948.

Read More :   Các chuyên gia cảnh báo AI siêu thông minh sẽ trở nên 'con người không thể kiểm soát được' - The US Sun »InfoUsaPro

Saya ingin memberikannya kepada pengarah Warganegara Kane Sehebat (1941), Kurosawa tidak mahu memulakan kerja pada Macbethnya sehingga kira-kira sepuluh tahun berlalu antara projeknya dan Welles. Kurosawa sering menyebut simetri sosial yang luar biasa antara Scotland dan Jepun pada Zaman Pertengahan sebagai sebab utama mengapa dia begitu bersemangat untuk menghidupkan drama itu dengan perspektif baharu daripada drama gaya Noh.

Dalam Takhta Darah Kurosawa, inspirasi legenda pengarah Toshiro Mifune, di sini memainkan watak tragis yang dikenali sebagai Taketori Washizu. Washizu dan jeneral samurai Miki berkhidmat di bawah Lord Tsuzuki; Penguasa Hutan Sarang Labah-labah mistik.

Semasa pulang dari pertempuran, mereka berdua bertemu dengan roh jahat yang memberitahu mereka bahawa Washizu ditakdirkan untuk menggulingkan Tsuzuki dan anak lelaki Miki akan menjadi penjaga baru istana Spiderweb. Selepas menjelaskan watak pelakon itu tentang Asaji kepada isterinya tokyo senja (1957) Ramalan Isuzu Yamada membuktikan bahawa ketamakan kadang-kadang boleh menjadi dosa yang paling teruk dengan memanipulasi suaminya untuk membunuh Tsuzuki, meninggalkan pahlawan di jalan maut kematian dan kemusnahan.

Baca juga: 20 Filem Terbaik Zaman Keemasan Pawagam Jepun

2. Bad Sleep Good (1960)

Bad Sleep Good (1960) filem akira kurosawa

Imaginasi Kurosawa seterusnya tentang Shakespeare akan melonjak ke hadapan beberapa abad dan menggantikan paya kotor Jepun purba dengan megapolis tinggi yang kini terbentang di antara pantainya.

Dalam satu lagi adaptasi longgar, Kurosawa melayan Hamlet dalam bentuk noir korporat yang sangat bergaya. Tidur Buruk Selamat.

Bagi mereka yang tidak biasa secara naratif dengan Shakespeare’s Hamlet dan usaha putera rejimen untuk membalas dendam terhadap mereka yang membunuh bapanya, cerita itu juga menjadi inspirasi untuk filem animasi Disney. Raja singa (1994).

Read More :   Xnview Indonesia 2020 Bokeh không cảm biến Full HD mượt mà

Namun, dari sudut Kurosawa, watak Hamlet (atau Simba untuk semua peminat Disney di luar sana), di sini dipanggil Koichi Nishi dan sekali lagi digambarkan oleh Mifune, adalah seorang ahli perniagaan muda yang memanjat tangga korporat sebuah konglomerat Jepun untuk mencarinya. orang yang bertanggungjawab atas pembunuhan bapanya dan melihatnya sebagai bunuh diri.

Nishi terpaksa masuk ke dalam kegelapan apabila dia semakin hampir menemui kebenaran di sebalik kematian bapanya dan mula membongkar rangkaian konspirasi yang luas di tengah-tengah sebuah syarikat besar. Ramai yang mencari kesalahan dengan kesimpulan filem yang sebahagian besarnya antiklimaks, tetapi kebosanan yang berpotensi mengganggu ini sememangnya, dan akhirnya memberikan, formula penting untuk gerakan filem noir revisionis. Tidur Buruk Selamat ketidakpastian yang diperlukan untuk mencerminkan kitaran kesalahan institusi yang tidak berkesudahan di tengah-tengah filem.

3. Ran (1985)

Filem Ran (1985) oleh akira kurosawa

Adaptasi terbaharu Shakespeare Kurosawa muncul sebagai salah satu filem paling berpengaruh dan visual yang menakjubkan dalam sejarah Pawagam: Dia lari.

Tidak mungkin untuk meneka bahawa Kurosawa berusia 75 tahun semasa menonton epik yang menakjubkan ini, daya hidup muda dan spontan yang menggembirakan yang terpancar dari setiap bingkai.

Dia lari Ia berfungsi sebagai gabungan monolitik intrik keluarga dan politik daripada siri HBO Subrogasi (2018-) dan koreografi perang luar angkasa epik Penguasa Cincin (2001-2003) semuanya terperangkap dalam kemeriahan menggoda Wira (2002).

Baca juga: 10 Pengaruh Akira Kurosawa Dalam Filem Hollywood

Filem Dia lari drama adaptasi ini Raja LearIa berpusat di sekitar panglima perang zaman Sengoku Tatsuya Nakadi Hidetora Nakadai, yang memilih untuk membahagikan kerajaannya di antara tiga anak lelakinya daripada menggantikan takhtanya.

Anak sulungnya, Taro, akan menerima “Istana Pertama”, “Kedua” Jiro, dan “Ketiga” Saburo yang berharga. Saburo membantah tawaran bapanya dan diusir dari kerajaan, mencetuskan perang saudara yang membawa maut antara adik-beradik, masing-masing berebut kuasa dan cuba untuk naik ke takhta bapa mereka.

Read More :   Máy bay lao vào nhà ở Minnesota, giết chết cả 3 người trên máy bay |

Setiap adik-beradik ditunjukkan oleh warna istimewanya sendiri, dan inilah sebabnya palet filem ini adalah antara yang terkaya sepanjang zaman.

Sinematografi tidak pernah ketinggalan dan membawa penonton dari puncak gunung berangin ke dataran abu gunung berapi. Walaupun secara rutin dipuji sebagai karya terakhir Kurosawa, ia juga mungkin karya terbaik pengarah, menghiasi dengan sempurna kisah utama Shakespeare tentang ketamakan dan rasa malu, mencipta epik yang hampir sempurna dalam setiap erti kata.


Rujukan:

Source : www.kearipan.com

Share