10 Perkataan Popular Dicipta oleh Rancangan TV

10 Perkataan Popular Dicipta oleh Rancangan TV

Terdapat banyak ungkapan popular dalam bahasa Inggeris, tetapi pernahkah anda terfikir dari mana asalnya? Walaupun banyak istilah slanga berakar umbi dalam pelbagai tradisi, kesusasteraan, dan juga filem, hanya sedikit yang datang dari rancangan televisyen. Lagipun, ia masuk akal – dengan begitu ramai orang yang mengikuti siri yang sama, dia terpaksa memasukkan beberapa ayat ke dalam kamus Amerika.

Terdapat drama-drama ini yang harus kita ucapkan terima kasih kerana memberi kita perkataan biasa seperti “reifting” dan “zon kawan”. Anda mungkin telah mengandaikan bahawa perkataan ini telah beredar lama sebelum tahun 1990-an, tetapi sehingga itu ia tidak. Seinfeld dan Kawan-kawan Dia berkata mereka telah menjadi perkara biasa. Pernahkah anda memanggil seseorang “Poindexter” atau “Debbie Downer”? Ya, anda juga boleh berterima kasih kepada TV untuk mereka.

Walaupun sesetengah rancangan mengambil perkataan dan memberikan makna baharu, yang lain sebenarnya boleh dikreditkan kerana mencipta perkataan yang sama sekali baharu. Ambil, sebagai contoh, “cowabunga” – frasa yang biasa digunakan oleh pelayar pada tahun 1960-an pada asalnya dicipta untuk pertunjukan kanak-kanak. apa khabar sepuluh tahun lalu. Kemudian, pada akhir 1980-an, ia akan menyaksikan kebangkitan semula apabila digunakan. Penyu Ninja Mutan Remaja. Siapa tahu bahawa perkataan yang menyeronokkan dan tidak masuk akal itu boleh menjangkau dua siri televisyen kanak-kanak yang berbeza?

Di bawah ini anda akan mengetahui lebih lanjut tentang rancangan TV berbeza yang mengilhamkan frasa yang terkenal ini. Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa beberapa ungkapan ini mula-mula digunakan pada rancangan televisyen – anda tidak akan memikirkannya dengan cara yang sama lagi.

10 Tajuk Filem dengan Frasa Lazim

Berapa banyak istilah ini yang anda gunakan dalam perbualan?

Source : dial.news

Share