10 Jenama Sejadah Terbaik Dengan Bahan Berkualiti Tinggi (Terbaik)

10 Jenama Sejadah Terbaik Dengan Bahan Berkualiti Tinggi (Terbaik)

Sejadah dan sejadah adalah perkara yang tidak boleh dipisahkan semasa melakukan ibadah atas perintah Allah SWT. Ini kerana fungsi utama sejadah adalah sebagai alas ketika solat. Supaya kemudahan beribadat perlu diutamakan dengan memilih jenama sejadah terbaik.

Cara memilih sejadah yang baik

1. Perhatikan kualiti bahan yang digunakan dalam sejadah

Awas-Bahan-Berkualiti-Digunakan-Dalam-Gila

Bahan yang digunakan untuk membuat sejadah sangat berbeza pada masa ini. Bukan sahaja menggunakan poliester, malah terdapat juga lateks, kapas, buih, bulu rasfur, sistem pemanas polipropilena dan bahan-bahan lain dengan kelebihan masing-masing.

Dengan cara ini, pastikan sejadah berkualiti tinggi. Selain daripada isu kualiti, perlu diingat bahawa peralatan solat di rumah perlu dibersihkan dengan teliti. Anda juga harus memilih bahan sejadah yang mudah dicuci supaya jumbai atau bulu tidak jatuh di atas sejadah.

2. Pilih saiz yang betul

Pilih-Saiz-Muat

Tidak perlu keliru tentang saiz sejadah yang terdapat di pasaran kerana ianya terdapat dalam pelbagai saiz. Kami menasihatkan anda untuk memilih mengikut saiz badan anda supaya ia tidak mengambil terlalu banyak ruang apabila digunakan di tempat awam. Tetapi jika untuk keperluan perjalanan, pilih yang praktikal.

3. Pilih sejadah dengan jahitan yang kukuh dan kemas

Pilih-Percintaan-dengan-Strongs-and-The-Shelfs

Sejadah yang berkualiti mempunyai ciri-ciri jahitan yang kuat dan kemas, jadi ia akan lebih tahan lama apabila digunakan dalam jangka masa yang lama.

Sejadah tidak akan mudah rosak walaupun anda kerap menggunakannya. Selain menjahit, jahitan jumbai perlu diberi perhatian supaya ia tidak mudah jatuh.

4. Warna dan corak mengikut citarasa anda

Warna-dan-corak-ikut-rasa-anda

Anda boleh memilih sejadah untuk aktiviti ibadah berdasarkan reka bentuk, warna atau corak. Anda juga boleh membeli merah jambu, coklat, hijau, dan sebagainya. Malah ada sejadah yang diperbuat daripada gabungan warna yang berbeza, jadi ia kelihatan berwarna-warni.

Read More :   Resident Evil 4 Mod APK Wang Tanpa Had Terkini 2022

Senarai nama doa terbaik

1. Dunlopillo

Dunlopillo

Anda boleh memilih sejadah daripada jenama Dunlopillo Praying Matt kerana ia diperbuat daripada lateks asli yang sejuk dan kapas lembut. Saiz sejadah ini ialah 70cm x 120cm dan diperbuat daripada material lateks 100% berkualiti dan tidak mudah luntur dan haus.

Selain itu, sejadah dilapik dengan kapas lembut untuk membuatkan anda lebih selesa beribadat. Sejadah Dunlopillo ini mempunyai kelebihan iaitu mudah dilipat dan ringan walaupun dengan ketebalan 2.5 cm, jadi anda boleh bergantung padanya semasa anda mengembara.

2. Arbain

Arbain

Arbain Tas-C ialah sejadah Turki yang ringkas dan cantik. Sejadah ini diperbuat daripada chenille yang sejuk dan lembut untuk membuatkan anda lebih selesa ketika beribadah. Terdapat banyak pilihan warna dalam sejadah dan sudah ada beg warna yang sama semasa anda membelinya.

Boleh pilih warna kegemaran sebab sejadah ni ada 3 pilihan warna. Warna sedemikian, sebagai contoh, adalah coklat, hijau dan biru. Selain itu, anda tidak perlu lagi memikirkan bekas sejadah anda sendiri, jadi sejadah itu juga akan tetap suci kerana anda tidak akan meletakkannya sambil lewa.

3. Imperial

Imperial

Sejadah jenama Imperial ini dapat memberikan keselesaan tambahan kepada penggunanya kerana ia diperbuat daripada buih yang lembut. Selain itu, sejadah ini juga mempunyai pakej lengkap yang menarik. Pilihan warna coklat, ungu, biru dan hijau.

Anda juga boleh jadikan sejadah ini sebagai pilihan terbaik apabila anda mencari sejadah yang panjang kerana ia berukuran 120 cm panjang x 80 cm lebar.

4. Aisyah

Aisyah

Sejadah Aisyah jenama terbaik bercorak Kaabah mempunyai kelebihan material polyester yang berkualiti tinggi, jadi tidak mudah kedut, tidak tahan lama dan tidak mudah dibersihkan. Ini bermakna anda boleh menghilangkan rasa bimbang tentang kucar-kacir atau rosak dengan cepat.

Read More :   Aplikasi penyuntingan foto yang merupakan anime viral, Lihat cara mengeditnya

Sejadah bersaiz 120cm x 80cm ini juga sangat berkualiti terutama warna ungu ternyata best seller kerana ramai pelanggan menyukainya.

5. Al Imam

Al-Imam

Jika anda sedang mencari sejadah dalam bentuk karpet untuk keperluan surau atau masjid anda, maka sejadah dari Al Imam mungkin pilihan terbaik. Ini kerana ia diperbuat daripada termostat polipropilena, jadi ia mempunyai kelebihan tahan lama dan mudah diselenggara untuk kegunaan jangka panjang.

6. Dari bawah

Di bawah

Sejadah Bunetik series H102 adalah sejadah gabungan bulu anak patung yang lembut dan batik Indonesia. Buih lembut yang digunakan dalam sejadah membuatkan ia berasa lembut apabila digunakan. Anda boleh memilih sejadah ini sebagai hadiah kerana keunikannya.

Selain itu, gabungan corak batik khas dari Indonesia menjadikan rekaan sejadah lebih baik, tetapi tanpa meninggalkan keselesaan. Ibadah akan menjadi lebih selesa apabila anda berada di sejadah Bunetik.

7. Adhwa

Adhwa

Anda boleh mencari sejadah yang popular di Arab Saudi di Indonesia daripada produk Adhwa. Adhwa sendiri mengeluarkan sejadah lipat, menjadikan sejadah itu praktikal dan pelbagai fungsi, jadi anda boleh menggunakannya sebagai sandaran ketika membaca al-Quran.

Aktiviti berzikir juga akan terasa lebih selesa apabila anda memakai sejadah jenama sejadah terbaik iaitu Adhwa. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa sejadah hanya boleh menampung berat maksimum 100kg.

8. Rumah Rashfur

Rumah-Rasfur

Sejadah kecil ini atau yang sering disebut sebagai sejadah muka ini sangat praktikal saiznya, jadi ia sangat mudah untuk dibawa ke mana-mana. Selain itu, sejadah Rasfur tidak akan mengambil banyak ruang di dalam beg kerana saiznya yang kecil.

Sila ambil perhatian bahawa sejadah ini menggunakan material berupa super velboa polyester foam yang didakwa licin pada permukaannya. Bahagian tengah sejadah juga menggunakan buih lembut, tebal 1 cm, manakala alasnya diperbuat daripada poliester.

Read More :   Shakira Worth 2022 {Julai 2022} Mengapa dia akan dipenjarakan?

9. Sejadah Rasfur Bulu Bersulam

Sejadah-Bulu-Rasfur-Sulaman

Sejadah ini direka dengan pemukul 1.5mm hingga 3mm dan busa tebal 3cm. Jahitan pada sejadah ini juga sangat tahan lama dan kemas. Tapak bawah didakwa kalis air, selain bahan keseluruhannya mudah dicuci & lembut.

Anda boleh memilih sejadah bersulam bulu dalam pelbagai warna seperti putih, hitam, biru, coklat dan merah jambu. Anda boleh jadikan sejadah ini sebagai pilihan semasa anda melancong kerana ia kalis air, jadi ia selamat untuk dibawa.

10. Pembunuhan

meninggal dunia

Anda boleh memilih sejadah dari Hilzea untuk menjadikan bayi anda lebih bersemangat dalam solat. Hilzea direka bentuk untuk berwarna-warni dan menarik, seperti imej masjid dan Kaabah. Dari segi saiz, sejadah itu agak kecil kerana bersaiz 85cm x 45cm.

Hilzea bukan sahaja mementingkan penampilan sejadah, tetapi juga mengenai keselesaan. Ini terbukti dengan penggunaan buih lembut untuk menyalut bahagian dalam sejadah. Jadi anda boleh cuba mengajak si kecil beribadah dengan tekun dengan membeli sejadah ini sebagai hadiah.

Anda boleh cuba memilih sejadah yang berkualiti daripada senarai jenama sejadah terbaik yang dinyatakan di atas. Jangan lupa perhatikan material yang digunakan kerana ia akan menjejaskan faktor keselesaan dan mungkin tahan lama atau tidak.

Lihat juga:

  1. 5 jenama terbaik mesin basuh 1 tiub dan menjimatkan elektrik
  2. 5 jenama terbaik mesin basuh 2 tiub dan menjimatkan elektrik
  3. Adem 7 jenama cadar kapas Jepun yang bagus dan berkualiti
  4. 7 Jenama Mesin Basuh Pemuatan Depan Penjimatan Tenaga Terbaik
  5. 5 jenama seramik terbaik yang bagus dan berkualiti

Share